2021 december 2 - csütörtök

Nemzeti Húsgalamb Program Stratégiai Tanácskozás

XII. alkalommal került megrendezésre Székesfehérváron a KERT-EXPO a magyar agrárágazat egyik jelentős szakmai kiállítása és vására Székesfehérváron 2019. április 27-28-án a Bregyó Szabadidőközpontban. A rendezvény keretein belül kapott helyet, a „Szárnyaló gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Program Stratégiai Tanácskozása a Megyeházán április 27.-én délelőtt. A rendezvény széleskörű szakmai összefogás eredményeként jött létre a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat anyagi támogatásával.

A tanácskozás résztvevőit Bögyös Zsolt a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a Kormányhivatal filozófiája a szakmai és hatósági munka során az az alapkérdés határozza meg, hogy: „Miben Segíthetünk?” Ez az elvárt szemléletmód vezéreli a munkatársait az ügyfelekkel való találkozások során. Szakmai felkészültségükön kívül nyitottak minden új kezdeményezésre, így a Fejér megyében nagy múlttal rendelkező kisállattartás és a galambtartás korszerűsítésére és ezzel járó szakmai kihívások segítésére. Együttműködéseik során nagy hangsúlyt fektetnek a gazdák, agrárvállalkozások és kisállattartók érdekében történő együttműködések erősítésére és a Program megvalósulásának szakmai segítésére.

A köszöntőt követően Bárdos István Agrár Miniszteri Megbízott ismertette a Nemzeti Húsgalamb Program részleteit. Előadásában tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit a Program kezdeményezéséről, támogatási formájáról, céljáról és gazdasági hasznáról.

A vidéki Magyarország számára fontos a (hús)galamb tartás, tenyésztés, hiszen olyan tradicionális, vidéki gazdálkodási forma, amelyben könnyen és biztonsággal lehet családokat, fiatalokat bevonni. Olyan tevékenység, amely már gyermekkortól az állatok szeretetére és felelős gondolkodásra nevel. Segíti az agrárpályán való elindulást, az iránti érdeklődést. A vidéki népességmegtartó képesség javításának érdekében kiemelten fontos, hogy az ott élő emberek olyan tevékenységeket végezzenek, melynek jövedelemszerző képessége a családok számára megfelelő. A program családi- háztáji szinten fejleszti a családok öngondoskodási képességét és komoly vállalkozásfejlesztési potenciált is jelent. A szakmai és közösségi kompetenciákat erősítőképzésekkel a cél a több generációs életformaváltás megalapozása. Kiemelte, hogy a húsgalamb fontos élelmezésben betöltött szerepe. Az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszere lehet a jövőben, hiszen magas biológiai értéke miatt kitűnő táplálék, betegek gyerekek és diétázók számára. Nem utolsósorban pedig a húsgalamb külföldön ma is keresett és egyre népszerűbb élelmiszer.

A program megvalósításának főbb elemei:

-A tenyésztelepek létrehozása, szakmai segítése.

-A termelői szintek kiépítése:

  • 500-1000 páros mintatelep
  • 100-300 páros vállalkozások
  • 50-100 páros kisvállalkozások

Fontos feladat a felvásárlás és értékesítési, illetve a feldolgozási rendszer kiépítése, amely biztosítaná a folyamatos és biztonságos ellátást a piaci résztvevők számára.

A tájékoztató végén Bárdos István  a Programhoz való csatlakozás lehetőségéről beszélt, amelyre az Agro – Word Egyesület honlapján /www.husgalamb.org/ keresztül van lehetőség, ahol a teljes körű tájékoztatás is megoldott.

Dr. Schindler Gábor állatorvos, szaktanácsadó élelmiszertermelő a galambok állategészségügyi kérdéseivel foglalkozott. A rendkívül élvezetes, színes képekkel bőven illusztrált galamb egészségügyi előadása még a sokat látott galambászoknak is újdonságokat tartalmazott. Részletesen kitért az egyes betegségek legjellemzőbb felismerési módjaira, illetve a védőoltások jelentőségére, hangsúlyozva, hogy (főként a termelő galambászatokban) a betegségek megelőzése a cél.

Következő előadó Szűcs Antal a V-061 Alba Regia Galamb – és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke, mint galambtartó osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőknek. Az 1970-80-as évek, magyar gazdasági vezetői, felismerve a galambhús termelés és exportálás „devizaszerző lehetőségét”, mint jó ötletet elterjesztették a köznép között és ez által jelentős deviza bevételt biztosítottak az állam számára, melyet a galambtenyésztők felé az általuk megszabott áron, forintban fizettek ki. A rendszerváltozás és a gazdasági változások az egész rendszert eltörölték. Ma a megváltozott társadalmi és gazdasági körülmények között, újra felmerült ennek a gazdasági tevékenységnek az újragondolása és az új lehetőségek szerinti elindítása. Meg kell keresni az új feltételeknek megfelelő lehetőségeket és meg kell találni azokat a termelési formákat, amelyek a ma emberének lehetővé teszik ennek a szép és értékes munkának a folytatását! Részben rendelkezésre állnak a galambhús termelésre alkalmas galambfajták. A termeléshez szükséges telephelyi és elhelyezési formákat, mint a tenyésztés fő alapját, elérhetővé kell tenni a tenyésztésben részt venni kívánók számára. A tenyészanyag biztosítása, a takarmányozás, az állategészségügy és az értékesítői hálózat létrehozása, mind olyan feladat, amely közösen a Programon belül megvalósítható.

A következő előadó Bálint Csaba Dunaföldváron élő galambtenyésztő. Gyerekkora óta galambokkal foglalkozó kistermelő, aki 5-éve váltott a postagalambokról a húsgalambok tartására. A Francia hibrid Carneau, Hubbel és Euro pigeon fajta húsgalambokkal foglalkozik, melyeknek számos előnye van az ismert haszongalambok között, ilyen többek között a hihetetlen szaporaságuk, és a 72 % -os húskihozatal, amely a feldolgozás során elérhető. Jelenleg a legkelendőbb galamb hús a piacon a fent említett fajták. Mivel, lehetőségei korlátozottak, állománya kicsi, ezért a prémium termékek irányába fordult, a tartás racionalizálása során. Döntésének helyességét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy az idei évben a Magyar Gasztronómiai Egyesület az aranyszalag védjeggyel tüntette ki, a kimagasló minőséget elérő munkáját.

A tanácskozás utolsó előadója Bárány István a V-061 Alba Regia Galamb – és Kisállattenyésztő Egyesület menedzsere a a„Galambtartás 1×1” kiadvány szerzője volt. A könyv kapcsán foglalta össze a haszon galambtartás alapvető tudnivalóit. Kiemelve az elhelyezés, a takarmányozás és az állategészségügy kérdéseit. Hangsúlyt kapott az állomány „zártsága”, mind elhelyezés, mind új állatok behozatala kapcsán. Említésre került a galambtrágya, mint cseppet sem lebecsülendő haszonforrás. Megemlítésre került az ivóvíz minőségi kérdése is. Javasolta Szövetségük szaklapjának, a Galamb- és Kisállat Magazin írásainak figyelemmel kísérését.

A tanácskozás alatt a megyeháza előterében megtekinthetőek voltak azok a húsgalamb fajták, amelyekről az előadók beszéltek.

A konferencia végeztével a résztvevők közösen elfogyasztották az ebédet és részt vettek a KERT-EXPO rendezvény megnyitó ünnepségén, ahol Bárdos István Miniszteri Megbízott mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy ez az esemény lehetőséget biztosít arra, hogy a kistermelők megmutassák magukat, illetve, hogy a városi ember találkozhasson kakassal, galambbal, kecskével és társaikkal.

A rendezvény 5000 m2-en helyezkedett el, és a magyar agrárium fejlődésére helyezi a hangsúlyt, illetve célja, hogy elősegítse minden olyan termelő, és tenyésztő munkáját aki aktív életvitelével áldozatos munkájával növeli az agrárium értékeit.  Lehetőséget biztosított régi, mai ember számára elképzelhetetlen mezőgazdasági gépek bemutatására is. A kiállítás atmoszférája különleges, példát mutat a felnövekvő generációnak. Kertészeti, mezőgazdasági ágazatot képviselők, hazai élelmiszereket előállító gazdák számára adott a bemutatkozásra lehetőséget az esemény, amely nagy sátorban helyezkedett el a V-61 Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kisállataival, galambkülönlegességeivel, melyet nagy érdeklődés kísért, és sok látogatónak örvendhettek.

A színpadon zajlottak a szórakoztató táncos, énekes és gyermek programok. Mellette nagy hangsúlyt kaptak a színes szakmai programom is. Retro mezőgazdasági gépkiállítás, állatsimogatás, cukorkeresés a szalmaugrálóba, bálagurítás fokozta a hangulatot.

A rendezvény sikeresen zárult, több ezer ember látogatta, vásárolt és érdeklődött a kiállított és bemutatott téma és termékek iránt.

Share Button

Olvasson tovább

Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Október 2. és 4. között rendezik meg a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepet Kecskeméten a …