2020 május 30 - szombat

Novemberi Hírlevél

Kedves Olvasónk!

 

November végén az emberek lelkét kezdi átszőni az ünnepi hangulat, a karácsonyi fények és illatok elkápráztatják testünket, lelkünket. Lassan már nem csak az elmúlt hónap, hanem a teljes 2018-as esztendő eseményeit, történéseit is számba vesszük. Megpihenünk, majd januárban új lendülettel, új tervekkel és nagy lelkesedéssel kezdünk a várva várt újba.

Most azonban még Szent András havára tekintünk vissza, amely hónap a gazdasági év zárásának, az állatok behajtásának és a pásztorok ünnepének ideje. És természetesen a Bakony Expo időpontjának hava is, hiszen idén már ötödik alkalommal rendezték meg a vásárt, amelyről nem hiányozhatott az MNVH sem. A rendezvény során Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhettek meg interaktív, szórakoztató módon. Az Expo kínálatából természetesen nem hiányozhatott kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem.

Szeretnénk felhívni a figyelmet “Az Év Tanyája” díjra, amelyet az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg. A minisztériumi elismeréssel is jutalmazza azokat a tanyatulajdonosokat, akik áldozatos munkájukkal, példaértékű tanyáikkal, értékteremtésükkel hozzájárulnak a vidéki térség felemelkedéséhez, a vidéki életforma népszerűsítéséhez. Döntsön Ön, szavazzon a legszebb tanyára a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. facebook oldalán!

A november legfontosabb eseményeiről, a területi felelőseink által felkutatott mintaprojektekről www.mnvh.eu honlapunkon, illetve saját facebook oldalunkon további részleteket találhat.

A hűvösebb idő ellenére számos programlehetőség közül válogathatnak a decemberben megrendezésre kerülő vidéki rendezvényekből, amelyek közül összeszedtünk egy csokorra valót program ajánlónkban.

 Hírlevelünkhöz jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

 

Ez történt novemberben

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg “Az Év Tanyája” díjat, hogy minisztériumi elismeréssel is jutalmazza azokat a tanyatulajdonosokat, akik áldozatos munkájukkal, példaértékű tanyáikkal, értékteremtésükkel hozzájárulnak a vidéki térség felemelkedéséhez, a vidéki életforma népszerűsítéséhez. Az idei évben meghirdetett több díjkategória („Az Év Tanyagazdasága 2018”, „Az Év Hagyományőrző Tanyája 2018”, „Az Év Határon túli Tanyája 2018”) mellett az Agrárminisztérium közönségdíjat is átad a pályázatokat benyújtó tanyagazdák egyikének.

 Bakony Expo – a természet íze, a vidék portékája

Idén ötödik alkalommal, november 9-11. között várta látogatóit a Bakony Expo, a bakonyi ízek vására. A három napos rendezvénynek idén is a Veszprém Aréna adott otthont. Az esemény kiemelt támogatói között volt a Széchenyi Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is. A vásár során Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhettek meg interaktív, szórakoztató módon. Az Expo kínálatából természetesen nem hiányozhatott kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink megismertetése, bemutatása sem. A környékre jellemző ízvilág, értékes receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálhatók voltak, a színes kulturális és gyermekprogramok forgatagában bekukkanthatunk például Nagymama portájába vagy a látvány kovácsműhelybe is.

Farkas-féle fűszerpaprika

A Farkas-féle különleges minőségi fűszerpaprika előállítását családi gazdálkodóként, valós családi összefogás keretében végzik. A család a fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával generációk óta foglalkozik. A feldolgozó tevékenység kapcsán 2009 óta működnek kisüzemként, mely HACCP minősítéssel rendelkezik. Farkas András családfő 28 évet dolgozott a Szegedi Paprika termelésében és feldolgozásában, és az ott megszerzett tudást használta saját tevékenysége megalapozásához. Véleménye szerint a helyi termőterület szakértelem, odafigyelés és a termék biztonság a különleges minőség alapvető feltételei.


Helyi termék ajánló – Helyi termékek és termelők a Szigetvári-Szentlőrinci térségből

A Szinergia Egyesületnél tett látogatást november hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse. Az egyesület 2008-ban, a vidékfejlesztés új lehetőségét kínáló közösségi kezdeményezés, a vidék gazdasági fejlesztése érdekében életre hívott programok megvalósulásának elősegítésére alakult, azzal az elsődleges céllal, hogy térségeink további leszakadását megállítsa. Az egyesület a LEADER program megvalósulásakor a Szigetvári és a Szentlőrinci kistérségekben élő emberek kreativitását kamatoztatva, egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságainak feltárását, a helyi kezdeményezésekre létrejövő, a kistérségi fejlesztését együtt megvalósítani kívánó helyi szervezetek, intézmények, önkormányzatok és vállalkozások összefogását ösztönzi.

 

Pályázati hírek

 Módosult a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a módosítás a felhívás 3.1.1. pontját érinti. Módosult továbbá a 2. számú melléklet az egyes biztosítási konstrukciókhoz tartozó növénykultúrák besorolását illetően

 Módosult 26 db, a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Támogatást Igénylőket, hogy a közleményben felsorolt, Széchenyi 2020 keretében megjelent felhívások több pontban változtak. Egyes felhívásokban a módosított szabályozásoknak megfelelően változtak a műszaki, szakmai tartalomban, illetve az egyéb elvárásokban foglalt kritériumok, amelyekhez igazodnak a Támogatói Okirat és a Jogkövetkezmények című mellékletek is.

 Módosult a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” felhívás dokumentációja

Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a 8. számú mellékletben az alábbi módosítások történtek:

– az I/1. kérdés esetében a viszonyítási alap az egyszeres és a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknál is módosult „árbevételre”,

– az útmutató kiegészült a „pénzügyi adatok tábla” kitöltésére vonatkozó segédlettel (4-6. oldal)

Programajánló

 Szegedi Karácsonyi Hetek

A november 23-tól december 23-ig tartó rendezvénynek a hagyományoknak megfelelően idén is 3 helyszín ad otthont. A Széchenyi téren az adventi óriáskerék mellett hamisítatlan gasztro-kavalkádra számíthatunk, forralt borozhatunk és klasszikus karácsonyi ajándékokat vásárolhatunk. A Dóm téren mesebeli miliőre, kézműves portékákra, illetve adventi gyertyagyújtásra készülhetünk, míg a Dugonics téren adventi pihenő és különböző gasztro-meglepetések várnak ránk.Meghitt, varászlatos hangulat, mennyei falatok, páratlan forraltborok, játékok, kézműves csodák és a régió legnagyobb karácsonyi vására – a hagyományos, jól megszokott programelemek mellett azonban 2 extra attrakcióval is készülnek a szervezők. A Széchenyi téren egy gigantikus méretű, közel 40 méter magas, 144 férőhelyes óriáskereket állítanak fel. Dóm téren adventi vásár és jégkorcsolyapálya üzemel.

Fehérvári Advent

A legszebb hazai karácsonyi vásárok közé is beválogatott forralt bor és kürtőskalács illatú forgatag középpontjában a hatalmas, ragyogó fénybe öltözött karácsonyfa és az alatta körbe-körbe zakatoló mesebeli gőzös látványa mintha egy képeskönyv lapjairól kelt volna életre. Fehérvár igazi mesevárossá változik ilyenkor rengeteg meglepetéssel. A forralt bor illatú vásári forgatagot képeskönyvbe illő művészeti installációk színesítik, mese animáció fut a házfalon, elvarázsolva a felnőtteket is. Diótörő katona, mézeskalácsbaba, titkot rejtő ajándékdoboz, a város karácsonyfája körül futó kisvonat, vagy épp a játékmackó mellett készíthetünk emlékezetes fotókat november 30. és december 23. között Székesfehérváron, a családi albumba. Adventi kuckó várja a családokat, ahol a foglalkoztatóban közösen készíthetnek ajándékot a kézműves foglalkozásokon, mézeskalácsot süthetnek, de akár meseolvasással, diavetítéssel is tölthetik az időt a kicsik.

TerraPlaza Terrarisztika és Akvarisztika Expo 2018

A rendezvény fő profilja továbbra is a terrarisztika és az akvarisztika. A TerraPlaza látogatói 2018. december 2-án a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban találkozhatnak extrém ritka hüllőkkel, mint pl. hegyi kaméleonfajok, ausztrál törpe gekkók, különleges kígyó és teknős színváltozatok a hüllők minden csoportjából. Emellett az ízeltlábúak is példáját nyújtják Földünk fajgazdagságának, így több száz különféle madárpókfajt, botsáskát, óriásbogarakat is láthatunk. Akinek ez nem lenne elég, Közép-Európa akvarisztikájának színe javát is megcsodálhatja tengeri akváriumoktól a legkülönlegesebb édesvíziekig. A rendezvény 6 éves kor alatt ingyenes!

XXXII. FLORA Virágfesztivál, XVI. Keceli Országos Fazekas Kiállítás

Kecelen 2018-ban is megrendezik december 7-9. között a FLORA Virágfesztivált és társrendezvényét, a Keceli Országos Fazekas Kiállítást. A virágfesztivál főtémája idén a szerelem – a standok, a programok, a kiskertépítő verseny pályamunkái és az ifjúsági kötészeti verseny feladatai ehhez alkalmazkodnak. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, fazekas- és népi mesterek, hogy virágkölteményeikkel és nívós munkáikkal bemutatkozzanak a nagyközönség előtt. Kötészeti bemutatók, fazekas kiállítás, képzőművészeti vásár, mesterségek bemutatója, cserépvásár, virág és dísznövényvásár, ajándékvásár várja a Flora Virágfesztiválra és a Keceli Országos Fazekas Kiállításra látogatókat.

Siófok Party – 2018. Évadzáró puncsparty

Siófokon két ünnep között sem áll majd meg az élet: szeretettel várnak mindenkit egy szilveszterre hangoló szuper programmal, az Évzáró Puncs Partyval december 27-e és 30-a között a Fő téren! A két ünnep között is kiváló zenével, finom forralt borral, punccsal valamint kürtőskaláccsal, juhtúrós lepénnyel, kemencés lángossal várják az érdeklődőket. Gyermekprogramokkal és koncertekkel is készülnek! Remek zenék, gyermek és felnőtt koncertek minden nap. Hangulatos gasztro faházak. Puncs, forralt bor és kürtöskalács illat. Óriási parti kellék vásár. Jósda faház. Esti programok Siófok Fő terén. A két ünnep között és szilveszterkor is várják Önöket Siófokra. A programok ingyenesek.

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …