2020 május 27 - szerda

ChardonnÉJ

A Kárpát-medence boraira koncentrált az ötödik ChardonnÉJ, amelyen az Etyeki Kúria húsz boros kiállítót látott vendégül június 22-én. A fajta iránt mélyebben érdeklődők számára Ercsey Dániel borszakíró tartott mesterkurzust, a délutáni sétáló kóstolás alatt pedig több mint 50 borral lehetett megismerkedni. Az esti ünnepléshez a Random Trip formáció koncertje alapozta meg a hangulatot, majd DJ Q-Cee afterpartyjával zárult a rendezvény.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság öt évvel ezelőtt határozta el, hogy minden júniusban, a ChardonnÉJ alkalmával igyekszik bemutatni a borkedvelőknek a világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, a chardonnay sokszínűségét. A Kúria egyre több külföldi rendezvényen jelenik meg boraival, a csapat tagjai számos szakmai úton vesznek részt. Ennek köszönhetően az idei ChardonnÉJ az évről-évre visszatérő borászatok mellett új kiállítókkal bővült, így egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a Kárpát-medence chardonnay borai is.

Ennek bizonyítéka, hogy az ötödik ChardonnÉJ kiemelten foglalkozott a szomszédos országok chardonnay tételeivel, amelyeket a szerb Vinarija Kovačević, a szlovén Puklavec Family Wines, a szlovák Vinárstvo Mavín, a romániai Kárásztelek Pezsgőpincészet, a Recas Pincészet (Bor Kell jóvoltából), valamint az osztrák Weingut Esterházy kóstoltattak. A június 22-ei program felütéseként Ercsey Dániel borszakíró tartott mesterkurzust, aki jelenleg a Közép-Európa boraival foglalkozó angol nyelvű WineSofa blog és a Pécsi Borozó magazin szerkesztője. Mindemellett megszállott utazó, könyvrajongó és borbíráló. Kiemelten érdekli Közép-Kelet-Európa történelme, irodalma és borai. Támogatja az Etyeki Kúria azon törekvésését, hogy jobban megismerje a Kárpát-medence pincészeteit és boros rendezvényeit, ennek szerves részeként született meg a mesterkurzuson bemutatott izgalmas borsor.

Hat külföldi borászat kínálta fel tételeit a mesterkurzus résztvevői számára. A sorban szereplő pincészetek mindegyike olyan területeken gazdálkodik, ahol már több száz éve foglalkoznak borkészítéssel. Az Etyeki Kúria burgenlandi testvérborászata, a Weingut Esterházy Leithaberg DAC chardonnay-ja mellett Ausztriából, a dél-stájerországi Weingut Tementtől érkezett bor. A Fruska Gora középhegység két oldaláról Szerbiából a Vinarija Kovačević, Horvátországból pedig az Iločki Podrumi erre az alkalomra kiválasztott chardonnay-i szerepeltek a borsorban. A szlovén Stájerországból (Stajerska Slovenija) a Puklavec Family Wines érkezett egy tétellel, míg Romániából a Liliac Borászat küldött egy izgalmas chardonnay narancsbort.
Ercsey Dániel mesélt arról is, hogy az Iločki Podrumi és a Puklavec Borászat számunkra felfoghatatlannak tűnő méretben gazdálkodnak, utóbbi a szövetkezetekhez hasonló összefogásban működik. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a szlovéniai Jeruzalem település hogyan kapcsolódik a Szentföldhöz, de szóba került az észak-erdélyi szász almatermesztés, a Fruska Gora és Tokaj kapcsolata, és a stájer morillonok helye a chardonnay-k között is.

A 2019-es Chardonnay Mesterkurzus tételei: Iločki Podrumi Chardonnay Premium 2018 Puklavec Family Wines Jeruzalem Ormož Chardonnay Limited Edition 2017 Liliac Chardonnay Orange Private Selection by Liliac 2016 Etyeki Kúria Chardonnay 2015 Válogatás Weingut Esterházy Chardonnay Leithaberg DAC 2014 Weingut Tement Sulz Premier Cru Morillon 2014 Vinarija Kovačević Chardonnay 2006
Délután 17.00 órai kezdettel indult a sétáló kóstoló, ahol a már említett külföldi borászatok mellett a Villa Tolnay (Badacsony), a Vesztergom Pince (Balatonfüred-Csopak) a Kovács Nimród Borászat (Eger), az Etyeki Borút Egyesület, a Nyakas Pince (Etyek-Buda), a Gál Pincészet (Kunság), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, a N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), a Paulus Molnár Borház (Mór), a Babarczi Szőlőbirtok és Pince, a Pannonhalmi Főapátság Pincészete (Pannonhalma), a S2ALAY Pince (Sopron) a Sauska (Tokaj), a Günzer Családi Birtok (Villány) és a Bortársaság szerepeltek.
Az esti fergeteges hangulatról a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Random Trip gondoskodott, többek között Barabás Lőrinccel, Krámli Kingával, Koszi Jankával, MC Kemonnal és Jász Andrással, majd DJ Q-Cee afterpartyja következett. A koncert után kihirdették a ChardonnÉJ Kedvenc Kiállítóját: a legtöbb szavazatot a Pannonhalmi Főapátság pincészete és Kárásztelek Pezsgőpincészet közös standja kapta.

Az Etyeki Kúria, és így a ChardonnÉJ is elkötelezett a fenntartható működés iránt, amelynek szerves része a környezetbarát gondolkodás, így a Kúria, ahol lehetséges, igyekszik újrahasznosítható anyagokat alkalmazni, illetve elkerülni a műanyag eszközök használatát. A ChardonnÉJ rendezvényen a Grohe Blue a vízponton frissítő vizet biztosított a vendégek részére újratölthető kulacsokban, az Escada Virág pedig gondoskodott a standdekorációról és a fotópont installációjáról. A Magyar Nemzeti Vidékhálózat (MNVH) is részt vett kiállítóként a rendezvényen, a helyszínen az érdeklődők kérdéseit Weidel Walter Főtitkár válaszolta meg.

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …