2023 január 27 - péntek

Microker – Helyi termelő térképes kereső rendszer

A fejlesztő, a Szegedi Járásban, Domaszéken található tanyájában él, és mintegy 4 éve az motiválta az oldal létrehozásában, hogy  mint hobbi-termelő jómaga is megtapasztalta, hogy nem igazán áll rendelkezésre eszköz ahhoz, hogy a közelében élőkhöz eljuttassa az információt az általa értékesíteni kívánt, tanyán előállított termékekről. Ez adta az ötletet a Microker oldalhoz, melyet közel 4 éve kezdett el tervezni, majd két éve indult el a fejlesztés.

A Microker oldalt nemcsak azért hozták létre, hogy közvetlenül termelőktől, ellenőrzött forrásból származó élelmiszert tudjanak az emberek vásárolni, hanem azért is, mert így hozzájárulhatunk emberi kapcsolatok, kis közösségek létrejöttéhez.

A Microker webalkalmazás egy térképes kereső rendszer, melynek segítségével az ország egész területén bárhol élő termelők és kézművesek tudnak díjtalanul megjelenni termékeikkel az interneten. Célja, hogy a fogyasztók a lakóhelyükhöz legközelebb tudjanak a lehető legtöbb termékhez hozzájutni, közvetlenül a termelőktől. Ezáltal több megbízható forrásból származó élelmiszer kerülhet az asztalokra, az arra költött pénz pedig helyben maradna, ezzel a helyi gazdaságot erősítve, továbbá jelentősen csökkenne az áruk utaztatásából származó környezeti terhelés.

Az alkalmazást 2017. december 13-án indították teszt üzemmódban, 2018 júniusában pedig elindult az éles verzió. Facebook oldaluk (https://www.facebook.com/Microker ) követőinek száma meghaladja az 1900-at. A Microker – Vásároljunk Közvetlenül Termelőktől! (https://www.facebook.com/groups/microker ) csoportban pedig jelenleg több mint 1700 tag található. A Microker Instagram oldalát 2018. szeptemberben indították el, jelenleg 214 követővel rendelkezik az oldal. Megtalálható a Microker a Google+ -n és a Pinteresten is, továbbá rendelkezik Youtube csatornával.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, május végén elkészült a regisztráció és a kereső rendszer globális kiterjesztése és egyelőre első idegen nyelvként az angol nyelvű verzió. Ennek élesítése a közel jövőben várható. Jövőbeli terv egy helyi közösségek működését segítő modul fejlesztése is, valamint külön lekérdezési lehetőségként a termelői piacok térképen való megjelenítése.

Az oldal használata teljesen ingyenes, mind a termelők és kézművesek, mind a vásárlók számára.

A weboldalnak jelenleg 780 regisztrált felhasználója van, ebből 274 termelő kínál portékákat eladásra. A határokon túlról, Szerbia, Románia és Szlovákia magyar lakta területeiről is vannak regisztrált termelőik. Az oldal regisztráció nélkül is teljes körűen használható termelők keresésére. Ezekből a számokból is látszik, hogy vásárlói részről nagy
az érdeklődés az egészséges, ellenőrzött forrásból beszerezhető élelmiszerek iránt.

A fejlesztő célja, hogy az oldalt napi szinten használják a termelők és az egészséges élelmiszerre vágyó vásárlók, hogy a mai elidegenedett világban közelebb kerüljenek egymáshoz az emberek, és hogy sokak számára segítsen visszaszerezni a napjainkban megtépázott, egymásba vetett bizalmat. A Microker oldal rövid idő alatt jelentős felhasználó és követő táborra tett szert, ez bizonyítja, hogy mekkora létjogosultsága van.

A kezdeményezést bemutatásra érdemesnek találta Forgács Tibor, a Magyar Mezőgazdaság lap főszerkesztője, így a lap decemberi számában cikk jelent meg róla, mely ezen a linken érhető el: http://magyarmezogazdasag.hu/2018/12/01/biotojas-netrol-app-koti-ossze-kistermelot-vevovel

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei

területi felelős

Következő Előző
Slide 1 |
Slide 2 |
Slide 4 | 
Slide 5 | 
Slide 6 | 
Slide 7 |
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …