2019 április 24 - szerda

Tájnapi tájséták natúrparkjainkban

Az Európa Tanács 2018-ban immáron második alkalommal hirdette meg a nemzetközi tájnapot. A magyar natúrparkok az idén is tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

„A táj nemzetközi napját” (Landscape Day of the Council of Europe) a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (www.coe.int/en/web/landscape).

Hazánk táji örökségének megőrzésében és hosszú távon is fenntartható, az ott élők megélhetését, boldogulását is szolgáló hasznosításában a hagyományokon alapuló innovatív kezdeményeséseknek fontos szerepe lehet. E megoldások keresésében fontos szerepet kaphatnak a tájjal foglalkozó oktatási intézmények, köztük kiemelten a kutatási feladatokat is ellátó egyetemek. Az Európa Tanács idén ez a témát helyezte a tájnapi rendezvények középpontjába.

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Tizenkét névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 262 település közösségeinek összefogásával az ország területének 7,8%-ára terjed ki (www.naturparkok.hu). A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik – az idén már három vidéki térség (Szigetköz, Felső-Bácska és Homokhát, Kapos mente és Hegyhát) kapta meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.

„A táj nemzetközi napja” alkalmából október 20-án (vagy egy közeli napon, kövesse híreinket!) helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat. A meghirdetett tájsétákról részletes információ található a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján: https://www.naturparkok.hu/hireink/oktober-20-an-ujra-tajsetak-a-hazai-naturparkokban

Az idei tájséták között rendhagyó módon lehetőség van a tájépítészképzés nyitott terepi óráin, műhelyein is részt venni a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának és a Magyar Natúrpark Szövetség együttműködésének köszönhetően.

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek összefogásával valósulnak meg. A programok országos szintű kommunikációjában az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részt vesz.

Share Button

Olvasson tovább

X. JUNIOR EXPO 2019

Az Agria Universitas Egyesület 2010 óta rendezi meg minden évben a Junior Expo-t, a fiatal …