2019 szeptember 20 - péntek

Bandi Tanya – 2018. év Tanyagazdasága

Mórahalom külterületén kereste fel Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse  a Bandi Tanyát, mely az Agrárminisztérium pályázatán elnyerte a 2018. év Tanyagazdasága címet, és az erről szóló beszámolóját olvashatják.

A mórahalmi elkerülő út közelében fekvő tanyán él, Gyurákovics András és családja. Andrással korábban már találkoztam, mégpedig a városban megszervezett, pályázati tájékoztató fórumon, ahol felvilágosítást adtam, többek között a tanyák és tanyagazdaságok fejlesztési lehetőségeiről.

A tanyás ingatlanba, 2007 végén költöztek be. Valódi kisgazdaságnak minősülnek, mivel 5 hektár területen gazdálkodnak, melynek egy része szántó és kisebbik része kaszáló. Nyitott gazdaságként működnek, ami azt jelenti, hogy szervezett formában csoportokat, főleg belföldről, iskolai osztályokat fogadnak és mutatják be egy gazdaság minden napjait, az állattartást és magát a tanyai életmódot. A tanyához egy vendégház is tartozik, mely egyszerre max. 6 fő befogadására alkalmas. Kedvelt program a sajtkóstolás.

A gazdaságban alpesi kecskék és magyartarka szarvasmarhák tartása folyik. A kecskék rövidesen ellenek, azután elkezdődik, a kb. féléves fejési időszak, mely során, a kecsketejet feldolgozzák. Természetesen a tartott szarvasmarhákat is fejik és a tejüket ugyancsak feldolgozzák. A tejfeldolgozás rendszerének kialakítása évek óta folyik. Sajt és joghurt-féleségeket készítenek. Külön feldolgozó helyiséget alakítottak ki, ahol maga a házigazda végzett el több munkálatot, például a vízvezeték szerelést és a csempézést. Rendelkeznek sajtkáddal, töltőgéppel, pohár lezáróval, és vákuum-csomagolóval is. 2013-ban nyertek pályázatot, a Tanyafejlesztési Programban. Akkor szereztek be például rendsodrót és munkába állt egy napkollektor is. Jelenleg is van két benyújtott fejlesztési pályázatuk, egy a Vidékfejlesztési Programban, és egy a Tanyafejlesztési Programban. Cél, a hűtő kapacitás fejlesztése, egy új hűtőkamra létesítésével, illetve tejfeldolgozás bővítése céljából szeparátor és vajköpülő beszerzése van a tervek között.

 

A szálláshely épülete volt az eredeti tanyai lakóépület. Különlegessége, hogy megmaradt a nyitott tűzhely és persze van búbos kemencéjük is. Főleg a nyári időszakban kedvelt, elsősorban a kisgyermekes családok vagy baráti társaságok részéről. A szállást igénybe vevők is részesei lehetnek a tanyagazdaság életének, beleshetnek a sajtkészítés folyamatába.

A kisgazdaságban előállított termékeket árusítják a háznál, a mórahalmi piacon és egy intézménybe is történik értékesítés. Részt vesznek különböző rendezvényeken is, úgymint a Mórahalmi Szakajtó vagy nemrégiben a szegedi Télbúcsúztatón, ahol a szervezők helyi termék vásárt is rendeztek. Több felületen is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, így van saját honlapjuk, címe www.banditanya.hu, illetve a közösségi médiában is elérhetőek, a https://www.facebook.com/banditanya.morahalom/ címen.

A Bandi tanyában folyó tevékenység jó példája, azon kisgazdaságok körének, ahol több lábon állva, saját erőből, és fejlesztési lehetőségek igénybe vétele mellett, értékmegőrzés, hagyományos állattartás, modernizált termékfeldolgozás, ismeretátadás és nyitottság tapasztalható. Méltán nyerte el az év Tanyagazdasága címet.

 

Benkő Zsolt

MNVH Csongrád megyei területi felelős

 

Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …