2019 február 20 - szerda

Emlékekben él a bányászat Szászváron

Szászváron tett látogatást szeptember hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Törő Tamás mutatta be az általa létrehozott bányászati kiállítását.

A Hegyhát keleti részén elterülő község már a kőkorszakban is lakott volt. A feltehetően a XIII. sz-ban épült vár első írásos említése 1332-ből származik. A történelem viharai során a vár szinte teljesen megsemmisült, a régészeti kutatások során feltárt, épen maradt ülőfülkéje páratlan Európában. A túlnyomóan római katolikus lakosság temploma a XVIII. század utolsó harmadában épült a bencések apátsági templomának helyén, egyes középkori részleteket is felhasználva. A lakosság jórészt magyarajkú, német betelepülők a XIX. században jelentek meg a településen. Ezen időszakra tehető a gazdasági élet fellendülése, a közlekedési kapcsolatok javulása a feketeszén-bányászat fejlődése miatt. Az 1990-es évek közepétől a szénbányászat fokozatosan leépült. Az évek múlásával sem feledkeznek meg a baranyai településen a bányászatról, és azokról, akik éveket töltöttek a föld alatt kemény munkát végezve.

Szászvár egyik nevezetes látnivalója a Bányászati és helytörténeti kiállítás, amely korabeli fotókon, dokumentumokon, felszerelési tárgyakon keresztül mutatja be a szászvári bányászat múltját. A múzeum 2006-ban nyitotta meg a kapuit, a jelenlegi helyén (Szászvár, Bányász tér 1.). A kiállítás megtekintésével bepillantás nyerhető a Szászváron az 1800-as években elkezdődött bányászati munkákba. A kiállítás maga 3 részből áll. A múzeum anyagának legnagyobb részét a bányászati emlékek teszik ki. A kiállítás legrégebbi és legértékesebb darabja – a még németül íródott – XIX. századi bányatérképek, az 1885-ből származó bányászzászló.

Szintén 2006-ban nyitotta meg kapuit, szintén Szászváron, Törő Tamás bányászati kiállítása. A település bányász hagyományai mellett személyes inspirációja is volt, lévén, hogy 6 éven át dolgozott maga a bányában, és kitartó munkájának köszönhetően fokozatosan jutott előre a ranglétrán. A szénbányászat fokozatos leépülését érzékelve váltott, és immáron több, mint két évtizede, 1993 óta áll ügyfelei rendelkezésére autókölcsönzési szolgáltatásokkal. Tevékenységi körébe tartozik többek között a Tevékenységi körünk: autókölcsönzés, autóbérlés, mikrobuszkölcsönzés, kisteher-autó kölcsönzés, haszongépjármű kölcsönzés, bérautó, gépkocsijavítás, chiptuning. A 2000-es évek elején lehetősége nyílt egy, a volt bánya területén lévő műhelyépület megvásárlására, melyet elsőre raktárként kívánt használni. Nemsokára azonban megjelentek az AVOP LEADER+ források, és úgy gondolta, szeretne valami igazán különlegeset A beszámolóra vonatkozó specifikációk: A beszámolót Arial betűtípusban, maximum 10-es betűméretben kell elkészíteni, és doc formátumban (2007-2013 Word verziójú dokumentum) mentett változatban kell a közös munkafelületre feltölteni. A beszámoló elfogadásához jpeg formátumban külön feltöltve, 6 db színes fotó csatolása is szükséges. Mintaprojekt létrehozni. Sikeres pályázatainak köszönhetően összesen 4 millió forint támogatást nyert el ötlete megvalósítására. Maga a kiállítás Szászvár bányászati kultúráját mutatja be az 1970-es évektől, annak 1995-ös bezárásáig. Valósághűen szemlétet két fejtési helyet, eredeti nagyságban ezzel illusztrálva a bányászati körülményeket 100 m2 alapterületen. Kialakítása kézzelfoghatóvá teszi a bánya több 100 méteres mélységében történő munkavégzést, ácsolatot, valamint szénkitermelést szállítással együtt. A kialakított vágat szászvári szénnel került feltöltésre, és a bányában alkalmazott eszközök is innen kerültek kiállításra. Mindehhez természetesen társul Törő Tamás elbeszélése is, mely alapján megelevenedik a szászvári bánya múltja. A kiállítás előzetes, telefonos egyeztetés alapján látogatható ingyen. A házigazda elmondása alapján azért nincsen belépődíj, mert úgy érzi, hogy azt a segítséget, amelyet az anyagi támogatás formájában kapott, szeretné ily módon viszonozni. Arra pedig különösen büszke, hogy a kivitelezés nagy részében a saját keze munkája is benne van. A kiállítás része a szászvári Értékeink Tárházának.

Törő Tamás projektje egy kiváló példa arra, hogy kevés pénzből is lehet egy igazán kreatív, egyedi ötletet megvalósítani. A legnagyobb siker azonban az, hogy már több, mint egy évtizede folyamatosan jönnek a látogatók, ami jelzi igenis vannak fenntartható, jól működő pályázatok, azok megvalósítását követően is.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …