2020 augusztus 11 - kedd

Koronya Kertészet

Kozármislenyen tett látogatást június hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Koronya Dalma mutatta be a kertészetét.

Koronya Dalma 2016 januárjában végezett kertészmérnök szakon a Pannon Egyetem Georgikon karán, Keszthelyen. Az elmúlt évek során Németországban, Hollandiában és Magyarországon is több kertészetben, növényipari üzemben tett látogatást, hogy gyakorlati tudását, tapasztalatait is gyarapítsa.

Az évek folyamán szép lassan formálódott benne az elhatározás, hogy pontosan mivel is szeretne foglalkozni. A mindennapok során számos megoldásra váró problémával, kihívást jelentő helyzettel találkozunk. A felgyorsult életritmus rengeteg energiát kíván. A sikeres élet elengedhetetlen feltétele az egészség és a lelki egyensúly megőrzése. Az időhiány azt eredményezte, hogy egyre jobban eltávolodunk a természettől. Az élhető, esztétikus környezet meghatározó a sikeres, biztonságos és kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez. Tapasztalta, hogy a növények jelenléte környezetünkben (legyen az akár csak egy apró balkon), nyugalmat sugároz, gondozása feltöltődést biztosít.

Célja megvalósításához kiváló lehetőséget biztosított a VP2-6.1.1-16 kódszámú, „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás. Napjainkban Magyarországon alapvetően az Európai Unió Közös Agrárpolitikája határozza meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel a fiatal gazdák külön támogatásokban részesülnek. Az Európai Unió más országaihoz hasonlóan Magyarországon is növekszik a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, a gazdatársadalom elöregszik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, míg a 34 év alattiak aránya csupán 6,1 százalék. A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fiatalabbak körében az uniós átlagnak csak mintegy fele. Szükséges tehát a megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező fiatal gazdálkodók bevonásával a termelői generációváltás elősegítésének speciális eszközökkel történő, komplex módon történő támogatása.

A felhívás célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának támogatása volt, ezzel együtt a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása, a vidék népességmegtartó képességének növelése és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú megtartása. A magas hozzáadott értékű, munkaerő-intenzív agrárágazatokban – az állattenyésztésben és a kertészetben – tevékenykedni kívánó fiatalok támogatását a felhívás kiemelten kezeli.

Mivel az álmai megvalósításához nem rendelkezett elegendő nagyságú területtel, megfelelő infrastruktúrával Dalma, így 2017-ben pályázatot nyújtott be a Fiatal gazda felhívás keretében, mely pozitív elbírálásban részesült. Az elnyert 40 000 eurós támogatás első részletének lehívását követően Kozármislenyben, a Csikós közben, egymás mellett lévő területeket vásárolt meg, ott faház vásárlásával, kerítés telepítésével, térburkolat elhelyezésével, támfal rendszer építésével megteremtette kertészetének alapjait. Első lépésben fűszernövényeket kezdett el termeszteni, szaporítani, aztán árusítani a pécsi vásárcsarnokban. Ezt követően létrehozta a kertészet saját weboldalát, melynek köszönhetően az ország teljes területéről lehet rendelni tőle. Termékeinek kínálatában megtalálhatóak díszfüvek, a fuksziák, a gyógy- és fűszernövények, a kúszó növények, a lombhullató cserjék, a lomblevelű örökzöldek, és a rózsák. A szállítás a MPL futárszolgálattal történik munkanapokon, 8-17 óra között. A növények védelmének érdekében a feladás után a szállítás 1 munkanapos garanciával történik. Kertészeti telephelyén jelenleg még nincs folyamatos nyitva tartás (bár Dalma mindennap megtalálható ott), ezért célszerű időben felvenni vele a kapcsolatot, időpont egyeztetés céljából. Rendszeresen jelen van a pécsi vásárban, valamint a nagyobb kertészeti kiállításokon is. További tervei között szerepel a növények szaporítása, a kínálat bővítése (elsősorban japán növényekkel), fóliasátor és üvegház építése, az öntözés fejlesztése, kamerarendszer telepítése. Családja és párja nap, mint nap rendkívül sokat segítenek a számára, és az egyik legfontosabb cél egy jól működő családi vállalkozás kialakítása.

A kertészetet végigjárva örömteli volt látni, hogy a befektetett önerő és a sok munka segítségével egy tudatos, folyamatosan az innovációra törekvő, fiatal hölgynek sikerült az álmait megvalósítania.

Share Button

Olvasson tovább

Krisz’s Chili Győrsövényházról: a gyümölcsöstől a legerősebbig

Kettinger Krisztián 2016-ban kezdte a chili paprika termesztést. Gazdasága évről-évre nőtt, és jelenleg 2500 darab …