2019 december 13 - péntek

Magyar Igásló Ökoturisztikai Tájérték Központ

Az Európában egyedülálló létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak, interaktív módon. A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ május 2-i ünnepélyes átadóján Fábry Szabolcs, az MNVH Veszprém megyei területi felelőse, egyúttal Nagyvázsony társadalmi megbízatású polgármestere, a központ ötletgazdája elmondta, hogy a 126 millió forintos uniós forrásból épült, 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovaskultúra bemutatásán túl, a központ a helyi termékek gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként működik, a szomszédságában pedig egy 1200 méteres tanösvény kanyarog.

Az Igáslóközpont egy interaktív tér, ahol kisfilmeken, csapatépítő programoknak is alkalmas felnőtt és gyermekjátékokon, valamint lovas fogatos, igáslovakra épülő élményprogramokon keresztül lehet megismerni a magyar munkalovak világát.

A központ körül elterülő 17 hektáros réten, kaszálón előre meghirdetett tematikus hétvégéken a lovas gazdálkodás és annak eszközei tekinthetőek meg, sőt ki is próbálhatók. Az épület melletti legelőről indulnak a tematikus fogattúrák (falunéző túra, romvár-túra, kolostor-túrák, gyógynövénytúrák, Balaton-felvidéki piknik vagy/és borvacsora-túrák), amelyek a helyi termelőket, termékeket is bemutatják. A látogatóközpont ezáltal a termelőknek és a fogatos gazdáknak is plusz jövedelmet, keresetkiegészítési lehetőséget biztosít, szervez.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta: az igásló központ segíti a helyi és a régiós gazdaság erősödését, és átörökíti a lovaskultúra hagyományait a jövő számára. Az államtitkár gratulált a létesítményhez, hiszen ahhoz szakmai partnerként, együttműködő szervezetként felsorakozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a HMVerga Zrt., a Bakonyerdő zrt., a Mária Út Egyesület és a Magyar Pálos Rend is.

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a központ létrejöttével a nagyvázsonyi látnivalók – a vár és a postamúzeum – kiegészültek egy harmadik nevezetességgel, amelyek megtekintése már egy teljes napi programot adhat a turistáknak. A képviselő örömét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat információs pontjaként is szolgálhat az épületegyüttes, ahol nem csak a vendégek, hanem az eddigi és a jövőben is ide látogató szakmai szervezetek, konferencia-résztvevők tájékoztatást kaphatnak a magyar vidéki, turisztikai és faluprogram adta lehetőségekről, kormányzati és pályázati törekvésekről.

A létesítményt Csóka János OSP, a Magyar Pálos Rend magyarországi tartományfőnöke szentelte fel hangsúlyozva beszédében, hogy ez a fajta gazdálkodási kultúra beleilleszkedik, belesimul a teremtett világba nem leuralva, hanem felelősen uralva a ránk bízott földet.

Share Button

Olvasson tovább

Franc & Franc Fórum Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Bock Borászat konferenciatermében a cabernet franc-ok …