2019 június 20 - csütörtök

“Mancsóéknál” mindig friss a tojás és a kolbász

A mátranováki Tóth Attila és családja több mint harmincéves állattartó tapasztalattal vezeti gazdaságát, ahol a hagyományra és a minőségre alapozva elsősorban tojástermeléssel és háztáji füstölt termékekkel foglalkoznak. Kitartással és kemény munkával már több éve a megye meghatározó termelői.

A Mancso Tojás Kft.  termelőként kis- és nagy tételben mindig friss tojást biztosít vevőinek. Saját tanyájukon tartjuk állataikat egy 1000 m2 könnyűszerkezetes, új építésű, a baromfitartás EU törvényeinek mindenben megfelelő épületben. Az éves átlag állatlétszám 30 000 tojótyúk.

A Nógrád megyei tojásfogyasztásnak 25 %-át ez a cég biztosítja. A vevőik összetétele: magyar tulajdonú üzletláncok 30%, cukrászdák, tésztaüzemek, magyar magánvállalkozók és termelői vásárok 70%.

Tojástermékeiket tálcás és 10 darabos, dobozos kiszerelésben forgalmazzák S, M, L, XL méretben, speciálisan erre a célra kialakított kisteherautókkal szállítják.

Tóth Attila és családja egy nagyot álmodva, a hagyományokra és a minőségre alapozva az egri 23-as főúton, Nemti és Mátraterenye között építette fel Nógrád megyében egyedülálló gazdaságát. A famíliát mindenki csak Mancsóként ismeri, s a falusi ragadványnév ma már egyet jelent a házias füstölt termékek és a tanyasi tojások utánozhatatlanságával.

Attila szülei mintegy húsz évvel ezelőtt kezdtek komolyabban tojástermeléssel foglalkozni Mátranovákon, s a 14 éves fiú már ekkor is előszeretettel vette ki a részét a rábízott feladatokból. Ezt követően 2007-ben Mancso Tojás Kft. néven folytatták tevékenységüket, amelybe Attila és bátyja is bekapcsolódtak. Először Mátranovákon létesítettek telephelyet – ma itt működtetik feldolgozóüzemüket –, s egy év múlva már a térség meghatározó termelőjévé váltak.

Hazánkban egyedülálló a Mancsopell baromfitrágya-pellet

A komposztálóüzem felépülésével egy olyan innovatív termék készítésébe is belekezdett a család, amivel Magyarországon egyedülálló módon foglalkozik. A gazdaságban keletkezett tyúktrágyát környezetbarát módon hasznosítják. A Mancsopell baromfitrágya-pellet természetes növényi tápanyag, amelynek használatával terméshozam-növekedés érhető el. Emellett javítja a talaj szerkezetét, beindítja annak élőflóráját, s megőrzi termékenységét is. Ez a szervestrágya-pellet egyedülállóan, a család által megtervezett és évekig tesztelt technológiai sor összekapcsolásának eredményeképpen jött létre. Lényege, hogy a trágyában lévő nedvességet kinyerik a lehető legköltséghatékonyabban, a beltartalmi értékeket megőrizve. Eközben a trágyát magas hőfokon fertőtlenítik, így rosszindulatú baktériumoktól mentes anyagot kapnak. A tulajdonos a háziasszonyok konyhakertjétől egészen a szántóföldi növénytermesztésig ajánlja a pellet használatát.

Ezután Mátraterenyén építették fel modern tanyájukat, ahol éves átlagban több mint 30 ezer tojótyúk termeli a tojásokat, már hat évvel ezelőtt cégük adta a megye tojásfogyasztásának jelentős részét.

Ezt követően a gazdaság folyamatosan fejlődött: komposztáló- és csomagolóüzemmel is gyarapodott. A tojásokat állat-egészségügyileg ellenőrzött baromfitelepen termelik, és helyben csomagolják. A kiváló beltartalmú takarmány, a tiszta ivóvíz és a friss mátrai levegő jó hatással vannak tojótyúkokra. Ennek köszönhető, hogy tojásaik extra sárga színűek és gyönyörű barna héjúak lesznek. A tojásokat Nógrádon kívül Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, valamint Budapestre is szállítják. A Tóth család a tyúkok mellett 100–120 hízóból álló sertésállománnyal is büszkélkedik, amelynek fele mangalica. Igyekeznek több lábon állni, így már négy éve saját recept alapján készülnek a háztáji füstölt áruk. Fő termékük a házi kolbász, a friss hurka, tereptő és tepertőkrém.

Nemrégiben a megye rendezvényein a hamburgerkészítésbe is belekezdtek, majd a napokban saját sütödéjüket is megnyitották.

A zsemlét saját készítésű, borsos mangalicapogácsával, házi majonézszósszal, salátalevéllel és sajttal ízesítik. Emellett hurkát, kolbászt és steakszendvicset is kínálunk vendégeinknek. A család célja, hogy a nógrádi háztáji jó hírét országszerte, s a későbbiekben akár külföldön is terjessze.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …