2020 május 27 - szerda

Levendula napok

A Levendárium Kft. a Dörgicsei Levendula Majorban idén első alkalommal tartott “Rózsa Nap”-ot és ötödik éve került megrendezésre a “Levendula Nap”, idén a nagy érdeklődésre tekintettel két hétvégén is, szombaton június 15-én és 22-én is megtartottak. A rendezvények nagyon sok embert vonzottak.

A Levendárium három-négy évvel ezelőtt hozta létre a dörgicsei ikertemplom rom mellett lévő – a már biodinamikus gazdálkodással 7,5 ha-on működő – Levendula Majoron belül az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett Kolostorkertet. E kertben több, mint húsz rózsafajta és számos, a Balaton-felvidékre jellemző gyógy-, és fűszernövény-tábla (pl. menta, citromfű, muskotály zsálya, orvosi zsálya, körömvirág, búzavirág, bazsalikom) található meg. A Levendáriumban harmincnál több levendulafajta is megtekinthető a bemutatókertben.

A Levendárium kertésze Tóth Gyuri mesélt a Kolostorkert rózsáiról kertbejárással egybekötve részletesen ismertette a rózsa ökologikus ápolásának (telepítés, talaj, metszések, kezelések,…) fortélyait. Előadásait kvízjáték követte. Rózsazselés gofrisütés volt a Majorban található rózsákkal és más virágokkal, amelyekből készültek ínycsiklandozó gofrikat gluténmentes változatban is. Az illóolajok királynőjéről, a rózsa illóolajáról és virágvizéről tartott előadást  dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta a Levendárium aromaterápiás, ill. rózsás termékeinek bemutatásával.

A Levendula Nap-okon vezetett kertlátogatások voltak, melyeken részletesen bemutatásra kerülnek a Levendáriumban található egyes levendulafajták és -típusok, ültetvények. A látványlepárlások betekintést engedtek a Levendárium üzemi munkájába, valamint a lepárlás “titkaiba” Blazsek Zoltán lepárlómester segítségével. Az esemény meghívott vendége Halmos Mónika az ehető virágok szakértője közreműködésével a Levendárium levendula szörpjei izgalmas ételekben mutatták meg arcukat. Halmos Mónika közelmúltban megjelent könyveit is dedikálta. Kövi Szabolcs zeneszerző és fuvolaművész saját műveit adta elő a virágzó levendulák közötti festői környezetben a Levendárium kisszínpadán fuvolákon, pánsípon, furulyákon és más egzotikus fúvóshangszereken. A vendégek meditációs ágyakon, kényelmes székeken vagy a fűben elheveredve hallgathatták a művész előadását. Cseke Szabolcs előadóművész hegedűn és tündérdobon játszott a levendulásban. A második Levendula Napon Manaman alias Szilágyi Sándor  varázsolt el a közönséget hangdrum koncertjével..

A gyerekeket gyógynövényes kifestővel, arcfestéssel, valamint rózsaszirmos és levendulás szappangolyó-készítéssel várták a rendezvény ideje alatt.

A Levendárium Majorjának vegán-paleo konyhája – a korábbi években megtartott levendula napokhoz hasonlóan – ezúttal is remekelt ugyanis meleg egytálétellel, szendvicsekkel és illóolajos édességekkel is várták az éhes vendégeket.

A Majorban lévő bioboltban – a Levendárium termékek és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület-i tagok termékei mellett kézműves sajtok, kerámia termékek, könyvek, cd-k és helyi, kézműves csokoládébonbonok is megtalálhatók voltak.

Magyar Nemzeti Vidékhálózat (MNVH) is részt vett kiállítóként a rendezvényen, a helyszínen az érdeklődők kérdéseit Weidel Walter Főtitkár válaszolta meg.

A programok módot adtak tartalmas, a térségben való közösségfejlesztésre, új ismeretek megszerzésére, információátadásra, a városi embereknek természethez közeli élmények átélésére, aktív pihenésre.

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …