2020 május 26 - kedd

Májusi hírlevél

 

Kedves Olvasónk!

Mivel Hálózatunk fontosnak tartja a mező- és erdőgazdálkodás változó klímaviszonyaihoz való alkalmazkodás támogatását, így ehhez kapcsolódva „Zöldülő vidék” címmel rendezvénysorozatot szervezünk!
Ennek keretében szeretnénk Önnel megismertetni számos érdekes és interaktív foglalkozáson keresztül a mindenki számára nyitott zöld lehetőségeket. Szeretettel várjuk 8 állomásos rendezvénysorozatunkon, ahol minden a fenntarthatóság és a környezetvédelem körül forog! A programok között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, lesznek kézműves foglalkozások az újrahasznosítás jegyében, ahol készíthetnek öko-ékszert, kavics manó, guriga szörnyet, rongybabát, vagy éppen palack ékszereket. A „Ments meg Vigyél haza aktivitás” keretében magvakat/palántákat ültethetnek el cserepekbe, majd hazavihetik és végig nézhetik a növény növekedését, természetesen a megfelelő gondoskodás mellett. Lesz továbbá RePlacc interaktív játszótér a környezetvédelem és újrahasznosítás jegyében, egy 8 állomásos „zöld”-labirintus, izgalmas, edukatív és szórakoztató környezetvédelmi aktivitásokkal. Saját kezűleg lehet majd smootiet készíteni igazi friss, lédús gyümölcsökből és zöldségekből. Kiállítunk egy óriás kifestőt, amelyhez vidékfejlesztés témakörben mindenki hozzátehet egy kicsit a saját színezésével. A színpadi programok között pedig megtalálhatók lesznek a Gödöllői Egyetem előadói és a LimLom mese is. A Zöldülő vidék rendezvénysorozat első állomása Szombathely Főtere, június 2-án. De találkozhatnak még velünk június 3-án Veszprémben, majd június 9-én Kecskeméten, június 10-én Debrecenben, június 16-án Nyíregyházán, június 23-án Miskolcon, június 30-án Székesfehérváron, végül pedig július 1-én Kaposváron.
Számos hírrel jelentkezünk még május hónapról, illetve összeszedtük a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásainak módosításait is.
Hírlevelünkhöz és honlapunkhoz is hasznos és nem utolsó sorban kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt májusban

Bilaterális együttműködés a cseh és a magyar vidéki hálózat között

A Cseh Vidéki Hálózat (Czech Rural Network) delegációja 2018.04.24-25. között a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) meghívására látogatott hazánkba egy kétoldalú együttműködés keretében. A konzultáció első napján mindkét ország képviselői bemutatták, hogy a gyakorlatban hogyan is működik a saját vidéki hálózatuk, feltárták a hálózatok funkcióinak hasonlóságait, valamint a különbségeket is.
A cseh vidékfejlesztési program (RDP) a magyar megfelelőjéhez hasonlóan, az egyik legfontosabb pénzügyi eszköz, amely hatékonyan járul hozzá a mezőgazdaság fejlődőséhez, a környezetvédelem és a vidéki területek életminőségének javításához. A Cseh Nemzeti Vidéki Hálózat (CRN), az ottani Földművelésügyi Minisztérium irányításával jól működő kommunikációs platformmá vált 2008-as megalakulása óta.

Aktív turizmus Pannonhalmán

Pannonhalma nevét meghallva az alábbi dolgok jutnak általában eszünkbe: világörökség, bencés főapátság, gyógynövénykert, levendula, borászat…
Pedig Pannonhalma városa ennél sokkal több látnivalót kínál az ideérkezőknek. Az Apátság és a város is jelentős infrastrukturális fejlődésen ment át a közelmúltban, és újabb tervek megvalósításán dolgoznak jelenleg is. A Bencés Főapátságba évről évre jelentős számú turista érkezik, akik megtekintik a könyvtárat, a kerengőt, a bazilikát, esetleg a gyógynövénykertet és a borászatot, de ritkán szánnak több időt a város felfedezésére. Pedig a gyönyörű természeti környezet, a dombvidék változatos domborzata, növény- és állatvilága igazán jó lehetőségeket nyújt erre.

Helyben, helyit nem csak helyieknek…..

A rusztikus gasztronómiai értékek megőrzése ha kell mentése, új köntösben történő bemutatása jelenti a Bálint Boráriumban immár 4. éve megrendezésre kerülő Ízes – Ínyes Ünnep és Vásár legfőbb törekvését. Ezúttal, május 12-13. GASZTROmantikázni hívták a látogatókat. A hangulat megteremtéséhez a Velencei – tó környéki minőségi borok épp úgy segítettek, mint a vendégül látott az ország egész területéről összegyűjtött 7 Ha alatti kézműves borokból kínált válogatás vagy a vendéglátók saját levendulásának és szőlősének virágaiból, terméséből saját maguk által készített levendula és szőlő szörp.

25. alkalommal rendezték meg a Dél-alföld legnagyobb állattenyésztési és mezőgazdasági kiállítását

2018. május 10-12. között rendezték meg a XXV. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítást és vásárt. A seregszemle a hazai, hasonló jellegű kiállítások közül is kiemelkedik, szervezettségében, szakmai színvonalában, a kiállítók és a kilátogató vendégek számában is. 1994-ben rendezték meg az első kiállítást, mely azóta folyamatosan fejlődött és átfogja a magyar állattenyésztés teljes vertikumát és a hozzá kapcsolódó ágazatokat is. Az elmúlt 25 évben, több mint egymillió látogatója volt.

