2019 május 25 - szombat

Emlékekben él a bányászat Szászváron

Szászváron tett látogatást szeptember hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Törő Tamás mutatta be az általa létrehozott bányászati kiállítását.

A Hegyhát keleti részén elterülő község már a kőkorszakban is lakott volt. A feltehetően a XIII. sz-ban épült vár első írásos említése 1332-ből származik. A történelem viharai során a vár szinte teljesen megsemmisült, a régészeti kutatások során feltárt, épen maradt ülőfülkéje páratlan Európában. A túlnyomóan római katolikus lakosság temploma a XVIII. század utolsó harmadában épült a bencések apátsági templomának helyén, egyes középkori részleteket is felhasználva. A lakosság jórészt magyarajkú, német betelepülők a XIX. században jelentek meg a településen. Ezen időszakra tehető a gazdasági élet fellendülése, a közlekedési kapcsolatok javulása a feketeszén-bányászat fejlődése miatt. Az 1990-es évek közepétől a szénbányászat fokozatosan leépült. Az évek múlásával sem feledkeznek meg a baranyai településen a bányászatról, és azokról, akik éveket töltöttek a föld alatt kemény munkát végezve.

Szászvár egyik nevezetes látnivalója a Bányászati és helytörténeti kiállítás, amely korabeli fotókon, dokumentumokon, felszerelési tárgyakon keresztül mutatja be a szászvári bányászat múltját. A múzeum 2006-ban nyitotta meg a kapuit, a jelenlegi helyén (Szászvár, Bányász tér 1.). A kiállítás megtekintésével bepillantás nyerhető a Szászváron az 1800-as években elkezdődött bányászati munkákba. A kiállítás maga 3 részből áll. A múzeum anyagának legnagyobb részét a bányászati emlékek teszik ki. A kiállítás legrégebbi és legértékesebb darabja – a még németül íródott – XIX. századi bányatérképek, az 1885-ből származó bányászzászló.

Szintén 2006-ban nyitotta meg kapuit, szintén Szászváron, Törő Tamás bányászati kiállítása. A település bányász hagyományai mellett személyes inspirációja is volt, lévén, hogy 6 éven át dolgozott maga a bányában, és kitartó munkájának köszönhetően fokozatosan jutott előre a ranglétrán. A szénbányászat fokozatos leépülését érzékelve váltott, és immáron több, mint két évtizede, 1993 óta áll ügyfelei rendelkezésére autókölcsönzési szolgáltatásokkal. Tevékenységi körébe tartozik többek között a Tevékenységi körünk: autókölcsönzés, autóbérlés, mikrobuszkölcsönzés, kisteher-autó kölcsönzés, haszongépjármű kölcsönzés, bérautó, gépkocsijavítás, chiptuning. A 2000-es évek elején lehetősége nyílt egy, a volt bánya területén lévő műhelyépület megvásárlására, melyet elsőre raktárként kívánt használni. Nemsokára azonban megjelentek az AVOP LEADER+ források, és úgy gondolta, szeretne valami igazán különlegeset A beszámolóra vonatkozó specifikációk: A beszámolót Arial betűtípusban, maximum 10-es betűméretben kell elkészíteni, és doc formátumban (2007-2013 Word verziójú dokumentum) mentett változatban kell a közös munkafelületre feltölteni. A beszámoló elfogadásához jpeg formátumban külön feltöltve, 6 db színes fotó csatolása is szükséges. Mintaprojekt létrehozni. Sikeres pályázatainak köszönhetően összesen 4 millió forint támogatást nyert el ötlete megvalósítására. Maga a kiállítás Szászvár bányászati kultúráját mutatja be az 1970-es évektől, annak 1995-ös bezárásáig. Valósághűen szemlétet két fejtési helyet, eredeti nagyságban ezzel illusztrálva a bányászati körülményeket 100 m2 alapterületen. Kialakítása kézzelfoghatóvá teszi a bánya több 100 méteres mélységében történő munkavégzést, ácsolatot, valamint szénkitermelést szállítással együtt. A kialakított vágat szászvári szénnel került feltöltésre, és a bányában alkalmazott eszközök is innen kerültek kiállításra. Mindehhez természetesen társul Törő Tamás elbeszélése is, mely alapján megelevenedik a szászvári bánya múltja. A kiállítás előzetes, telefonos egyeztetés alapján látogatható ingyen. A házigazda elmondása alapján azért nincsen belépődíj, mert úgy érzi, hogy azt a segítséget, amelyet az anyagi támogatás formájában kapott, szeretné ily módon viszonozni. Arra pedig különösen büszke, hogy a kivitelezés nagy részében a saját keze munkája is benne van. A kiállítás része a szászvári Értékeink Tárházának.

Törő Tamás projektje egy kiváló példa arra, hogy kevés pénzből is lehet egy igazán kreatív, egyedi ötletet megvalósítani. A legnagyobb siker azonban az, hogy már több, mint egy évtizede folyamatosan jönnek a látogatók, ami jelzi igenis vannak fenntartható, jól működő pályázatok, azok megvalósítását követően is.

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …