2019 június 21 - péntek

Kunsziget Európai Klímasztár lett

Napjainkban, amikor minden harmadik hír a klímaváltozásról szól, fontos, hogy jó példákat lássunk környezetünkben. Kunsziget több szempontból jó példa, számos díjjal, elismeréssel büszkélkedhet. Magyarországi Biodiverzitás díj, hazai és Európai Falumegújítási díj után októberben átvehette a település vezetése a legújabb elismerést, mely a település jövőjéért folytatott tevékenységüket tükrözi.

Húsz pályázó magyarországi település közül 2018. október 18-án az ausztriai Grafenegg kastélyban Kunsziget 14 európai közösséggel együtt, hazánkból egyedüliként vehette át mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységeiért az európai Klímasztár – Climate Star – díjat.

Az impozáns keretek között megrendezett ünnepélyen a település küldöttségével tartott Lajtmann Csaba az európai hálózat magyar képviselőjének, az Éghajlatvédelmi Szövetségnek elnöke és Magyarország Nagykövetségének bécsi követe, Bóta Zsolt is.

Lendvai Ivánné Kunsziget polgármestere elmondta, hogy a település jövőjéért végzett munkában kiemelt szerep jut a helyi közösségeknek, legyen szó a legkisebb óvodásokról, iskolásokról vagy a helyi civil szervezetekről. Csak az ő közreműködésükkel lehet élhető a település. A helyi együttműködés mellett a település határain átívelő, hazai és nemzetközi kapcsolatok is fontosak, melyekből többször nyernek ötleteket a helyi fejlesztésekhez.

Nem mindig kell egyedi megoldásokra, saját ötletekre gondolni, azonban a településen a természetre, környezetre való odafigyelés nem újkeletű.

Már a 90-es években is fontosnak tartották, hogy ne legyen szemét az utakon, virágosak és gondozottak legyenek a település utcái, közterületei. A Virágos Magyarországért versenyre többször neveztek, így motiválták a lakosságot, valamint fasorokat, virágágyásokat létesítettek.

Nyertes pályázataik megvalósítása során is fő szempont az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások használata. Legutóbb az iskola “esett át” újabb épületenergetikai korszerűsítésen nyertes pályázat révén. Az elavult földgáz-fűtést modern levegő-levegő hőszivattyú-rendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel jelenleg a legtakarékosabb fűtési módszer. Korábban több önkormányzati épületet napelemekkel “vérteztek fel”. Így jóval kisebb összegről jön áramszámla.

A Tündérvár óvoda központi fűtését hatékony fatüzelésű kazán működteti, mely elnyeli a település gazdálkodásából származó száraz fanyesedéket, gallyakat. A fejlesztések többsége pályázati támogatásból valósult meg, azonban szó sincs arról, hogy a környezettudatosság ennyiben kimerülne Kunszigeten.

A lakosok között is nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják a klímavédelmet. Vászontáskában viszik haza a kenyeret a boltból, esővízzel öntöznek, és egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat saját lakóépületeiken is. Az avarégetés helyett a komposztálás jellemző.

Évente autómentes hetet tartanak a helyi óvoda és a két tanítási nyelvű általános iskola bevonásával. Minden köz- és oktatási intézményben nyilvánvaló a szelektív hulladékgyűjtés, a gyerekek már egészen kis korban megtanulják, hogyan tehetünk bolygónk védelméért.

A díj átvétele óta sem dőltek hátra Kunszigeten, múlt héten került sor a Kunsziget-Öttevény kerékpárút átadására, mely TOP pályázatból valósult meg, és segíti a két nagy kunszigeti gyárban dolgozókat, valamint a túrázókat a balesetmentes, biztonságos kerékpározáshoz.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …