2020 május 30 - szombat

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker Manufaktur-t, a település épített örökségének, szellemi, lelki, nemzetiségi identitásának megőrzése, fenntartása és továbbadása, valamint a falusi turizmushoz, a vendéglátáshoz, a település, üzemeltetéshez és fejlesztéshez kapcsolódó teendők ellátása céljából. A döntés meghozatala után néhány hónapra, 2017. augusztus végén megnyitottak. A manufaktúra tevékenységét Hegedűs Molnár Edit mutatta be számomra.

A főtéren található elhagyatott épületet a közfoglalkoztatásban dolgozók és a helyi lakosok közreműködésével német stílusban felújították, benne éttermet, üzletet, konyhát hoztak létre. Ehhez kapcsolódóan, az idei évben elkészült a pajta épület, mely szervesen kapcsolódik a tevékenységükhöz. Kübekházán egykor sváb nemzetiségű lakosok éltek, de akaratuk ellenére kitelepítették őket. A manufaktúra létrehozásával és működtetésével ápolják örökségüket, programokat szerveznek és létrehoztak egy hagyományőrző, igényes közösségi teret. A manufaktúrának jelenleg öt alkalmazottja van.

Éttermük étlapján több sváb étel is megtalálható, közülük a legközkedveltebb, a sváb csülök vekni. Új fogás, a Nagyparaszt, németül Rollbrot-Großbauer. A cukrászaik is folyamatosan készítik a finomságokat. Ott jártamkor kezdték csomagolni a „kübecker” kekszeket, melyek 8 fajta ízben készülnek és büszkék arra, hogy ez a termékük a világ számos pontjára eljutott. Évek óta szokás, hogy a karácsony közeledtével minden háztartás kap egy ajándékcsomagot, amiben már többek között a manufaktúra termékei, így a süteményei is megtalálhatóak. Külső megrendelésre is készítenek ajándékcsomagokat. Az idei nyáron sok esküvő volt a településen, a lakodalmakat és az étkezéseket náluk bonyolították, mely jelentősen növelte forgalmukat. A fiatal párok körében népszerű a pajta épület, melyben 50-60 személy kiszolgálására van módjuk. Tematikus hétvégéket szerveznek egy fajta étel vagy termék köré, annak népszerűsítésére. Ezek az alkalmak a nyáron annyira népszerűek voltak, hogy előre bejelentkezés nélkül nem tudtak helyet biztosítani. Aktuális program a Mikulás reggeli, melyre a helyi gyermekeket várják, akik közösen reggeliznek a Mikulással, közös fotók készülnek, a gyermekek ajándékcsomagot kapnak.

Fontos küldetésüknek tartják, hogy lehetőleg helyi termékeket is tudjanak forgalmazni, értékesíteni. Ezért együttműködnek egy helyi sajtkészítővel, akinek 1 kg-os sajtjait kizárólag a manufaktúra forgalmazza, ezzel elősegítik a piacra jutását. Más helyi és környékbeli termelők által előállított termékeket is be kívánnak vonni az együttműködésbe.

Most szombaton, december 8-án – a Kübekházi Advent részeként – déltől SzerEtet Napot tartottak, amelyen 5000 palacsintát sütött a Guiness rekorder plébánosuk és csapata, volt Mikulás-futás és adventi vásár is, sok egyéb más program kíséretében.

A Kübekházi Manufaktúra egy igazán értékes és egyben hangulatos kezdeményezés, vállalkozás, mely helybelieket foglalkoztat és támogat, számos programot szervez és messzi földre elviszi a település jó hírét.

Elérhetőségek: https://www.kubecker.hu/, https://www.facebook.com/kubeckermanufaktur/

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről …