2020 január 25 - szombat

Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes 60 éves jubileumi gálaműsora

Nagyszabású gálaműsorral és találkozóval ünnepelte 2019.06.28-29-én a Litéri Zöldág Néptáncegyüttes 60. születésnapját.

A gálaműsor megnyitóján Szedlák Attila Litér Község Polgármestere köszöntötte az ünneplő közönséget. Elhangzott többek között, hogy Litéren a néptánc a népi hagyományok szeretete több mint fél évszázadra nyúlik vissza. Néhai Ertl Pálné Marika néni, Magyar arany érdemkereszttel kitüntetett Életfadíjas pedagógus, 60 éve, 1959-ben alapította az Európa hírű Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal kitüntetett gyermek táncegyüttest a településen. Azóta gyermekek százai ismerkedtek meg a magyar néptánc, népzene szépségeivel. Több generáció nőtt fel. Apáról fiúra, vagy éppen leányról anyára száll a tánc szeretete. Ma már több mint 100 taggal, 2010-től egyesületi formában, gyermekek, szülők, nagyszülők, 4 korcsoportban ropják Litéren a néptáncot, élik meg közösséget formáló és összetartó erejét.

A Zöldág Gyermek-, a Zöldág Ifjúsági és a Szárazág Néptáncegyüttesekben Pintér Katalin, Szabó Sándor, a népművészet ifjú mestere, és párja Szabó-Hoffer Nikolett néptáncpedagógusok művészeti vezetése mellett, akik Marika néni, ill. egymás tanítványai voltak, magas szinten sajátítják el a csoportok tagjai a Kárpát-medence táncait, népszokásait.  Sokan felnőve a csoportból máig elkötelezett hívei ennek a hagyománynak, kultúrának, sőt generációról generációra őrei és folytatói a népművészet valamely ágának. Számos kiváló néptánc pedagógus, népdalénekes, és a Nemzeti Táncszínház igazgatója is a Zöldágból indult hivatása útjára. Alapító tagjai több szakmai szervezetnek: az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesületnek, a szeniorok pedig a Kárpát-medencei Öregtáncos Együttesek Szövetségének. Az évek során eljutottak Európa számos országába, hirdetve a magyar népi kultúrát. Fontosak számukra a határon túli baráti kapcsolatok is, Erdélyben, a Felvidéken, és Kárpátalján szoros barátságok alakultak ki a határon túli családok és az együttesek tagjai, családjai között.

Rendszeres résztvevői a helyi és országos néptánctalálkozóknak, rendezvényeknek, ahol kiváló szakmai elismerésben és nagy közönségsikerben részesülnek. Több arany minősítéssel rendelkeznek, évről évre szólistáik az élmezőnyben szerepelnek. Missziójuknak tekintik a népi kultúra, a népi hagyományok ápolását, továbbörökítését, és annak megélését. Hozzájárulnak a néptánc-hagyományok ápolásával a közösségek belső erősítéséhez is.

Településükön évről évre megrendezik a „Jeles napokat ”, felelevenítve ezzel a tavaszi, nyári, őszi és téli népszokásokat. Ugyan csak ebből az indíttatásból rendezik meg, a Veszprém Megyei Gyermek Néptánctalálkozót, amely 2016-tól Ertl Pálné nevét viseli, tisztelegve ezzel néhai mesterük emlékének.

Az idősebb korosztály a gyermek és ifjúsági csoport támogatása mellett, a szenior néptánccsoportok összefogását is célul tűzte ki. Ebből az indíttatásból rendezik meg az idei évben, a X. Litéri Szenior Néptánctalálkozót, az ország különböző pontjairól érkező 16 néptáncegyüttes több száz táncosának részvételével. E jeles alkalomból határon túli baráti táncegyütteseiket vendégül látva gyűltek össze, perdültek táncra jelenlegi és volt Zöldágasok családjaik körében. A mostani óvodásoktól a 60 évvel ezelőtti alapító tagokig több százan tisztelegtek szeretett mesterük, Ertl Pálné Marika néni emlékének, felidézve az általa „kősziklára épített” litéri néptáncos közösségben eltöltött éveiket.

A közel 4 órás műsor ideje alatt egy cseppet sem unatkozott a közönség. Megható és katartikus élményben volt része a nagyérdeműnek.

A program ideje alatt helyi kézművesek gyűjteményét és portékáit láthatták, kóstolhatták meg, valamint 21 féle népi játékkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is képviseltette magát a rendezvényen, Kutai Tibor Fejér megyei területi felelős válaszolt az érdeklődök kérdéseire.

 

Share Button

Olvasson tovább

Franc & Franc Fórum Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Bock Borászat konferenciatermében a cabernet franc-ok …