2020 augusztus 11 - kedd

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk!

Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, hanem Hálózatunk tevékenysége is.

Az elmúlt hónapban az MNVH és az Orosházi Gazdakör közös szervezésében került sor Orosházán a „Sorsfordítás, a Paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962” című kiállítás megnyitójára, majd ezt követően egy filmvetítésen, könyvbemutatón, és kerekasztal beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők.

Köszöntőt mondott Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Győrffy Balázs a NAK elnöke, Weidel Walter, az MNVH főtitkár, Bojtor István a város alpolgármestere, a kiállítást megnyitotta, Jakab István az Országgyűlés alelnöke és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

A megnyitót követően a résztvevők megtekintették az Apáink földje című dokumentumfilmet, majd megismerhették a Vihar előtt és után című könyvet. A film és a könyv is a fent leírt korszakról szól és ad korleírást, a jelenkor számára.

Ott voltunk a 22. Csabai Kolbászfesztiválon is, ahol Hálózatunk az Új Nemzedékkel összefogva jelent meg. A Mokry Sámuel és a Munkácsy sátorban zajlott az Ifjúsági kolbászkészítő verseny, melyen több száz csapat indult, a fiatalok lelkesedését pedig üdítő volt látni.

A nemzetközi együttműködésre is kiemelt szerepet fordítottunk, ugyanis részt vettünk a Świętokrzyskie Helyi Akció Csoport és a Borsod-Torna-Gömör LEADER Egyesület találkozóján, amelynek célja az volt, hogy a LEADER csoportok kapcsolatot teremtsenek és megismerjék egymás Helyi Fejlesztési Stratégiáját.

Ha pedig itt az ősz, akkor jöhet a szüret, a Márton napi libalakoma, az újborkóstolás, na és persze a tökfaragás, amelyhez kapcsolódóan ajánlunk Önnek programokat, rendezvényeket. Téma, település és időpont szerint a www.mnvh.eu honlapunk eseménynaptárában is kedvére válogathat a novemberi programok között.

Hírlevelünkhöz jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt októberben

Három új vidékfejlesztési pályázatot jelentetett meg az Agrárminisztérium

A rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mentén, összesen mintegy 63 milliárd forint keretösszeggel, három új pályázati felhívást jelentetett meg az Agrárminisztérium. A pályázati lehetőségek az élelmiszer-feldolgozás és a borászat, az ökológiai gazdálkodás, valamint a kiskérődző-tejágazat szerkezetátalakításának támogatását szolgálják.

A most megjelent felhívások közül újabb, mintegy 12 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírással számolhatnak az ökológiai gazdálkodást folytatók. 2016-ban ezen a területen már születtek támogatói döntések, akkor az Irányító Hatóság közel 2200 kérelmet támogatott, 62 milliárd forint összegben.

Szorgos kezek gyúrták a kolbászt

Már 22. alkalommal szervezték meg a Csabai Kolbászfesztivált, 2019. október 19-22. között Békéscsabán. A rendezvény évek óta Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye, amely több ezer résztvevőnek örvend. A négynapos rendezvény során a látogatók belekóstolhattak a vidéki életbe, kipróbálhatták a kolbászkészítés fortélyait, megtekinthették, hogyan néz ki egy hagyományos disznóvágás. A jó hangulatról számos fellépő, táncegyüttes és énekes gondoskodott. Az esemény egyik legfontosabb része, a kolbászkészítő verseny. A verseny nem titkolt célja a családok, generációk összekovácsolása, kolbászkészítés családi hagyományának és titkos fortélyainak apáról fiúra való átadása.

LEADER szemináriumon vett részt az MNVH

 

Október 15 és 16-án, az osztrák Ruszt városában került megrendezésre a LEADER szeminárium a Helyi Akciócsoportok, az Irányító Hatóságok és a Nemzeti Vidéki Hálózatok képviselőinek részvételével. A szeminárium feltárta a LEADER aktuális és jövőbeli szerepét, beleértve annak hozzáadott értékét a különböző tematikus területeken, valamint azt, hogy hol és hogyan járulhat hozzá szélesebb körben a fenntartható fejlődéshez.

Központi téma a LEADER megközelítés sikerkulcsai, a hozzáadott értéke, a CLLD-LEADER megvalósítása, a “multifund/többalapúság” alkalmazhatósága, valamint a KAP 2021-ben előirányzott változásai. A rendezvény során több jó gyakorlat bemutatására is sor került.

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS VIDÉKFEJLESZTÉS – Lengyelországi Leader csoport látogatott Észak-Borsodba

 

Szeptember hónapban Lengyelországból, Kielce térségéből érkezett egy 50 fős delegáció a Świętokrzyskie Helyi Akció Csoporttól Edelénybe, a Borsod-Torna-Gömör LEADER Egyesülethez. A lengyel delegáció által kezdeményezett találkozó célja az volt, hogy a LEADER csoportok teremtsenek kapcsolatot és ismerjék meg egymás Helyi Fejlesztési Stratégiáját. A látogatók között túlnyomó részt helyi gazdálkodók voltak, akiket elsősorban a helyi termékek, annak előállítása és a helyi gazdaságfejlesztés érdekelt. A résztvevőket az Edelényi Kastélysziget fogadórészében Lengyelné Bencze Viktória, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület munkaszervezet vezetője tájékoztatta. Az együttműködés további folytatásaként a LEADER csoport meghívást kapott Kielce városában 2018. szeptember 20-21 napján rendezett nemzetközi konferenciára, ahová több európai LEADER csoport is meghívást kapott. A konferencia témája az együttműködés és a vidékfejlesztés lesz.

Sikeresen zárult az idei Helyi Termék Konferencia és Termelői Mustra Székesfehérváron

Negyedik alkalommal került ebben az évben megrendezésre a Fejér Megyei Helyi Termék Konferencia és Termelői Mustra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének és a Jancsárkert Piac és Közösség Közhasznú Egyesületének szervezésében.Az esemény első napján került megrendezésre a Helyi Termék konferencia, ahol átadták a jelképes lisztadományokat a rászoruló gyermekek képviselőinek a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program zárásaként. A Magyarok Kenyere nevű országos program a magyarság összetartozását fejezi ki, ennek keretében az idén a vártnál is több búzafelajánlás érkezett a megyéből. Míg tavaly 116, addig most 152 gazda ajánlott fel gabonát Fejérben, amelyből 10 ezer 560 kilogramm liszt lett az őrlés után. Ebből 3520 kilónyit Kárpátaljára juttatnak el a szervezők, a többit megyebeli, gyermekgondozással foglalkozó szervek, szervezetek kapják.

Fűszerezd meg az életed!

„Fűszerezd meg az életed!” címmel hirdetett programsorozatot a győrújfalui Sudár birtok. Az első workshopon vett rész Székely Rita, az MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelőse is, ahol Sudárné Boros Erzsébet és férje, Miklós mutatták be az érdeklődőknek a birtokukat. A résztvevők bepillantást nyerhettek a birtok működésébe, a termesztett gyógynövények felhasználásba is.Sudárék családi gazdálkodóként 2016. óta foglalkoznak gyógy- és fűszernövény-termesztéssel, céljuk, hogy minőségi, magyar, megbízható élelmiszert állítsanak elő. Jelenleg 6,5 ha-on gazdálkodnak, 17-féle növényt termesztenek, ugyanakkor rugalmasan tudnak alkalmazkodni egyedi igényekhez, szezonális termékek előállításával, melyek nemcsak fűszerek lehetnek, hiszen a termőterületük és a lelkesedésük adott a feladathoz.

“Mancsóéknál” mindig friss a tojás és a kolbász

A mátranováki Tóth Attila és családja több mint harmincéves állattartó tapasztalattal vezeti gazdaságát, ahol a hagyományra és a minőségre alapozva elsősorban tojástermeléssel és háztáji füstölt termékekkel foglalkoznak. Kitartással és kemény munkával már több éve a megye meghatározó termelői.A Mancso Tojás Kft.  termelőként kis- és nagy tételben mindig friss tojást biztosít vevőinek. Saját tanyájukon tartjuk állataikat egy 1000 m2 könnyűszerkezetes, új építésű, a baromfitartás EU törvényeinek mindenben megfelelő épületben. Az éves átlag állatlétszám 30 000 tojótyúk. A Nógrád megyei tojásfogyasztásnak 25 %-át ez a cég biztosítja.

Pályázati hírek

Megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című (VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd Ft.

Az EMVA Irányító Hatóság közleménye a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című (VP3-9.1.1-17 kódszámú) felhívás kapcsán

Az Irányító Hatóság ezúton hívja fel a Támogatást igénylők, illetve a Kedvezményezettek figyelmét a Felhívás 4.3 pontjában foglalt következő szabályokra:

Kifizetési kérelmet az nyújthat be, aki támogatói okirattal rendelkezik vagy támogatási kérelmet nyújtott be, de jogerős támogatási döntéssel még nem rendelkezik. Az első kifizetési kérelmet a támogatási kérelem benyújtásával azonos év december 31. napjáig, a további kifizetési kérelmeket az adott támogatási év december 31. napjáig lehet benyújtani a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.”

Módosult a „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című (VP4-12.2.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja.

Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontot érintik: a 4.1.1 Műszaki és szakmai elvárások, I. fejezetében módosultak a jogosultsági kritériumokra vonatkozó előírások.

Program ajánló

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ez egyben a szentendrei Skanzen szezonzáró rendezvénye 2018. november 10 – 11. között, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómiai különlegességekkel invitálja a látogatókat. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. A házak kemencéit begyújtják, a pattogó tűz mellett tollat fosztanak, mesét hallgatnak, sült finomságokat kóstolnak.

Héttorony Fesztivál

Határon innen és túl 11. Zengő Ház – Héttorony Fesztivál! 80 művész, 10 kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet! A már megszokott módon több helyszínre utazó fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé. 2018. november 17.napján Tokajban, a Paulay Ede Színház ad otthont a rendezvénynek. Ezen kívül több határon túli állomáson is szerveznek programokat. Makovecz lenyűgöző tereiben, ahol az ég a földdel összenő, különleges élményt nyújtanak a zenés estek. A nagy műgonddal összeválogatott koncertek mellett a Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget.

Csokoládé Fesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó

Idén 7. alkalommal rendezi meg 2018. november 17- 18. között a szolnoki Agóra Kulturális Központ a Csokoládé Fesztivál és Nemzetközi Csokoládé találkozót Szolnokon.
A 2010-ben első alkalommal megrendezett kiállításuk egyik motorja volt a hazai kézműves csokoládé szakma robbanásszerű fejlesztésének. Mostanra nem csak Magyarországon, hanem már a világversenyeken is bizonyított, díjnyertes kézműves csokoládékészítőink vannak. A szakma és közönség részéről is már a kezdetektől nagy érdeklődés kíséri a rendezvényt. A sikernek és a töretlen fejlődésnek köszönhetően az idei évben valóságos program-kavalkád várja a látogatókat. A kiállítás és vásáron nagy csokoládéválasztékot sorakoztatnak fel a közkedvelt csokoládéktól a minőségi kategóriákig. A szórakoztatáson kívül kulturális és közművelődési programokkal; a csokoládé eredetét, történetét és kedvező élettani hatásait bemutató tárlattal is várják az érdeklődőket.

Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál

Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál Budapesten, 2018. november 24. napján a Vajdahunyadvárban. Jöjjön el és kóstolja meg Magyarország legjobb újborait és kiváló kézműves sajtjait! Idén már tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Újbor és Sajt Fesztivál a Városligeti Vajdahunyadvár Magyar Mezőgazdasági Múzeumában. Önnek is lehetősége nyílik megkóstolni hazánk legkiválóbb újborait és legfinomabb kézműves sajtféleségeit. Elővételi jegyek válthatóak 2018. október 16. és november 20. között a múzeum nyitva tartási idejében.

A hírlevélről történő leiratkozáshoz kattintson ide!

Share Button

Olvasson tovább

Novemberi Hírlevél

Kedves Olvasónk!   November végén az emberek lelkét kezdi átszőni az ünnepi hangulat, a karácsonyi …