2020 május 26 - kedd

Bakony Expo – a természet íze, a vidék portékája

Idén ötödik alkalommal, november 9-11. között várta látogatóit a Bakony Expo, a bakonyi ízek vására. A három napos rendezvénynek idén is a Veszprém Aréna adott otthont. Az esemény kiemelt támogatói között volt a Széchenyi Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is.

A vásár során Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhettek meg interaktív, szórakoztató módon. Az Expo kínálatából természetesen nem hiányozhatott kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem.

A környékre jellemző ízvilág, értékes receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálhatók voltak, a színes kulturális és gyermekprogramok forgatagában bekukkanthatunk például Nagymama portájába vagy a látvány kovácsműhelybe is.

Idén is a rendezvény céljai közt szerepelt a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül, az érdeklődőket néptáncbemutatók és népzenei koncertek szórakoztatták.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében párhuzamot vont a város pénteken beadott Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázata és a Bakony Expó között. Kiemelte, mindkettő a térség összefogásáról, város és vidéke együttműködéséről szól, amely kreativitáson, innováción alapul. Hozzátette, a rendezvény programja évről évre változik, vázát mindig a kiállítók magas minőségű termékei adják.

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára megnyitójában elmondta, a kormány segíti az ágazat szereplőit, amit jelez, hogy a helyi piacok száma az utóbbi nyolc évben megkétszereződött, a regisztrált kistermelők száma háromszorosára nőtt 2013 óta. A hazai agrárium felemelkedésének kulcsa a magyar termék, ezáltal a magyar gazdák versenyképességének megerősítése, az agrárfoglalkoztatás növelése és a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termékek, élelmiszerek piacra jutásának elősegítése. A kormány a termelőkkel és a szakmai szervezetekkel kitartóan, példátlan együttműködésben dolgozik azon, hogy a helyben termesztett, előállított élelmiszer a minőségi, egészséges és változatos táplálkozás értékmérője legyen. A Bakony Expo kiváló lehetőséget nyújt a térség termelőinek a bemutatkozásra, valamint a termelő és fogyasztó közötti kölcsönös bizalom megerősítésére. A helyi termékek iránti kereslet ugyanis a bizalmon és a garantált minőségen alapszik – hangsúlyozta. Mint elmondta, a rövid ellátási láncok, helyi piacok kialakítására, fejlesztésére a Vidékfejlesztési Program keretében is van lehetőség támogatást elnyerni. A jelenleg is nyitott, mintegy 4 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy segítse a termelői együttműködéseket annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítményeket helyben értékesítsék, a haszon pedig helyben maradhasson. A felhívás keretében beérkezett kérelmek esetében várhatóan még az idei évben támogatói döntések születnek. A köszöntő beszédben felhívta a figyelmet az Agrárminisztérium nemrégiben megjelent mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatára is, amely az élelmiszer-feldolgozók és a borászatok számára biztosít újabb támogatási lehetőséget. A felhívásra a támogatási kérelmeket 2019. január 2-tól lehet benyújtani, így az érintettek számára két hónap áll rendelkezésre a feltételek megismerésére és a szükséges dokumentumok előkészítésére, beszerzésére.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, a rendezvény sikerét mutatja, hogy az első évhez képest kétszeresére nőtt a kiállítók száma, a látogatószám pedig tavaly átlépte a 15 ezret. Megjegyezte, a vásár megmozgatja az egész régiót, bemutatja a térség kincseit, és remek lehetőség arra, hogy a termelő és a fogyasztó közvetlenül találkozhasson.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, a rendezvényre első alkalommal települt ki standdal a Veszprém Megyei Kormányhivatal, ahol agrár, élelmiszerbiztonsági, földhivatali és fogyasztóvédelmi szakterületi ügyekben is tájékoztatják az érdeklődőket, míg a hivatal kormányablak buszánál személyi okmányokkal és gépjárművel kapcsolatos ügyeket lehet intézni. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, nemzetközivé alakul idén az expó azzal, hogy az erasmusos diákok által készített ételeket is megkóstolhatják a látogatók.

A háromnapos rendezvényen összesen mintegy 140 őstermelő és kézműves árulja portékáját. A gasztronómiai kínálatban pék- és füstölt áruk, szörpök, lekvárok, sajtok, mézek, olajok, édességfélék, kisüzemi sör, bor és pálinka is megjelentek. A népi iparművészek és kézműves mesterek jóvoltából ékszerek, textíliák, kerámiák, bőr- és fazekasáruk is vásárolhatók voltak a standoknál. A megnyitón a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri négy termékkategóriában díjazta a kiállítókat.

Díjazottak:

Élelmiszer kategória: Sári Gyula, Sári Sonka Papkesziről
Ital kategória: Csalló Pálinka Manufaktúra Kft. Balatonalmádiból
Kézműves kategória: Schmidt Ferenc, Fazekasház Balatoncsicsóról
Innovatív termék kategória: Kéri Márta, Magoskrémek Nemesvámosról
Vásári különdíj: Somodi Edit, Somodi Mézeskalács Műhely Herendről
Vásári nagydíj: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

A Széchenyi Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös standján mindhárom nap várták kollégáink a látogatók kérdéseit, észrevételeit a támogatási lehetőségekkel, kiemelten a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatosan. A rendezvényre látogatókat számos kulturális program szórakoztatta. A nyitónapon néptánc együttesek adtak műsort, szombaton és vasárnap a Veszprém Aréna előtti rendezvénysátorban zenei és tánccsoportok léptek fel, a gyermekeket népi játékok, állatsimogató és bábjáték is várta.

Forrás: www.veol.hu

Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …