2019 augusztus 24 - szombat

Sikeresen zárult az idei Helyi Termék Konferencia és Termelői Mustra Székesfehérváron

Negyedik alkalommal került ebben az évben megrendezésre a Fejér Megyei Helyi Termék Konferencia és Termelői Mustra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének és a Jancsárkert Piac és Közösség Közhasznú Egyesületének szervezésében.

Az esemény első napján került megrendezésre a Helyi Termék konferencia, ahol átadták a jelképes lisztadományokat a rászoruló gyermekek képviselőinek a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program zárásaként. A Magyarok Kenyere nevű országos program a magyarság összetartozását fejezi ki, ennek keretében az idén a vártnál is több búzafelajánlás érkezett a megyéből. Míg tavaly 116, addig most 152 gazda ajánlott fel gabonát Fejérben, amelyből 10 ezer 560 kilogramm liszt lett az őrlés után. Ebből 3520 kilónyit Kárpátaljára juttatnak el a szervezők, a többit megyebeli, gyermekgondozással foglalkozó szervek, szervezetek kapják.

„Küzdelmes időszak áll előttünk, amikor eldől, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája mennyire fogja segíteni a magyar vidék jövőjét” – vezette be előadását Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Senki nem fogja érdekeinket megvédeni, ha mi nem képviseljük a magyar vidéket az unióban. Rávilágított előadásában a jelenlegi nemzeti és uniós törekvésekre és tervezetekre. Elmondta, kiemelt feladatnak tartja, hogy a meglévő öntözéses szántó területek növelése mellett az elmúlt időszakban elhanyagolt öntöző csatornarendszereket, állami forrásból rendbe kell tenni és a folyamatos karbantartásáról jogszabályi háttérrel kell gondoskodni. Hazánk 2004-ben gyenge eredményt hozó tárgyalások után, hiányos intézményrendszerrel csatlakozott az EU-hoz. A közös agrárpolitika – szelíd erőszakkal – felgyorsította a hazai agrárium átalakítását. Időközben megtanultuk a leckét: az unióban mindenért meg kell küzdeni, határozottan kell képviselni az érdekeinket, semmi nem hullik magától az ölünkbe. Magyarország ennek következtében jelentős eredményeket ért el az érdekérvényesítésben. Most azonban elkezdődött az új költségvetés tervezési időszaka. Az ennek kapcsán meghirdetett új közös agrárpolitika elveit, a támogatások változásának mértékét illetően bizonnyal komoly viták lesznek: nem akarjuk, hogy akár egyetlen centtel csökkenjen az EU agrárbüdzséje – jelentette ki a MAGOSZ elnöke.

A konferenciát Simon László kormánymegbízott nyitotta meg, aki szerint termelőnek, fogyasztónak közös érdeke, hogy a mezőgazdasági termékek minél rövidebb idő alatt jussanak el a fogyasztóhoz. A rendezvény pedig jól szolgálja ezt a célt. Az Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságát Zsán-Klucsó Klaudia, a Vidékfejlesztési osztály osztályvezetője képviselte a fórumon és előadásában bemutatta a 2014-2020 közötti időszak Vidékfejlesztési Programjának (VP) jelenlegi helyzetét és vázolta az ősz folyamán még megnyitásra kerülő felhívásokat. Továbbá ismertette a jelenlévőkkel a konferencia témájához kapcsolódó VP-s felhívásokat is.

A konferencián előadást tartott Bögyös Zsolt, a Fejér megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője az agrár- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdéseiről Fejér megyében. Előadásában kiemelte az egyes jogcímekből lehívott megyei nyertes pályázókat.

Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a kistermelőket érintő jogszabályi előírásokról, a piacra jutás szempontjából. Kiemelte, hogy legfontosabb cél a higiénia és a minőségi termék előállítása kell, hogy legyen.

Dr. Guseo András főorvos, táplálkozáskutató előadásában mutatta be az élelmiszerfogyasztás hatásait az egészségre, a betegségek kialakulásának okait, az egészséges életmódot támogató élelmiszerek és előállításuk fontosságát.

A konferencia mottójának megfelelően „ A hazai minden előtt! Kerüljön magyar termék az asztalra!”   Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz.” konferencia előadásai az érdeklődők számára nagyon hasznosak és érdekesek voltak.

A Fejér Megyei Helyi Termék Konferenciát szombaton a JANCSÁRKERT termelői és bio piacon rendezett vásár zárta. Mintegy ötven Fejér Megyei őstermelő, kistermelő árulta portékáit a több mint kétezer vásárlónak, látogatónak. Egészséges, háztáji ételek és italok sokasága közül lehetett válogatni. Oklevélben részesült a legszebb, (Pózner István és Márkus Erika), a legötletesebb, (Nagy Attila), a legzöldebb (Rostási-Szabó Józsefné) és a kedvenc (Pados Mariann) stand.

A színpadon többek között fellépett Mészáros János Elek, a gyermekeket kifestőkönyv és körhinta várta, Frutti és Veggi pedig gyümölcsökkel és zöldségekkel kínálta. Almalékészítő gépsoron látható volt az „igazi” 100 %-os almalé készítése. Az érdeklődők délután Pátkán és Orondpusztán (Csákberény) tanyalátogatási programon vehettek részt, ahol a gazdaságokban megtekinthettek sok háztáji állatot, láthatták hogyan készülnek az egészséges háztáji élelmiszerek.

Kutai Tibor

MNVH Fejér megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Tiszacsegei Halászlé Fesztivál

Az idén július 6-án 12. alkalommal került megrendezésre a Tiszacsegei Halászlé Fesztivál. Hajdú-Bihar Megye egyetlen Tisza-parti …