2020 július 3 - péntek

Székesfehérvári Kézműves Egyesület bemutatása

Az 1995-ben megalakult Öreghegyi Kézművesek Társasága, 1998-ban Fehérvári Kézművesek Egyesülete néven került bejegyzésre. Az eltelt időszak alatt a 15 fős kézműves baráti körből jelenleg 113 taggal bíró egyesületté nőtte ki magát.

Egyesület célja a kulturális örökség védelme, a magyar és nemzetiségi tárgyalkotó népművészet, népi iparművészet és az iparművészet értékeinek megőrzése, új alkotások létrehozása, a népi kézművesség továbbörökítése; a népi kézműves mesterségek megismertetése, továbbadása és oktatása. Fontos feladatuk a kézművesség színvonalának biztosítása, ezért tagfelvételük szigorú: feltétel a Népi Iparművészeti Tanácsnál vagy a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál való zsűriztetés. A jelenlegi és leendő tagjaik segítésére képzéseket szerveznek, mert szívesen látnak mindenkit, akinek fontos a kézműves hagyományok életben tartása.

Tagjaik főként Fejér megyeiek, de jó szakmai hírnevünk és közösségi életüknek köszönhetően Budapestről és a környező megyékből is tartoznak hozzájuk kézművesek. Eredményességüket mutatja, hogy mára azon kevés népművészettel foglalkozó egyesületek közé tartoznak, melyek alkotóházzal rendelkeznek.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2010 tavaszától működteti Székesfehérváron a „Kézművesek házát”, az alkotóházunkat, a Rác utca 27. szám alatt, melynek rendeltetése többek között, hogy az egyesület tagjainak közreműködésével a város fiataljai és idősebbjei számára közvetítse a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát. Szakmai műhelyek, kiállítótérnek is használatos közösségi terem, valamint tágas udvar padokkal kínál lehetőségeket az alkotóknak összejövetelek, játszóházak és kézműves bemutatók, szakköri foglalkozások megrendezéséhez, megtartásához.

A „Kézművesek háza” 2018 tavaszán bekerült Székesfehérvár Város értéktárába, majd 2019 tavaszán a Fejér Megyei Értéktárba.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a társadalomban a kézművességre, egyedi készítésű alkotások iránt megmutatkozó igényekre, a saját készítéshez szükséges tudás megszerzésének igényére és az alkotás örömének megélése iránti növekvő igényekre kínál lehetőséget.

Az egyesület saját rendezvényekkel büszkélkedhet, melyek közül a Tűzzel-vassal Fesztivál és a Magyar Gyapjúfesztivál mára országos eseményekké váltak. Az idén lesz 16 éves a Tűzzel-vassal Fesztivál, mely a késesek, késkészítők és fegyverkovácsok országos találkozója, s mely rendezvény szintén bekerült Székesfehérvár Város értéktárába, valamint a Fejér Megyei Értéktárba; 16 éve hirdetik meg és rendezik a „Betlehemi szép csillag” alkotópályázatot és kiállítást, 4 alkalommal rendezték meg a Magyar Gyapjúfesztivált, és 9 alkalommal tartottak a Tojásfestő – maratonit reggeltől-estig.

Öröm számukra, hogy Székesfehérvár vezetése is magáénak vallja a kézművesség és néphagyományok hordozta értékeket. Gyakorlatilag minden rendezvényen, ahol gyerekek megfordulnak, egészen a nyári „Napraforgó” napközis táborozásig igényt tart kézműveseink tevékenységére. Így gyermekeink nem csak hagyományainkat ismerik meg jobban, de maguk is megélhetik az alkotás örömét, mindezt minőségi módon.

Célközönségük még azon alkotni vágyó felnőttek köre, akik sokszor a gyermekeik felnőtté válásával, több szabadidővel rendelkeznek, sokszor nyugdíjasok, számukra értelmes szabadidő-eltöltést, hasonló gondolkozásúakkal való közösségi találkozást, életminőségük javulását biztosítja az egyesület.

A „Kézművesek házában” szeptembertől júniusig felnőttek számára szakkörök, szakmai műhelyek működnek szövés, gyöngyfűzés, varrás, hímzés, bútorfestés, fafaragás és üvegékszer készítés témakörben, nyáron pedig ezekhez a mesterségekhez kapcsolódnak gyermek és felnőtt szakmai táboraink. Rendszeresen tartanak olyan szakmai napokat, melyre az ország minden részéből érkeznek érdeklődők, akik szeretnék gyarapítani a kézművességhez kapcsolódó tudásukat.

Évről évre részt vesznek Székesfehérvár kulturális eseményein, rendezvényein, s mutatjuk be interaktív módon a népi kézművesség óriási tárházát, motívumkincseit. Naprakész honlappal rendelkeznek, ahol a hírek magyarul és angolul is olvashatók.

Egyesület tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének és a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Szövetségének.

2016-ban a Népművészeti Egyesületek Szövetségétől megkapták „Az év műhelye” díjat.

A kezdetektől részesei Budapesten, a magyar népművészet legnagyobb rendezvényének, a Mesterségek Ünnepének, mely kapcsolódik az augusztus 20-i ünnepség-sorozathoz.

„Gazdag a múltunk, gazdag a jelenünk, és gazdag jövőnek nézünk elébe, ha népi hagyományainkat, kézműves kincseinket nem hagyjuk feledésbe merülni, azokat újra alkotjuk, újra tanítjuk, majd hozzátéve saját gondolatainkat, saját lelkünket, – s ezáltal megújítva – életben tartjuk.” – ezekkel a gondolatokkal búcsúzott beszélgető partnerem, Szenczi Jánosné az egyesület örök ifjú elnöke.

Kutai Tibor

MNVH Fejér megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Jász-Nagykun-Szolnok megye kosarában Lilla Mézei

Kun Lilla, a kisgyermekes, fiatal tanyagazda hölgy méhegészségügyi felelősként és méhészmesterként segíti a Jász-Nagykun-Szolnok megyében …