2019 március 22 - péntek

Fűszerezd meg az életed!

„Fűszerezd meg az életed!” címmel hirdetett programsorozatot a győrújfalui Sudár birtok. Az első workshopon vett rész Székely Rita, az MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelőse is, ahol Sudárné Boros Erzsébet és férje, Miklós mutatták be az érdeklődőknek a birtokukat. A résztvevők bepillantást nyerhettek a birtok működésébe, a termesztett gyógynövények felhasználásba is.

Sudárék családi gazdálkodóként 2016. óta foglalkoznak gyógy- és fűszernövény-termesztéssel, céljuk, hogy minőségi, magyar, megbízható élelmiszert állítsanak elő. Jelenleg 6,5 ha-on gazdálkodnak, 17-féle növényt termesztenek, ugyanakkor rugalmasan tudnak alkalmazkodni egyedi igényekhez, szezonális termékek előállításával, melyek nemcsak fűszerek lehetnek, hiszen a termőterületük és a lelkesedésük adott a feladathoz.

Az előállított termék minőségi, mert a növényeket kézzel szedik, hagyományosan, padláson történik a szárítás. A feldolgozás és a csomagolás során ügyelnek arra, hogy a termék minden szennyeződéstől és idegen anyagtól mentes legyen. Termékeiket frissen és szárítva is értékesítik, a mai kor kívánalmai szerint akár webáruházon keresztül is.

Az egyenletesen magas minőséget a lelkiismeretes munkájuk és kialakított technológiák együttesen adják. Az eddig szerzett tapasztalataik alapján a megrendelt friss fűszert áprilistól szeptember végéig másnapra tudják országosan szállítani, szárított fűszereiket pedig egész évben folyamatosan. Lehetőségük van továbbá egyedi fűszerkeverékek előállítására is, a morzsolás, illetve őrlés finomságának beállításával.

 

Gyógynövényeik megbízhatóak, mert nemcsak az előírásoknak szeretnének megfelelni, hanem elsősorban a saját igényeiknek, ezért hajlandóak nagyobb áldozatot hozni.

Vegyszermentesen gazdálkodnak, ami egyaránt jelenti, hogy kizárólag saját istállótrágyát használnak a műtrágya helyett, valamint, hogy az ökológiai termesztésben megengedett vegyszereket sem használják, kizárólag növényi főzeteket, illetve biológiailag 100 %-ban lebomló szereket.

Látható, hogy környezetünkben egyre nagyobb az igény a megbízható helyről származó élelmiszerekre, mégis nehezen tudnak érvényesülni a nagyobb felvevőpiacokon, mint például éttermek, vagy nagykonyhák. Holott a legtöbb ellenőrizetlen áruval éppen a nagykereskedelemben találkozhatunk.

Termékeik között a hagyományos, nagymamától örökölt paprikakrém mellett egyedi fejlesztésű fűszerkeverékeink is megtalálhatóak. A generációk óta őrzött tudást modern eszközökkel és technológiával viszik tovább.

2 éve sikeresen működnek általános iskolai programjaik, interaktív alternatív környezetismeret óra, illetve projektnapok keretében. Az iskolások ellátogatnak hozzájuk, teakóstolóval, beszélgetéssel, birtokbejárással töltik a napjukat. A legnagyobb sikerük, amikor az addig nem szeretett fűszereket élvezettel rágcsálják, ízlelik.

A termesztett gyógynövényeket frissen és feldolgozva értékesítik. A friss növényeket április végétől szeptember végéig vágják folyamatosan, majd 100 g-os kötegekben, általában 1 kg-os csomagolásban értékesítik. A levágott növényeket csokrokba kötve, hagyományos módon, padláson szárítják, morzsolják, csomagolják.

Birtokuk látogatható, előzetes bejelentkezés alapján fűszerismertetővel, kóstolóval várják a hozzájuk érkezőket.

2019-re több nagyobb fejlesztést is célul tűztek ki: LEADER pályázati támogatásból egy feldolgozóüzemet szeretnének építeni, amelynek tervei és engedélyei már megvannak, valamint a gépesítést is modernizálniuk kell, lepárlót szeretnének vásárolni.

A fűszertermesztés mellett azok gyógyhatásával is foglalkoznak, a legtöbb növényünk gyógynövény is egyben. Felvették a kapcsolatot több egyetemmel, hogy akár kutatásokban, akár a hallgatók szakmai képzésében tudjanak együttműködni.

Az első workshop „főszereplője” a kakukkfű és a zsálya volt, ezekből készült teákat, kakukkfüves süteményt és szirupot kóstolgathattak, miközben Erzsébet a gyógynövények felhasználásának ismertetése mellett saját termesztési tapasztalatait is megosztotta az érdeklődőkkel.

A résztvevők már készülnek a következő alkalomra, ahol majd egyszerű praktikákat sajátíthatnak el a hajápolás, bőrtáplálás, szájhigiéné érdekében, nem csak elméletben, hanem egy „csodaszer” megalkotásával is.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …