2020 május 30 - szombat

23. Pápai Agrárexpo

2019.  április 26. és 28. között rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a XXIII. Pápai Agrárexpót, jelentős érdeklődés mellett. Ez a nagy hagyományokkal rendelkező program a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb szakmai rendezvénye, idén is több mint 10 ezer látogató kereste fel. A városi sportcsarnok idén is megtelt szakmai kiállítókkal és helyi termelőkkel. A csarnok mögötti piactéren kézműves termékek vására, udvarán pedig mezőgazdasági gépbemutató kapott helyet. A rendezvénysátorba pénteken a mezőgazdasági iskolák szakmai vetélkedője zajlott, szombaton pedig a megyei vadásznapot rendezték meg. A generációváltás és szemléletformálás jegyében számos családi- és gyermekprogram zajlotta a területen: farmszimulátor, lovaskocsis-utazás, lőszimulátor, permeteződrón-bemutató, ügyességi pálya, kézműves játékok, hordóvonat, kisállat-simogató, mezőgazdasági gépek kipróbálása, stb.

A rendezvény fókuszában a generációváltás állt, amely az agrárium egyik kiemelt kihívása, hiszen jelenleg az agráriumban tevékenykedők csupán 6 százaléka 35 év alatt, és ezt megnyitójában Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkár is hangsúlyozta. Az expo tematikája tehát e téma köré épült fel, és a legtöbb program a generációváltás kapcsán felmerülő kérdésekre igyekezett hatékony választ adni. Győrffy Balázs, a főszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a modern mezőgazdaság, az agrár-életpályák megismertetése és vonzóvá tétele a fiatalok körében több módon is történhet.

A rendezvény keretében hagyományosan megtartott – a Portfolio által szervezett – Nyugat-magyarországi Agrárfórum is azzal foglalkozott hogy hogyan lehetne vonzóvá tenni a mezőgazdaságot a fiatalok számára. Itt elhangzott, hogy az agrártárca olyan szakpolitikai programot készít, amelyen a fiatal gazdálkodóvá válás akadályait és azokat leküzdő megoldásokat összegzi. Ahogy ezt a szakmai tanácskozást, úgy a NAK erdőgazdálkodási fórumát is – amelyen többek között az erdészeti vidékfejlesztési pályázatok helyzetét és az erdőtörvény hatásait tekintették át az előadók – sok érdeklődő figyelte és hallgatta végig.

A tematikának megfelelően a fiatalabb generáció számára létrejött az ország legnagyobb agrárjátszótere, ezzel is felhívva figyelmüket az agrárium szépségeire, illetve a benne rejlő lehetőségekre. Mindemellett a gépbemutatók, illetve a Veszprém megyei vadásznap kínált kikapcsolódást az expo vendégei számára.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta a szakmai rendezvény színvonalas megvalósítását, és önálló standdal jelent meg az expón. Az MNVH standján pénteken a Komárom-Esztergom megyei, szombaton a Vas megyei, vasárnap pedig a Veszprém megyei területi felelős várta az érdeklődőket, tanácsot, információt adva a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai kapcsán.

 

 

Öt fiatal, kezdő vállalkozó is meg tudott jelenni a Pápai Agrárexpó közönsége előtt az MNVH támogatásával. Olyan vidéki fiatalokról van szó, akik nemrég indították vállalkozásukat, és valamely újszerű, kreatív termékkel kívánnak piacra jutni. Ebben a segített számukra a Hálózat a három napos ingyenes megjelenési lehetőséggel.

 

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …