2019 május 25 - szombat

Boldog kecske – fincsi sajt

Kis falu, nagy tettekkel. Magyardombegyház egy román határ közeli kis település Békés megyében. 262 lakosából csak 150 fő él a településen. Közülük most közel 30 fő közmunkából keresi meg a bérét.  Nem túlzás azt állítani, hogy a semmiből teremtették elő a mai önmagukat. Ehhez azonban egy olyan polgármester kellett, mint Dinnyés Ildikó, aki 2006. óta vezeti a települést társaival.

Dinnyés Ildikó kevés bevétellel, és sok forráshiánnyal vette át a település vezetését. Az akkori több millió forint hiány miatt – amit elsősorban az óvoda működtetése során keletkezett – azonnal adósságrendezést kellett indítania magukkal szemben. Innen volt szép felállni, bár az aprótelepülésekre jellemző problémát azóta is a hátán cipeli a falu.

2010-ben szembesülniük kellett azzal, hogy ha magukon nem segítenek, akkor senki sem fog.

Magyardombegyház Békés megye egyik legkisebb települése, mégis elmondhatják, hogy a községükben nincs munkanélküliség, mindenki dolgozik.  Igen, közmunkában. Csak nem a söprögetős-szemétszedős verzió, hanem az igazi 8 órás érték-teremtő! Fontos, hogy mindenki fontosnak érezze magát, és úgy érezze, hogy hasznos munkát végez, vallja a polgármester.

Tevékenységeiket közmunka programon belül valósítják meg, és időközben létre hoztak egy szociális szövetkezetet is. Ők is szenvedik a közmunkaprogramok nehézségeit, hogy a nehezen betanított, munkához szoktatott emberek előbb-utóbb elmennek máshova dolgozni, az önkormányzat pedig magára marad a futó pályázatával, amit így is – úgy is meg kell valósítani. Nagy kockázatot rejt magában a települések számára a közmunka program működtetése.

Volt időszak, amikor 65 közmunkásnak kellett értelmes, érték teremtő munkát adni. Sokat kísérleteztek. Sokféle tevékenységet kipróbáltak, de ami nem ment, azt nem erőltették. Erősségük éppen abban áll, hogy nagyon innovatívak, és gyorsan reagálnak a helyzetekre, nehézségekre. Mindenki ötletére számítanak.

Kecskéket tartanak, fóliáik vannak, és minden dolgozójuk megtalálta a számára legmegfelelőbb munkát. Közmunkaprogram keretében kertészkednek, többek között dinnyét, epret termesztenek. Többféle kézműves tevékenységgel foglalkoznak. Készítenek kézi készítésű cirokseprűt többféle méretben, kézi rongyszőnyeget, táskákat, kötényeket, díszpárnákat, ajándéktárgyakat, selyemvirágot.

A fő profiljuk mára mégis a kecskesajt készítés, és egyéb tejtermékek előállítása lett. Mindezt június 1-től a szociális szövetkezetük keretein belül végzik. Sajtüzemük dolgozóinak bérét jelenleg egy Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló projekt támogatási összegéből tudják finanszírozni. Jól tudják, hogy az üzem működését mihamarabb rentábilissá kell tenniük ahhoz, hogy a saját lábukon is meg tudjanak állni.

A termékfejlesztésben, termék előállításban élen járnak. Jelenleg az értékesítésben, piacra jutásban kell fejlődniük. Mindehhez jó marketing tevékenységre, reklámra, jó üzletkötőre van szükségük. Beszállítási lehetőségeket, viszonteladókat keresnek.

Sajtüzemük felszereltsége, korszerű technológiai eszközei egyedülállóak az országban, osztrák műhelyekkel vetekszik. A sajtkészítőik OKJ-s tanfolyamot végeztek, és az üzemük EU engedéllyel rendelkezik. A 200-250 kecske tejét 5 fős csapat dolgozza fel.

Kecske és tehénsajtokat állítanak elő natúr és többféle ízben (pl. fokhagymás, lilahagymás, füstölt, medvehagymás, csilis, stb.). A sajtok mellett gomolya is kapható nálunk, ami nagy népszerűségnek örvend. Egyéb tejtermékeket is készítenek, mint például körözöttet, túrógolyót – az ők egyedi „túrórudijukat” -, joghurtokat (natúr, és többfajta ízesítésű – epres, meggyes, citromos, barackos, áfonyás, ribizlis, szilvás, narancsos stb.), valamint natúr kecsketúrót.

Termékeik több rendezvényen nagy sikert arattak, köztük az Országos és a Megyei Közfoglalkoztatási kiállításon, a medgyesegyházi Dinnyefesztiválon, a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon, városnapokon, falunapokon.

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …