2020 május 30 - szombat

NetworkX – Nemzetközi konferencián járt az MNVH csapata

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat csapata részt vett a NetworX elnevezésű nemzetközi 2 napos rendezvényen április 11-én és 12-én Brüsszelben, amely az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) szervezésében került megrendezésre, több mint 500 vidékfejlesztő részvételével. Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vidéki hálózatépítés fontosságára, a kapcsolatépítés értékére illetve a vidéki hálózatok elmúlt 10 évének eredményeire. Ezen felül proaktív módon rámutattak a KAP 2020 utáni kihívásaira is, mindezt interaktív formában megvalósítva a különböző vidékfejlesztő csoportok, és szereplők számára. Így volt lehetőség az informális kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére a workshop-okon és az ötletbörzén.

A rendezvény kiemelten foglalkozott a következő területekkel: a hálózatosodás szerepe a vidékfejlesztési szakpolitikában; hogyan építsünk hálózatot, illetve formáljuk azt az igényeknek megfelelően; mi a hálózatosodás szerepe az agrár és vidéki területek innovációinak elterjesztésében; a LEADER hálózatosodás; hogyan támogatható az érintettek elköteleződése a hálózatépítés felé.

Phil Hogan, az Európai Bizottság  agrárbiztosa nyitotta meg a rendezvényt, és beszédében az ENRD 10 éves múltját méltatva kiemelte, hogy a több mint 400 résztvevő között megjelentek a szomszédos országok is (Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro), ezzel is hangsúlyozva, hogy a bemutatásra kerülő projektek mind a hálózatosodás eredményei. A jövőre vonatkozóan pedig megfogalmazta, hogy a tagországok nagyobb szabadságot kapnak a KAP forrásainak felhasználásában, és egyben egységes új KAP hálózatokat hoznak majd létre.

Az első nap plenáris ülésén a hálózatosodás 8 európai jó példája került bemutatásra, illetve a workshopon az EIP AGRI Service Point foglalta össze az EIP, mint eszköz hazai bevezetésének főbb állomásait a hálózati szereplők megszólításától kezdve, a működő operatív csoportok támogatásán keresztül, az eredmények terjesztésének elősegítéséig, és ehhez kapcsolódóan mutattak be tagországi jó példákat.

A rendezvény első napja a Rural Inspiration Awards díjátadóval zárult, ahol Phil Hogan 5 kategóriában hirdetett ki nyertes vidékfejlesztési projekteket, amelyek példaértékűek.

Végül az esemény plenáris ülését David Lamb, az ENRD Exchange&Cooperation team szakértője zárta, aki az elmúlt 10 év NRN hálózati szereplők aktív, inspiráló munkájának eredményeit számokban mutatta be, több mint 8000 projektnél támogatták az eredmények elterjesztését és ezen idő alatt közel 43 000 résztvevőt szólítottak meg a konferenciákon, workshopokon.

Az egyes vidéki hálózatok képviselői, köztük a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat csapata is, saját standdal várták a rendezvény ideje alatt a szakembereket. Büszkék vagyunk rá, hogy Phil Hogen az Európai Bizottság agrárbiztosa, valamint David Lamb és Michael Gregory az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) vezetői, személyesen köszöntötték Weidel Waltert a Hálózat főtitkárát és kollégáit. A magyar standon lehetőségük nyílt megismerkedni a hungarikumokkal, illetve a magyar gasztronómia jeles képviselőinek és több fiatal termelőknek a termékeivel.

Gulyás Ferenc népi hangszeres előadóművész, aki a magyar népzenei motívumokat felhasználó NOX együttes zenésze is volt, előadásával hűen mutatta be a magyar kultúra szemelvényeit nagy sikert aratva a közönség körében. Ezúton is köszönjük neki a részvételt!

Szeretnénk külön köszönetet mondani támogatóinak, akik pompás termékeikkel hozzájárultak, hogy az Európai Vidékfejlesztési Hálózat rendezvényén méltón képviselhettük Hazánkat. A Tifi’s Snack​ kiváló minőségű szárított marhahús csemegéi, a Psylinka​ különleges kézműves italai, a Szomor Farm – Szürkemarha, Bivaly, Mangalica​ kifogástalan szalámijai, a ChiliYard​ remek termékei, továbbá a Zsindelyes​ pálinkák és NOR999 vagyis Mocsár Eleonóra isteni, gluténmentes kézműves csokoládéi emelték csapatunk megjelenésének színvonalát.

Reméljük lesz majd lehetőség az együttműködésre a jövőben is!

 

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …