2019 december 13 - péntek

Kunsziget Európai Klímasztár lett

Napjainkban, amikor minden harmadik hír a klímaváltozásról szól, fontos, hogy jó példákat lássunk környezetünkben. Kunsziget több szempontból jó példa, számos díjjal, elismeréssel büszkélkedhet. Magyarországi Biodiverzitás díj, hazai és Európai Falumegújítási díj után októberben átvehette a település vezetése a legújabb elismerést, mely a település jövőjéért folytatott tevékenységüket tükrözi.

Húsz pályázó magyarországi település közül 2018. október 18-án az ausztriai Grafenegg kastélyban Kunsziget 14 európai közösséggel együtt, hazánkból egyedüliként vehette át mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységeiért az európai Klímasztár – Climate Star – díjat.

Az impozáns keretek között megrendezett ünnepélyen a település küldöttségével tartott Lajtmann Csaba az európai hálózat magyar képviselőjének, az Éghajlatvédelmi Szövetségnek elnöke és Magyarország Nagykövetségének bécsi követe, Bóta Zsolt is.

Lendvai Ivánné Kunsziget polgármestere elmondta, hogy a település jövőjéért végzett munkában kiemelt szerep jut a helyi közösségeknek, legyen szó a legkisebb óvodásokról, iskolásokról vagy a helyi civil szervezetekről. Csak az ő közreműködésükkel lehet élhető a település. A helyi együttműködés mellett a település határain átívelő, hazai és nemzetközi kapcsolatok is fontosak, melyekből többször nyernek ötleteket a helyi fejlesztésekhez.

Nem mindig kell egyedi megoldásokra, saját ötletekre gondolni, azonban a településen a természetre, környezetre való odafigyelés nem újkeletű.

Már a 90-es években is fontosnak tartották, hogy ne legyen szemét az utakon, virágosak és gondozottak legyenek a település utcái, közterületei. A Virágos Magyarországért versenyre többször neveztek, így motiválták a lakosságot, valamint fasorokat, virágágyásokat létesítettek.

Nyertes pályázataik megvalósítása során is fő szempont az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használata. Legutóbb az iskola “esett át” újabb épületenergetikai korszerűsítésen nyertes pályázat révén. Az elavult földgáz-fűtést modern levegő-levegő hőszivattyú-rendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel jelenleg a legtakarékosabb fűtési módszer. Korábban több önkormányzati épületet napelemekkel “vérteztek fel”. Így jóval kisebb összegről jön áramszámla.

A Tündérvár óvoda központi fűtését hatékony fatüzelésű kazán működteti, mely elnyeli a település gazdálkodásából származó száraz fanyesedéket, gallyakat. A fejlesztések többsége pályázati támogatásból valósult meg, azonban szó sincs arról, hogy a környezettudatosság ennyiben kimerülne Kunszigeten.

A lakosok között is nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják a klímavédelmet. Vászontáskában viszik haza a kenyeret a boltból, esővízzel öntöznek, és egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat saját lakóépületeiken is. Az avarégetés helyett a komposztálás jellemző.

Évente autómentes hetet tartanak a helyi óvoda és a két tanítási nyelvű általános iskola bevonásával. Minden köz- és oktatási intézményben nyilvánvaló a szelektív hulladékgyűjtés, a gyerekek már egészen kis korban megtanulják, hogyan tehetünk bolygónk védelméért.

A díj átvétele óta sem dőltek hátra Kunszigeten, múlt héten került sor a Kunsziget-Öttevény kerékpárút átadására, mely TOP pályázatból valósult meg, és segíti a két nagy kunszigeti gyárban dolgozókat, valamint a túrázókat a balesetmentes, biztonságos kerékpározáshoz.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hegyesi Éléstár

A Makói Kistérségben elhelyezkedő Királyhegyes Községben él és gazdálkodik, Deák Szilvia állattenyésztő agrármérnök, sajtkészítő, aki …