2020 február 28 - péntek

Országos Búzaszentelő Esztergomban

Esztergomban megrendezésre került az Országos Búzaszentelő ünnepség, amely sok évszázados hagyományra tekint vissza hazánkban. Az eseményen indult útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat is a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával. A program keretében a Kárpát-Medence magyarlakta területeiről gyűjtenek be búzaadományokat, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek és intézményeknek.

Négy püspök és az Országgyűlés elnöke is köszöntötte az Erdélyből, Felvidékről, Horvátországból, Kárpátaljáról, Muravidékről, Vajdaságból valamint az államhatáron belülről érkező magyar vendégeket, majd ezt követően a hagyományoknak megfelelően a búzaszentelés az esztergomi szentgyörgymezői határban történt, ahol a papok megáldották a búzát. Az eseménysort a Bazilikában tartott szentmise zárta.

Forrás: kemma.hu

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a búzaszentelés sok évszázados ünnepének megtartása azt üzeni, hogy „mi, magyarok életünkben, munkánkban és sorsunkban összetartozunk”. Elmondta továbbá, hogy 2011-ben önkéntesen összeadott 10 tonnából 2018-ra már 583 tonna búza lett, amely 80 000 gyermekhez juttatja el az összetartozás kézzelfogható üzenetét. Ezen kívül a magyar államnak 2016-tól már volt pénzügyi ereje arra is, hogy gazdaságfejlesztési programot indítson a Kárpát-medencében. Három év alatt 62,5 milliárd forint 111 milliárd forint értékű beruházást tett lehetővé, és csaknem 38 ezer külhoni magyar vállalkozó és gazdálkodó család részesült támogatásban. Az eseményen részt vett többek közt Romanek Etelka Esztergom polgármestere, Völner Pál a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki az összegyűltek számára a tradíció fontosságát emelte ki: „évszázados szép hagyományunk, a búzaszentelés rituáléja, mely mélyen gyökerezik a keresztény kultúránkban, ismét részévé vált a nemzetünk életének”.

Forrás: kemma.hu

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Tájjellegű pásztoreszközök készítése

Makói lakóhelyén felkerestem Dr. Keczel Tamást, aki immáron több mint 25 éve készít karikás ostorokat. …