2020 május 26 - kedd

Farkas-féle fűszerpaprika

A Farkas-féle különleges minőségi fűszerpaprika előállítását családi gazdálkodóként, valós családi összefogás keretében végzik. A család a fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával generációk óta foglalkozik. A feldolgozó tevékenység kapcsán 2009 óta működnek kisüzemként, mely HACCP minősítéssel rendelkezik. Farkas András családfő 28 évet dolgozott a Szegedi Paprika termelésében és feldolgozásában, és az ott megszerzett tudást használta saját tevékenysége megalapozásához. Véleménye szerint a helyi termőterület szakértelem, odafigyelés és a termék biztonság a különleges minőség alapvető feltételei.

Termékeiket saját maguk értékesítik. Tevékenységük kezdetén bejárták az egész országot és bemutatták termékeiket. Az elmúlt években már csak néhány fesztiválon, rendezvényen jelennek meg. Így a Szegedi Halászlé Fesztiválon, a Hídi Vásáron, és a Csabai Kolbászfesztiválon. Több, országos hírű és elismertséggel rendelkező étterembe is szállítanak. A Farkas-féle fűszerpaprika különleges minőségű termék.  Évjárattól függően 120 aszta feletti, minőségi értékű őrleményeket készítenek, az idei évben a minőségi mutató megközelíti a 200 aszta értéket. A fűszerpaprika nedvességtartalmát 7-8% értéken tartják. Kiemelten fontos a kézi válogatás, helyi szóhasználatban csipedés elvégzése. Ekkor távolítják el a csumát és a rossz, beteg növényi részeket. Másik fontos technológiai elem a szárítás. Ezt a műveletet Schilde típusú tálcás szárítóval végzik. A szárítás hőmérséklete maximum 700C lehet, amely ugyancsak garancia a magas minőség elérésére, illetve megtartására.

Fontos, hogy családként végzik a munkát és minden lépést személyes kontroll alatt tartanak, a növénytermesztéstől, az őrlésig. Mindezen tényezők miatt a minőség tekintetében kiemelkedik például a külföldről importált fűszerpaprikához képest. A termesztett fajták a Szegedi 20, 80, 168, Mihálytelki és Bolero. A Szegedi 168-as erős fajtát magában őrlik, nem raknak hozzá édes őrleményt. Ezért a csipedésnél és a szárításnál is komoly kitartást és  kívánó munkát igényel, mert az erőssége miatt a feldolgozás során a munkát végzők megsiratják, kaparja a torkukat és olyan érzése van napokig az embernek, mintha égne az arca.

A különleges minőségben nincs kompromisszum, ezért előfordul olyan év, hogy a megtermett fűszerpaprika 30-40%-ból nem készül őrlemény, nem alkalmas a feldolgozásra. Vannak fejlesztési elképzeléseik, mely növelné a hatékonyságot, így új raktár épületet és átfogó energetikai fejlesztéseket terveznek.

A Farkas-féle különleges minőségű fűszerpaprika őrlemények tovább viszik elődeink tudását, szakértelmét, és a szegedi termőtáj hírét. Jó példa arra, hogy családi összefogással, közös munkával, saját erőből előállítható, minőségi helyi termék.

 

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. …