2019 június 20 - csütörtök

Fűszerezd meg az életed!

„Fűszerezd meg az életed!” címmel hirdetett programsorozatot a győrújfalui Sudár birtok. Az első workshopon vett rész Székely Rita, az MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelőse is, ahol Sudárné Boros Erzsébet és férje, Miklós mutatták be az érdeklődőknek a birtokukat. A résztvevők bepillantást nyerhettek a birtok működésébe, a termesztett gyógynövények felhasználásba is.

Sudárék családi gazdálkodóként 2016. óta foglalkoznak gyógy- és fűszernövény-termesztéssel, céljuk, hogy minőségi, magyar, megbízható élelmiszert állítsanak elő. Jelenleg 6,5 ha-on gazdálkodnak, 17-féle növényt termesztenek, ugyanakkor rugalmasan tudnak alkalmazkodni egyedi igényekhez, szezonális termékek előállításával, melyek nemcsak fűszerek lehetnek, hiszen a termőterületük és a lelkesedésük adott a feladathoz.

Az előállított termék minőségi, mert a növényeket kézzel szedik, hagyományosan, padláson történik a szárítás. A feldolgozás és a csomagolás során ügyelnek arra, hogy a termék minden szennyeződéstől és idegen anyagtól mentes legyen. Termékeiket frissen és szárítva is értékesítik, a mai kor kívánalmai szerint akár webáruházon keresztül is.

Az egyenletesen magas minőséget a lelkiismeretes munkájuk és kialakított technológiák együttesen adják. Az eddig szerzett tapasztalataik alapján a megrendelt friss fűszert áprilistól szeptember végéig másnapra tudják országosan szállítani, szárított fűszereiket pedig egész évben folyamatosan. Lehetőségük van továbbá egyedi fűszerkeverékek előállítására is, a morzsolás, illetve őrlés finomságának beállításával.

 

Gyógynövényeik megbízhatóak, mert nemcsak az előírásoknak szeretnének megfelelni, hanem elsősorban a saját igényeiknek, ezért hajlandóak nagyobb áldozatot hozni.

Vegyszermentesen gazdálkodnak, ami egyaránt jelenti, hogy kizárólag saját istállótrágyát használnak a műtrágya helyett, valamint, hogy az ökológiai termesztésben megengedett vegyszereket sem használják, kizárólag növényi főzeteket, illetve biológiailag 100 %-ban lebomló szereket.

Látható, hogy környezetünkben egyre nagyobb az igény a megbízható helyről származó élelmiszerekre, mégis nehezen tudnak érvényesülni a nagyobb felvevőpiacokon, mint például éttermek, vagy nagykonyhák. Holott a legtöbb ellenőrizetlen áruval éppen a nagykereskedelemben találkozhatunk.

Termékeik között a hagyományos, nagymamától örökölt paprikakrém mellett egyedi fejlesztésű fűszerkeverékeink is megtalálhatóak. A generációk óta őrzött tudást modern eszközökkel és technológiával viszik tovább.

2 éve sikeresen működnek általános iskolai programjaik, interaktív alternatív környezetismeret óra, illetve projektnapok keretében. Az iskolások ellátogatnak hozzájuk, teakóstolóval, beszélgetéssel, birtokbejárással töltik a napjukat. A legnagyobb sikerük, amikor az addig nem szeretett fűszereket élvezettel rágcsálják, ízlelik.

A termesztett gyógynövényeket frissen és feldolgozva értékesítik. A friss növényeket április végétől szeptember végéig vágják folyamatosan, majd 100 g-os kötegekben, általában 1 kg-os csomagolásban értékesítik. A levágott növényeket csokrokba kötve, hagyományos módon, padláson szárítják, morzsolják, csomagolják.

Birtokuk látogatható, előzetes bejelentkezés alapján fűszerismertetővel, kóstolóval várják a hozzájuk érkezőket.

2019-re több nagyobb fejlesztést is célul tűztek ki: LEADER pályázati támogatásból egy feldolgozóüzemet szeretnének építeni, amelynek tervei és engedélyei már megvannak, valamint a gépesítést is modernizálniuk kell, lepárlót szeretnének vásárolni.

A fűszertermesztés mellett azok gyógyhatásával is foglalkoznak, a legtöbb növényünk gyógynövény is egyben. Felvették a kapcsolatot több egyetemmel, hogy akár kutatásokban, akár a hallgatók szakmai képzésében tudjanak együttműködni.

Az első workshop „főszereplője” a kakukkfű és a zsálya volt, ezekből készült teákat, kakukkfüves süteményt és szirupot kóstolgathattak, miközben Erzsébet a gyógynövények felhasználásának ismertetése mellett saját termesztési tapasztalatait is megosztotta az érdeklődőkkel.

A résztvevők már készülnek a következő alkalomra, ahol majd egyszerű praktikákat sajátíthatnak el a hajápolás, bőrtáplálás, szájhigiéné érdekében, nem csak elméletben, hanem egy „csodaszer” megalkotásával is.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …