2019 május 25 - szombat

Szorgos kezek gyúrták a kolbászt

Már 22. alkalommal szervezték meg a Csabai Kolbászfesztivált, 2019. október 19-22. között Békéscsabán.

A rendezvény évek óta Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye, amely több ezer résztvevőnek örvend. A négynapos rendezvény során a látogatók belekóstolhattak a vidéki életbe, kipróbálhatták a kolbászkészítés fortélyait, megtekinthették, hogyan néz ki egy hagyományos disznóvágás. A jó hangulatról számos fellépő, táncegyüttes és énekes gondoskodott.

Az esemény egyik legfontosabb része, a kolbászkészítő verseny. A verseny nem titkolt célja a családok, generációk összekovácsolása, kolbászkészítés családi hagyományának és titkos fortélyainak apáról fiúra való átadása.

A gyúróverseny hatalmas népszerűségnek örvend a fiatalok körében, az Ifjúsági Gyúróverseny két 4000m2-es sátorban, közel 400 csapat részvételével zajlott, és nagy sikert aratott az óvodásoktól az egyetemistákig. Ezt a nagy népszerűséget a szombati versenyrésznek sikerült túlszárnyalnia, hiszen csaknem 600 csapat részvételével folytatódott a verseny.

Október 19-én a Kolbászfesztivál köszöntőjében Nagy István agrárminiszter elmondta, a Csabai Kolbászfesztivál céljai megegyeznek a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányaival, lehetőséget biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak, húsüzemeknek, kistermelőknek és kézműveseknek a bemutatkozásra és megmérettetésre. Így nem véletlen, hogy a rendezvény három alkalommal nyerte el a kiváló gasztronómiai fesztivál címet, és a csabai kolbász 2013-óta Hungarikum.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke úgy fogalmazott: ez a gasztronómiai fesztivál nem csak arról szól, hogy hungarikumot készítenek, hanem ennek a rendezvénynek előbb-utóbb magának is hungarikummá kell válnia, amit a szervezők nagy elismerésnek tekintenek.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat saját standdal jelent meg a fesztiválon, dolgozói szórólapokkal, tájékoztató anyagokkal, és az Európai Vidéki Hálózat kiadványaival mutatták be a Hálózat munkáját. A látogatók a standnál tájékoztatást kaphattak a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól és a jelenlegi felhívásokról, mint például a napokban megjelent: „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” nevű felhívásról.

Az eredményhirdetésen Nagy István miniszter úr és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat értékes ajándékait, Weidel Walter az MNVH főtitkára adott át az Ifjúsági Gyúróverseny mindhárom kategóriájában versenyző legeredményesebb csapatainak.

Következő Előző
Fotó: Kovács Dénes

Fotó: Hajas Ádám

Fotó: Hajas Ádám

Fotó: Hajas Ádám

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

23. Pápai Agrárexpo

2019.  április 26. és 28. között rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a XXIII. Pápai …