2020 február 18 - kedd

Nemzetek közötti tapasztalatcsere

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete Svájcból és Németországból fogadott vendégeket, hogy biogazdálkodás, együttműködésben megvalósított termelés témában tapasztalatokat cserélhessünk. Ezért a Falugondnoki Egyesület több magyar szakembert, településvezetőt, tanyagondnokot is meghívott a BioKrauterei – biotermelés, termőföld regenerálás, közösség által támogatott mezőgazdaság és szövetkezeti együttműködés (németországi példa) bemutatására, és az ezt követő tapasztalatátadó beszélgetésre.

A Berlin mellett, Oranienburgban található BioKrauterei biokertészetet 12 éve 0,5 ha-on alapították a környezetükért tenni vágyó, egészséges táplálkozás iránt elkötelezett pedagógusok. Céljuk egy fenntartható módon gazdálkodó gazdaság létrehozása és működtetése, mely bio fűszer- és gyógynövény, valamint zöldségtermeléssel és oktatással, tudás- és tapasztalatátadással foglalkozik. Működésük során mindvégig függetlenek tudtak maradni az állami támogatásoktól.

Az évek során átgondolt és folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően komoly szervezetté alakultak. Ma már közel 5 ha-on gazdálkodnak, mintegy 80 féle növényt termesztenek, és négy kertészt tudnak alkalmazni.

2012-ben szövetkezetet alapítottak, melynek mintegy 90 tagja van. 2015-ben 65 taggal megkezdték a közösség által támogatott mezőgazdasági termelés kialakítását. 2018-ban már 170 taggal, családdal van szerződésük heti rendszerességű termény szállításra. Emellett piacon árulják termékeiket, illetve szállodáknak, boltoknak szállítanak be. A zöldfűszerek feldolgozására egy kis pesto készítő üzemet hoztak létre. Feldolgozott termékeiket nagyon kedvelik a vásárlók, díjakkal is jutalmazták már ezeket.

2018-ban szakmai elismerésben részesültek a talajvédelemben elért eredményeik miatt. Ennek előzménye, hogy 2017. júniusában katasztrófa helyzet alakult ki a gazdaságban, mikor az éves csapadékmennyiség fele egy nap alatt zúdult a gazdaságra. A termésük 90 %-a megsemmisült, a termőtalajuk károsodott, összetömörödött. Azonnal cselekedniük kellett. Új alapokra kellett helyezniük a termelést, ehhez azonban sokat kellett tanulniuk. Ráakadtak egy módszerre, mellyel már a következő évben, idén hatalmas eredményeket értek el. Ez az új technológia a talajregenerációs művelési mód. Lényege többek között az ökoszisztéma helyreállítása. Szemléletmód váltásra volt szükségük. Vallják, hogy minden élőlénynek (a gyomoknak, kártevőknek is) funkciója van a területen. Ha megtalálják az ottlétük okát, könnyen tudnak ellenük kíméletes, fenntartható módon védekezni. Műtrágyát, növényvédőszert nem, kizárólag zöldtrágyát alkalmaznak. Emellett saját készítésű, a starterkultúrából maguk által fermentált mikroorganizmusokkal éltetik a földjeiket.

A látogatás másnapján a fülöpjakabi biogazdálkodók tevékenységét mutattuk be a külföldi vendégeknek. Elvittük őket a fülöpjakabi tanyavilágba a biogazdálkodókhoz.

Négy termelőt látogattunk meg.

Gyöngyösi Sándor biogomba termesztőnél megismerkedtünk a gyapjas tintagomba, a süngomba, a shiitake és a ganoderma gomba bio módon történő termesztésének lehetőségével, és kóstolás során a belőlük előállított termékek jótékony hatásával. A családi vállalkozás 25 éve működik. Immár 10 éve a gombák gyógyhatásait is kutatják. A gombákat feldolgozzák, kíméletes módon, lassan, 40 fokon szárítják, őrleményt készítenek belőle. Az ezek felhasználásával készített kávét, teát, csokoládét, kozmetikumokat maguk is értékesítik. Ezeket a hatóanyaga miatt veszik és fogyasztják. A laskát, a déli tőkegombát, a sárga és az ördögszekér laskát étkezési célra is fogyasztják.

A termesztő a gombát az emberhez hasonlította, mert ez is azzá válik, amit belélegzik, tápanyagként felvesz. Ezért nagyon fontos a táptalaj, aminek az összetételét az évek hosszú során maguk kísérleteztek ki bio növényi származékokból, és ma is a titkos receptúrák alapján maguk állítanak elő, és ami az első pár hónapban a gombák bölcsője. Különböző gombáknak különböző táptalajra van szükségük. Minél energiadúsabb a táptalaj, annál magasabb lesz a gombák hatóanyag tartalma. Fontos a steril környezet, hogy megakadályozzák más gombák elszaporodását. Ezért felhasználás előtt strerilizálják a táptalajt is. A vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Ezért újra hasznosítható üvegeket használnak a termesztési folyamatban.

Nemes Mátyás biotermelő négy féle módszert alkalmazva folytat szabadföldi és fóliasátras körülmények között biotermelést. Alkalmazza többek között a bio, biodinamikus és a Pí technológiákat. Ő elsősorban a budapesti biopiacon értékesíti a mintegy 80 féle terményét. Mátyás akkor kezdett mezőgazdasági termelést folytatni, amikor helyben, Fülöpjakabon biogazda képzést szerveztek, melyet vele együtt 250 hallgató kezdett meg. Közülük 130-an le is vizsgáztak. Innentől kezdődően mára Fülöpjakab a biotermesztés nagyhatalmává vált. Hozzá hasonlóan mindkét gyermeke biogazdálkodó lett. Egyik fia a terményei értékesítésére dobozrendszert is működtet, melyben kétheti rendszerességgel a környéken és Budapesten 50 előre összekészített egységcsomaggal látja el az egészségesen táplálkozó családokat.

Nemes Mátyás egy 1908-ban épült tanyán él, melynek energia ellátását 12 KW kapacitású napelemekkel oldja meg, mellyel villamos energia ellátás vonatkozásában önellátóak tudnak lenni. Örömmel újságolta, hogy most nyertek egy 95 %-os pályázati támogatást, melynek segítségével az ivóvizük vastalanítására tudnak most egy berendezést beszerezni.

Polyák Tibor – volt tanyagondnok – konvencionális kertészetet működtet. Ő a környék kistermelői piacain (Kecskemét, Izsák, Orgovány, Soltvadkert) értékesíti a csemegekukoricát, karfiolt, brokkolit, sütőtököt.

Végezetül egy bemutató kertben jártunk, ahol egy magyarok által működtetett, kizárólag Magyarországon megtermelt és innen exportált alapanyagokat felhasználó biokozmetikumokat gyártó cég ismerteti a felhasznált növényeket. Az Éminence bio bemutatókert létrehozása a magyar biogazdálkodás népszerűsítése, tudatosítása, érdekében történt. A kert egyben oktatási célt szolgál, amelyben a magyar hagyományok, a népi építészet, ornamentika és formavilág megőrzésében is segítséget nyújt. A bio kert állami támogatás nélkül, saját forrásból jött létre. A kertet Szűcs Gábor, a 2015. év „az Év tájépítésze” díjjal jutalmazott szakember tervezte. A kert a „Szép kertek 2015” kiemelt különdíjában részesült.

A meglátogatott bio kert és –gazdaságok a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által minősített gazdálkodást folytatnak.

Következő Előző
Slide 1 | 
Slide 2 | 
Slide 3 | 

Slide 4 | 
Slide 5 | 

Slide 6 | 
Slide 7 | 

Slide 8 |

Slide 9 | 

Slide 10 | 

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …