2019 március 22 - péntek

“Mancsóéknál” mindig friss a tojás és a kolbász

A mátranováki Tóth Attila és családja több mint harmincéves állattartó tapasztalattal vezeti gazdaságát, ahol a hagyományra és a minőségre alapozva elsősorban tojástermeléssel és háztáji füstölt termékekkel foglalkoznak. Kitartással és kemény munkával már több éve a megye meghatározó termelői.

A Mancso Tojás Kft.  termelőként kis- és nagy tételben mindig friss tojást biztosít vevőinek. Saját tanyájukon tartjuk állataikat egy 1000 m2 könnyűszerkezetes, új építésű, a baromfitartás EU törvényeinek mindenben megfelelő épületben. Az éves átlag állatlétszám 30 000 tojótyúk.

A Nógrád megyei tojásfogyasztásnak 25 %-át ez a cég biztosítja. A vevőik összetétele: magyar tulajdonú üzletláncok 30%, cukrászdák, tésztaüzemek, magyar magánvállalkozók és termelői vásárok 70%.

Tojástermékeiket tálcás és 10 darabos, dobozos kiszerelésben forgalmazzák S, M, L, XL méretben, speciálisan erre a célra kialakított kisteherautókkal szállítják.

Tóth Attila és családja egy nagyot álmodva, a hagyományokra és a minőségre alapozva az egri 23-as főúton, Nemti és Mátraterenye között építette fel Nógrád megyében egyedülálló gazdaságát. A famíliát mindenki csak Mancsóként ismeri, s a falusi ragadványnév ma már egyet jelent a házias füstölt termékek és a tanyasi tojások utánozhatatlanságával.

Attila szülei mintegy húsz évvel ezelőtt kezdtek komolyabban tojástermeléssel foglalkozni Mátranovákon, s a 14 éves fiú már ekkor is előszeretettel vette ki a részét a rábízott feladatokból. Ezt követően 2007-ben Mancso Tojás Kft. néven folytatták tevékenységüket, amelybe Attila és bátyja is bekapcsolódtak. Először Mátranovákon létesítettek telephelyet – ma itt működtetik feldolgozóüzemüket –, s egy év múlva már a térség meghatározó termelőjévé váltak.

Hazánkban egyedülálló a Mancsopell baromfitrágya-pellet

A komposztálóüzem felépülésével egy olyan innovatív termék készítésébe is belekezdett a család, amivel Magyarországon egyedülálló módon foglalkozik. A gazdaságban keletkezett tyúktrágyát környezetbarát módon hasznosítják. A Mancsopell baromfitrágya-pellet természetes növényi tápanyag, amelynek használatával terméshozam-növekedés érhető el. Emellett javítja a talaj szerkezetét, beindítja annak élőflóráját, s megőrzi termékenységét is. Ez a szervestrágya-pellet egyedülállóan, a család által megtervezett és évekig tesztelt technológiai sor összekapcsolásának eredményeképpen jött létre. Lényege, hogy a trágyában lévő nedvességet kinyerik a lehető legköltséghatékonyabban, a beltartalmi értékeket megőrizve. Eközben a trágyát magas hőfokon fertőtlenítik, így rosszindulatú baktériumoktól mentes anyagot kapnak. A tulajdonos a háziasszonyok konyhakertjétől egészen a szántóföldi növénytermesztésig ajánlja a pellet használatát.

Ezután Mátraterenyén építették fel modern tanyájukat, ahol éves átlagban több mint 30 ezer tojótyúk termeli a tojásokat, már hat évvel ezelőtt cégük adta a megye tojásfogyasztásának jelentős részét.

Ezt követően a gazdaság folyamatosan fejlődött: komposztáló- és csomagolóüzemmel is gyarapodott. A tojásokat állat-egészségügyileg ellenőrzött baromfitelepen termelik, és helyben csomagolják. A kiváló beltartalmú takarmány, a tiszta ivóvíz és a friss mátrai levegő jó hatással vannak tojótyúkokra. Ennek köszönhető, hogy tojásaik extra sárga színűek és gyönyörű barna héjúak lesznek. A tojásokat Nógrádon kívül Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, valamint Budapestre is szállítják. A Tóth család a tyúkok mellett 100–120 hízóból álló sertésállománnyal is büszkélkedik, amelynek fele mangalica. Igyekeznek több lábon állni, így már négy éve saját recept alapján készülnek a háztáji füstölt áruk. Fő termékük a házi kolbász, a friss hurka, tereptő és tepertőkrém.

Nemrégiben a megye rendezvényein a hamburgerkészítésbe is belekezdtek, majd a napokban saját sütödéjüket is megnyitották.

A zsemlét saját készítésű, borsos mangalicapogácsával, házi majonézszósszal, salátalevéllel és sajttal ízesítik. Emellett hurkát, kolbászt és steakszendvicset is kínálunk vendégeinknek. A család célja, hogy a nógrádi háztáji jó hírét országszerte, s a későbbiekben akár külföldön is terjessze.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …