2020 március 31 - kedd

Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes 60 éves jubileumi gálaműsora

Nagyszabású gálaműsorral és találkozóval ünnepelte 2019.06.28-29-én a Litéri Zöldág Néptáncegyüttes 60. születésnapját.

A gálaműsor megnyitóján Szedlák Attila Litér Község Polgármestere köszöntötte az ünneplő közönséget. Elhangzott többek között, hogy Litéren a néptánc a népi hagyományok szeretete több mint fél évszázadra nyúlik vissza. Néhai Ertl Pálné Marika néni, Magyar arany érdemkereszttel kitüntetett Életfadíjas pedagógus, 60 éve, 1959-ben alapította az Európa hírű Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal kitüntetett gyermek táncegyüttest a településen. Azóta gyermekek százai ismerkedtek meg a magyar néptánc, népzene szépségeivel. Több generáció nőtt fel. Apáról fiúra, vagy éppen leányról anyára száll a tánc szeretete. Ma már több mint 100 taggal, 2010-től egyesületi formában, gyermekek, szülők, nagyszülők, 4 korcsoportban ropják Litéren a néptáncot, élik meg közösséget formáló és összetartó erejét.

A Zöldág Gyermek-, a Zöldág Ifjúsági és a Szárazág Néptáncegyüttesekben Pintér Katalin, Szabó Sándor, a népművészet ifjú mestere, és párja Szabó-Hoffer Nikolett néptáncpedagógusok művészeti vezetése mellett, akik Marika néni, ill. egymás tanítványai voltak, magas szinten sajátítják el a csoportok tagjai a Kárpát-medence táncait, népszokásait.  Sokan felnőve a csoportból máig elkötelezett hívei ennek a hagyománynak, kultúrának, sőt generációról generációra őrei és folytatói a népművészet valamely ágának. Számos kiváló néptánc pedagógus, népdalénekes, és a Nemzeti Táncszínház igazgatója is a Zöldágból indult hivatása útjára. Alapító tagjai több szakmai szervezetnek: az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesületnek, a szeniorok pedig a Kárpát-medencei Öregtáncos Együttesek Szövetségének. Az évek során eljutottak Európa számos országába, hirdetve a magyar népi kultúrát. Fontosak számukra a határon túli baráti kapcsolatok is, Erdélyben, a Felvidéken, és Kárpátalján szoros barátságok alakultak ki a határon túli családok és az együttesek tagjai, családjai között.

Rendszeres résztvevői a helyi és országos néptánctalálkozóknak, rendezvényeknek, ahol kiváló szakmai elismerésben és nagy közönségsikerben részesülnek. Több arany minősítéssel rendelkeznek, évről évre szólistáik az élmezőnyben szerepelnek. Missziójuknak tekintik a népi kultúra, a népi hagyományok ápolását, továbbörökítését, és annak megélését. Hozzájárulnak a néptánc-hagyományok ápolásával a közösségek belső erősítéséhez is.

Településükön évről évre megrendezik a „Jeles napokat ”, felelevenítve ezzel a tavaszi, nyári, őszi és téli népszokásokat. Ugyan csak ebből az indíttatásból rendezik meg, a Veszprém Megyei Gyermek Néptánctalálkozót, amely 2016-tól Ertl Pálné nevét viseli, tisztelegve ezzel néhai mesterük emlékének.

Az idősebb korosztály a gyermek és ifjúsági csoport támogatása mellett, a szenior néptánccsoportok összefogását is célul tűzte ki. Ebből az indíttatásból rendezik meg az idei évben, a X. Litéri Szenior Néptánctalálkozót, az ország különböző pontjairól érkező 16 néptáncegyüttes több száz táncosának részvételével. E jeles alkalomból határon túli baráti táncegyütteseiket vendégül látva gyűltek össze, perdültek táncra jelenlegi és volt Zöldágasok családjaik körében. A mostani óvodásoktól a 60 évvel ezelőtti alapító tagokig több százan tisztelegtek szeretett mesterük, Ertl Pálné Marika néni emlékének, felidézve az általa „kősziklára épített” litéri néptáncos közösségben eltöltött éveiket.

A közel 4 órás műsor ideje alatt egy cseppet sem unatkozott a közönség. Megható és katartikus élményben volt része a nagyérdeműnek.

A program ideje alatt helyi kézművesek gyűjteményét és portékáit láthatták, kóstolhatták meg, valamint 21 féle népi játékkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is képviseltette magát a rendezvényen, Kutai Tibor Fejér megyei területi felelős válaszolt az érdeklődök kérdéseire.

 

Share Button

Olvasson tovább

Tájjellegű pásztoreszközök készítése

Makói lakóhelyén felkerestem Dr. Keczel Tamást, aki immáron több mint 25 éve készít karikás ostorokat. …