2019 december 13 - péntek

Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskeméten

Az Aranyhomok Egyesület idén tizedik alkalommal rendezte meg a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivált a tavalyi nagy sikernek köszönhetően május 10-12. között Kecskemét belvárosában.  A rendezvény célja nem más, mint hogy felhívják a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti értékekre, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést, alakítják és közösséggé kovácsolják magyarságunkat, hozzájárulnak identitástudatunkhoz. A háromnapos programsorozaton mindezek szellemében megelevenedett a magyarság számos értéke, hisz nemcsak Hungarikum Kiállítás, hanem kóstolók, kulturális programok, vásári hangulat is színesítette a rendezvényt. Idén először tehát gasztronómiai bemutatókkal, látványfőzésekkel és kóstolókkal is várták a vendégeket.

A fesztivált a rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, és elmondta, hogy hét esztendővel ezelőtt született meg a magyar értékekről és hungarikumokról a törvény, és a hét esztendő alatt sikerült tartalommal megtöltetni. Az, hogy ez hungarikum mozgalommá növekedett a Kárpát-medencében, hogy több mint 1000 helyi értéktár, megyei értéktár, az elszakított területek értéktárai is dolgoznak, az köszönhető olyan munkatársaknak, mint Hamzáné Lakó Judit.

Forrás: kecskemetfeszt.aranyhomok.hu

A gasztronómia jegyében olyan hungarikumokat is megjelentettek a fesztiválon, mint az Erős Pista, a Piros Arany, a magyar gulyásleves, a debreceni és a csabai kolbász, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékek. Mindemellett olyan különlegességeket is volt lehetőség megkóstolni a kísérletezőbb kedvűeknek, mint a vízibivaly pörkölt, a tiszai vagy a bajai halászlével pedig a kerekdombiak kedveskedtek három napon keresztül a vendégeknek. De, Gundel palacsintát, kürtőskalácsot, akácmézet is kóstolhattak az érdeklődők, valamint italok közül pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút is fogyaszthattak.

A színpadi programok is kínáltak hungarikumokat, hiszen többek között fellépett a Kecskemét City Balett, „Piros Aranyak és Erős Pisták” című műsorával, illetve a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara olyan országos hírességekkel, mint a szólista Radics Sándor cimbalomművész, Guinness-rekorder. Vasárnap az Olasz meló zenekar gondoskodott a jó hangulatról. Emellett operett, cimbalom, tárogató és nótaműsorok, illetve népzenei és néptánc produkciók, gyermekkoncertek varázsolták igazi családi programmá a fesztivált.

Forrás: kecskemetfeszt.aranyhomok.hu

Idén először kerültek bemutatásra Tolna megye értékei, de első ízben állított ki az eseményen, Hévíz, Tard, és Mohács is. Mohács város standjánál például lehetőség volt a busó kellékek és ruházat kipróbálására, felpróbálására. A tardiak pedig matyó népviselet bemutatóval, XIX.-XX. századi tardi szőttes, valamint keresztszemes kézimunkák kiállításával készültek továbbá bemutatásra került a Hévizi-tó turisztikai kínálata.  Mivel a hungarikumok gyűjteményében szerepel a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer, ezért a rendezvényen idén először bemutatkozott az Anyatejgyűjtő Állomás is, népszerűsítve az anyatej fontosságát. Voltak visszatérő kiállítók, mint a kalocsai hagyományőrzők, a Hollóházi Porcelángyár, Békéscsaba Megyei Jogú Város, a kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ, a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, a jakabszállási Gedeon Tanya, és az egri Petrény Winery. Így a fesztiválon az érdeklődők találkozhattak például a Hollóházi porcelánnal, a halasi csipkével, a kalocsai és a matyó népművészettel. A hungarikumokat bemutató központi kiállítás pedig Budapestről érkezett az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának jóvoltából.

Forrás: kecskemetfeszt.aranyhomok.hu

Az idei rendezvény díszvendége a Kecskeméttől 15 km-re fekvő Ballószög községe volt. A dinamikusan fejlődő, fiatalos település fennállásának 65 éves jubileumát ünnepelte, és ennek keretében megtekinthető volt a település értéktár kiállítása, illetve a község kulturális programmal is készült.

Forrás: kecskemetfeszt.aranyhomok.hu

Az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviseletében dr. Barancsi Ágnes Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős vett részt az eseményen, ahol standdal várta az érdeklődőket és tájékoztatta őket a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai kapcsán. Igazán minőségi, és sokszínű fesztiválon vehettek részt azok, akik kilátogattak erre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényre, melynek megvalósulásához az MNVH támogatása is hozzájárult. A színvonalas hagyományőrző programok, az őstermelők házilag előállított gasztronómiai termékei és az ősi magyar borvidéken termelt varázslatos nedűk, illetve a kézműves művészi ajándékok elérték a szervezők célját, hiszen szorosan kapcsolódva a magyar kultúrához értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak felkeltve a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti értékekre.

 

Forrás: kecskemetfeszt.aranyhomok.hu

 

Share Button

Olvasson tovább

Franc & Franc Fórum Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Bock Borászat konferenciatermében a cabernet franc-ok …