2019 május 25 - szombat

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker Manufaktur-t, a település épített örökségének, szellemi, lelki, nemzetiségi identitásának megőrzése, fenntartása és továbbadása, valamint a falusi turizmushoz, a vendéglátáshoz, a település, üzemeltetéshez és fejlesztéshez kapcsolódó teendők ellátása céljából. A döntés meghozatala után néhány hónapra, 2017. augusztus végén megnyitottak. A manufaktúra tevékenységét Hegedűs Molnár Edit mutatta be számomra.

A főtéren található elhagyatott épületet a közfoglalkoztatásban dolgozók és a helyi lakosok közreműködésével német stílusban felújították, benne éttermet, üzletet, konyhát hoztak létre. Ehhez kapcsolódóan, az idei évben elkészült a pajta épület, mely szervesen kapcsolódik a tevékenységükhöz. Kübekházán egykor sváb nemzetiségű lakosok éltek, de akaratuk ellenére kitelepítették őket. A manufaktúra létrehozásával és működtetésével ápolják örökségüket, programokat szerveznek és létrehoztak egy hagyományőrző, igényes közösségi teret. A manufaktúrának jelenleg öt alkalmazottja van.

Éttermük étlapján több sváb étel is megtalálható, közülük a legközkedveltebb, a sváb csülök vekni. Új fogás, a Nagyparaszt, németül Rollbrot-Großbauer. A cukrászaik is folyamatosan készítik a finomságokat. Ott jártamkor kezdték csomagolni a „kübecker” kekszeket, melyek 8 fajta ízben készülnek és büszkék arra, hogy ez a termékük a világ számos pontjára eljutott. Évek óta szokás, hogy a karácsony közeledtével minden háztartás kap egy ajándékcsomagot, amiben már többek között a manufaktúra termékei, így a süteményei is megtalálhatóak. Külső megrendelésre is készítenek ajándékcsomagokat. Az idei nyáron sok esküvő volt a településen, a lakodalmakat és az étkezéseket náluk bonyolították, mely jelentősen növelte forgalmukat. A fiatal párok körében népszerű a pajta épület, melyben 50-60 személy kiszolgálására van módjuk. Tematikus hétvégéket szerveznek egy fajta étel vagy termék köré, annak népszerűsítésére. Ezek az alkalmak a nyáron annyira népszerűek voltak, hogy előre bejelentkezés nélkül nem tudtak helyet biztosítani. Aktuális program a Mikulás reggeli, melyre a helyi gyermekeket várják, akik közösen reggeliznek a Mikulással, közös fotók készülnek, a gyermekek ajándékcsomagot kapnak.

Fontos küldetésüknek tartják, hogy lehetőleg helyi termékeket is tudjanak forgalmazni, értékesíteni. Ezért együttműködnek egy helyi sajtkészítővel, akinek 1 kg-os sajtjait kizárólag a manufaktúra forgalmazza, ezzel elősegítik a piacra jutását. Más helyi és környékbeli termelők által előállított termékeket is be kívánnak vonni az együttműködésbe.

Most szombaton, december 8-án – a Kübekházi Advent részeként – déltől SzerEtet Napot tartottak, amelyen 5000 palacsintát sütött a Guiness rekorder plébánosuk és csapata, volt Mikulás-futás és adventi vásár is, sok egyéb más program kíséretében.

A Kübekházi Manufaktúra egy igazán értékes és egyben hangulatos kezdeményezés, vállalkozás, mely helybelieket foglalkoztat és támogat, számos programot szervez és messzi földre elviszi a település jó hírét.

Elérhetőségek: https://www.kubecker.hu/, https://www.facebook.com/kubeckermanufaktur/

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …