2019 december 13 - péntek

Gutai Varróműhely

Nézőpont kérdése, hogy milyen szemszögből tekintünk a Gutai Varróműhelyre. Civil vagy versenyszférai szemmel ez a kezdeményezés lehetne egy startup vállalkozás is, azonban a másik szemszögből vizsgálva, a varroda a Belügyminisztérium támogatásával létrejött és működő start mintaprogram, amelynek jövőbeni célja, hogy a versenyszférában aktív szereplőként vegye ki a részét.

A Gutai Varróműhely alapja a közfoglalkoztatás. Közfoglalkoztatotti képzés során több olyan nő szerzett textiltermék-összeállító képesítést, akik többnyire nem értetettek a varráshoz, azon kívül, hogy egy-egy leszakadt gomb visszavarrása nem okozott azért gondot. Úgy gondolták a képzésen részt vett helybéli hölgyekkel, hogy ki kell használniuk a szakképesítésüket, és helyben értékteremtő tevékenységet kell kovácsolni. Így indult 2017 második felében, 5 fő bevonásával a varróműhely.

A varróműhely kialakítása nagy lökést adott a Művelődési Ház felújításának is. Ugyanis ezen épületen belül került kialakításra a munkaállomás. Annyira motivált a varróműhely és a Művelődési Ház felújítása, hogy településszinten több áldozatot is kellett hozniuk. Jelenti ez azt, hogy két évben is elmaradt emiatt a falunap. Az épület felújítására irányuló nyertes pályázati forrás nem lévén a Képviselő-testületnek döntenie kellett, hogy egy egynapos rendezvény kerül megrendezésre vagy egy hosszabb távon érezhető felújításba kezdünk. Az utóbbi mellett döntöttek.

Az idő őket igazolta, mert – ugyan többen nem jósoltak nagy jövőt a varróműhelynek – mára sokat fejlődött az ott dolgozók munkája és hozzáállása is. Kezdeti nehézségek akadtak a textiltermékek készítésénél, mivel teljesen más munkát végeztek az itt dolgozók korábban. De meg akarták mutatni, hogy képesek igényes munkát kiadni a kezükből, álltak a kihívás elé. Mára odáig jutottak, hogy szabad idejükben, az interneten is gyakorta inspirálódnak, hogy minél minőségibb termékek kerüljenek ki a Gutai Varróműhelyből.

Az itt készült darabok felfrissítették az önkormányzati intézményeket. Gondolunk itt az óvodába készített abroszokra, kötényekre, hímzett törölközőkre, függönyökre, szivacspárnákra vagy a hivatali textíliákra. De hozzájárul a varróműhely dolgozóinak eredménye a települési rendezvények színvonalának emelkedéséhez is. Az egységesebb, igényesebb megjelenésű események közösségformáló erővel is bírnak, hiszen nagy örömet jelent az itt dolgozóknak, hogy például a gutai idősek az ő termékeiket kapják ajándékba Idősek Napja alkalmából. Másrészről az időseknek is jó érzés, hogy nem „tucatajándékot”, hanem helyben, szeretettel készült ajándékokat kapnak. A Gutai Varróműhely tehát értékteremtő, de közösségépítő is.

Büszkék rá, hogy széles termékpalettával bírnak a konyhai textilektől a gyermektextíliákon át, de több dekorációs terméket is készítenek. A termékpaletta és a munkák minősége már lehetővé teszi, hogy kezdeti lépéseket tegyenek a versenypiacra. Több környékbeli falunapon, hagyományőrző rendezvényen mutatták be a Gutai Varróműhely eredményeit. Mindenhol pozitív visszajelzéseket kaptak, ami motivál a jövőbeli terveknél, s erősíti, hogy ezen termékek piacán nekik is helyük van. Hosszútávú cél, hogy a Gutai Varróműhely közfoglalkoztatási támogatás nélkül is rentábilis legyen, s hisszük, hogy ez reális cél. Nem elhanyagolhatok az eddigi eredmények sem: az itt dolgozók helyben végezhetnek értékteremtő munkát, ami segíti a közfoglalkoztatottak önbecsülését, könnyebben integrálódnak a munkapiacra.

Minőségi munka minőségi alapanyagok nélkül nem állítható elő. Ezért a textilek kiválasztásánál nagyon figyelnek erre, azon kívül, hogy természetesen olyan mintákat választanak, amelyek az aktuális trendeknek is megfelelnek, de egyben időtlenek is. Eddigi tapasztalataink alapján elmondható, hogy a baglyos minták fénykora tart még, s még az örök klasszikus, a levendula is magas kereslettel bír.

Az éppen aktuális ünnepekhez, évszakokhoz is igazodnak a kollekciók összeállításánál. Például külön termékskálával készülnek karácsonyra, húsvétra, de eltérő textíliákat kínálnak tavasszal vagy ősszel.

Jelenleg dolgoznak egy babakollekción is. Ez tartalmaz többek között fejvédőt, babatakarót, különleges formájú díszpárnát, pelenkatartót.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző

Share Button

Olvasson tovább

Hegyesi Éléstár

A Makói Kistérségben elhelyezkedő Királyhegyes Községben él és gazdálkodik, Deák Szilvia állattenyésztő agrármérnök, sajtkészítő, aki …