Pályázati hírek

Módosult a „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című felhívás
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című (VP2-4.1.3.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai többek között a 3.2.1. Általános elvárások fejezet A) részének 5 és 6. pontját, a 3.2.1. Általános elvárások fejezet B) részének 1. pontját, a 3.2.1. Általános elvárások fejezet B) részének 10. pontját, a 3.2.1. Általános elvárások fejezet C) részének 1. és 9. pontjait, valamint a csatolandó mellékletek listáját is érintik.

Módosult az „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” című felhívás
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése” című (VP4-15.2.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja. Felhívjuk a Támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:
 az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény végrehajtásáról szóló 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet hatálybalépését
követően több fejezetben megváltozott a végrehajtási rendeletre való hivatkozások száma.
 a 3.4.2. Mérföldkövek tervezésével kapcsolatos elvárások fejezetben megváltozott a kifizetési igénylések benyújtásának határideje.
 a 4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben megváltozott a támogatási kérelem benyújtásának határideje.
 az 5.1. A támogatás formája fejezetben megváltozott az euró/forint átváltási arányra vonatkozó előírás.
 a Támogatói okirat a felhívással összhangban módosult.
 módosult továbbá a 4. számú melléklet

Módosult a „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése” című felhívás
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése” című (VP4-4.4.2.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja.
Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:
 a 3.3. Nem támogatható tevékenységek fejezetben szövegrész törlésre került.
 a 4.1. Támogatást igénylők köre fejezetből szövegrész törlése történt.
 az 5.1. A támogatás formája fejezetben az árfolyamra vonatkozó részek módosultak.
 az 5.3. A támogatás mértéke, összege fejezetben az árfolyamra vonatkozó részek módosultak.
A felhívással összhangban módosult a Támogatói Okirat is.

Módosult a „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése” című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése” című (VP4-4.4.2.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja.
Felhívjuk a Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:
 az 5.1. A támogatás formája fejezetben az árfolyamra vonatkozó részek módosultak.
 az 5.3. A támogatás mértéke, összege fejezetben az árfolyamra vonatkozó részek módosultak.
A felhívással összhangban módosult a Támogatói Okirat is.

Programajánló

Komáromi Hallakoma
A 2018.06.02-án első alkalommal megrendezésre kerülő KOMÁROMI HALLAKOMA halételkészítő fesztivál és barátságos halfőző verseny kiváló alkalom arra, hogy a határ menti települések civil közösségei, baráti társaságai megmutathassák egymásnak és a nagyközönségnek családjaik, falvaik hagyományos és új receptjeiből készült halételeiket, méghozzá történelmi környezetben, számos színes program kíséretében.

Eperfesztivál

A Dunakanyar egyik legszebb falujában, Tahitótfaluban immár 20. alkalommal rendezik meg 2018.06.08-10. között az Eperfesztivált. Ilyenkor itt minden az eper körül forog,
megtaláljuk mindenféle formájában az epres méztől az eperpálinkáig. De van itt más is, kürtős kalács, sparhelten sült lepény, játszóház, jó muzsika és ördögszekeres kézműves vásár, minden ami egy jóízű és jókedvű tavaszi családi fesztiválhoz kell. Festői helyszín nem utolsó sorban, a Dunakanyarban, a Szentendrei-szigeten.

Ceglédi Laskafesztivál

Cegléd első nyárindító fesztiválja 2018. június 8-9-10-én lesz, mely egy igazi ízlelőbimbókat kényeztető rendezvénynek ígérkezik. Ezt a rendezvényt évekkel ezelőtt Cegléd étkezési hagyományának életben tartására hozták létre. Célja az is hogy az érdeklődők, megismerkedjenek a ceglédi laska elkészítésének módjaival, megkóstolják a főzőverseny legjobb helyezettjeinek egyedi receptje alapján készült ételeket. A kellemes hangulatról könnyűzenei koncertek gondoskodnak, melyek a zenei kínálat minden stílusát felölelik. A rendezvénnyel egy időben rendezik meg a Nemzeti Vágta Ceglédi Előfutamát is. A Vágta nem csak egy lóverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe.

Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

Tizenhatodik születésnapját ünnepli 2018. június 19-23. között közép-Magyarország legnagyobb ingyenes kulturális kavalkádja, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál. Szolnok kulturális életének felpezsdítésére rendezték meg először 2006-ban a fesztivált. A zenei és gasztronómiai különlegességet kínáló fesztivál idén is ingyenes. Azok, akik kimondottan a zene és egyéb kulturális műfajok miatt látogatnak el a Tiszavirág fesztivál helyszínére, pontosan tudják, hogy idén is színvonalas előadásokra számíthatnak. Népzene, kocsmazene, jazz. A Tisza partot ezekben a napokban a kellemes zene, a finom illatok, jó borok és kézműves remekek uralják.

Fishing on Orfű 2018

Idén is megrendezésre kerül a Fishing on Orfű június 20-23 között a Panoráma Kempingben. A Fishing továbbra is sokkal inkább az értékformáló felfogásra helyezi a hangsúlyt, szemben a nagy tömegeket kiszolgáló szemlélettel. A szervezők szándéka szerint a Fishing értékteremtő közösségi motor szeretne lenni, akár egy jó klub, lemezkiadó vagy rádióadó. A fesztivál fő fellépői továbbra is a legjobb és legizgalmasabb hazai underground / alternatív produkciók lesznek. Itt lesz a 30Y, a Bëlga, a Vad Fruttik, a Quimby, a Hiperkarma, az Anna & the Barbies, a Péterfy Bori & Love Band, a Kiscsillag, a Supernem, a Soerii & Poolek vagy a PASO.

XX. Szőregi Rózsaünnep

A Rózsaünnep alkalmából a rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a 2018.06.22-24. között megrendezésre kerülő rózsaünnepi forgatag számos kiállítással, látnivalóval és kulturális programokkal. A Szőregi Rózsaünnep fő látványossága a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

 

Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …