2020 május 27 - szerda

Szarka Antal szarvasmarha-és sertéstartásának kisüzemi fejlesztése

Szarka Antal őstermelő 13 éve gazdálkodik egy Mezőtúr közelében kb. 6 km-re található tanyán.. Fő tevékenysége a kettős hasznosítású őshonos szarvasmarha-és nagy fehér lapálysertéstartás. Jelenleg 1 db 14 és 1 db 17 hónapos üszővel valamint 20 mangalica malaccal rendelkezik. Ez évben exportőrnek értékesített 2 db bika borjút és 1 db 17 hónapos üszőt 540-560 kg vágósúlyban. Közel 200 db őshonos tyúk, liba, gyöngytyúk, napos csibe, előnevelt csirke illetve 4 db anyanyúltartással is foglalkozik. A baromfi és nyúl húst, tehéntejet valamint a tojást kizárólag háztáji termelésben önellátásra termel. Tájfajta gyümölcsfákkal, zöldséges konyhakerttel is rendelkezik. A kiváló minőségű magyar tarka szarvasmarha iránt nagy az érdeklődés az exportőrök részéről, így 5 éves felvásárlási szerződést kötött velük. A termelése nyomon követhető, higiénikusan zajlik, HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert működtet a gazdaságában. Őshonos állat és tájfajta zöldség és gyümölcs fajtákat használ, így nagyban hozzájárulok a genetikai állomány fenntartásához. 2016-ban nyert a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 pályázaton, mely keretein belül az alábbi fejlesztések valósulnak meg.A beruházás első üteme 2016-ban indult az istálló átépítésével, karám kialakításával. A tanyához tartozik két istálló, az egyik sertés hizlalda (120 nm), a másik hízóbika karám (160 nm). Az átalakítás során csak olyan tevékenységeket végez, amelyek nem építési engedély kötelesek (karám oszlopok és keresztfák cseréje, elhasználódott önetetők, önitatók cseréje, javítása, új beépítése, szénarácsok cseréje, javítása, újak vásárlása, etetők előtti padozat betonozása). A második ütem 2017-ben folytatódott a szarvasmarha állomány növelésével, 10 db üsző borjút és 1 db előhasú tehént valamint a sertés állomány növelésével 10 db malacot vásárolt. A gépállományát is ebben a szakaszban bővíti 1 db pótkocsi, 1 db használt fűkasza és 1 db takarmánydaráló beszerzésével. 2018-ban ismételten 10 db üsző borjúval bővíti az állományt. A kopó alkatrészek cseréjét és a gépalkatrészek pótlását, javítását, cseréjét (csapágyak, fűkasza rúgók, motorolajcsere, hajtóműolaj csere, traktor mozgó alkatrészeinek cseréje) is ebben a periódusban eszközöli.

A fejlesztés során kardinális célja a minőségi élő állat output, termék előállítás az önellátás megtartás és az exportra valótermelés növelése.2019-ben vásárol10 db üsző borjút, 3 mangalica malacot és 1 db előhasú tehént. A szarvasmarhatartás nagyarányú kézi munka befektetést igényel. A gépállomány növelésével a munkafolyamatok gyorsabb, hatékonyabb elvégzését szeretné elérni. A pótkocsi beszerzésével célként szeretné elérni a széna és a takarmány nagy mennyiségben történő szállítását. A DT motoros, nagy teljesítményű takarmány darálóval megfelelő szemcseméretűvé, homogén takarmányt tudna előállítani, mely segítséget jelentene számára a korcsoportonkénti adagok pontos összeállításához. A fűkasza segítségével nagy mennyiségű fűszéna betakarítására tudna szert tenni. A kopó alkatrészek cseréjével, javításával növelni tudná a gépek élettartamát, így indirekt úton költségmegtakarítást is el tudna érni.Tervei szerint az alábbi pozitív hatást tudná elérni: az expotőrök min. 6 egyedszámtól hajlandóan felvásárlást eszközölni. Az állomány növelésével, növelni tudja az eladott mennyiséget, növelni tudja a jövedelmét is. A gépek vásárlásával csökkenteni tudja a kézi munka igényt, így nem kell plusz humán kiadásokkal számolnia. Az eszköz park javításával, karbantartásával megvédhető a gépek állaga, csökkenthető a fizikai kopása, műszaki állapotának romlása, növelhető az élettartamuk. Az új gépek vásárlásával növelni tudja a munka hatékonyságát.A fejlesztés nagyban hozzájárulna a több lábon állási modell kiépítéséhez, a hosszú távú fenntarthatóságához, likviditásához. A szarvasmarha állomány egyedszámának növelése hozzájárul a projekt fenntarthatóságához, vállalkozása jövedelmezőségének javulásához. A fejlesztés a gazdaságának stabilitását és a versenyképesség javítását szolgálja. Vidékfejelsztési szempontból vállalkozása erőssége: kellő szaktudással rendelkezik a gazdaság vezetéséhez. Több, mint 20 éve zöldségtermesztőként végezett és azóta is folyamatosan képezi magát. Termelése a HACCP minőségbiztosítási rendszernek és az Élő Tisza védjegynek köszönhetően ellenőrzött, nyomon követhető keretek között zajlik. Őshonos állat és tájfajta zöldség és gyümölcs fajtákat használ, melyek a génállomány megőrzését, valamint fenntarthatóságát segítik. A zöldség, gyümölcs kultúrában nem alkalmaznak szintetikus vegyszereket, műtrágyát, csak a saját állataik szerves trágyáját használják fel. Zöldség és gyümölcs, valamint baromfitenyésztésben sok éves tapasztalattal rendelkeznek. Gazdaságuk több lábon áll, egyfajta stabilitást biztosít a megélhetésükhöz. A kiváló minőségű szarvasmarha iránt minden évben nagy a kereslet. Közvetlen az exportőrrel tárgyal, direkt úton nekik adja el a jószágokat.

 

Dr. Barancsi Ágnes

Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős

 

Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …