2020 március 31 - kedd

Tiszafüredi Halasnapok

2019. július 12-14 között került megrendezésre a nyár egyik legnagyobb Tisza-tavi rendezvénye a tiszafüredi Halasnapok, amely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és több tízezer embert vonz a térségbe. Az eseményen Hálózatunk is képviseltette magát, és külön standot üzemeltetett, ahol dr. Barancsi Ágnes Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős várta az érdeklődőket.

Színpompás és hangulatos felvonulással vette kezdetét a három napos fesztivál, helyi illetve szolnoki művészeti csoportok, gólyalábasok és zsonglőrök részvételével közel 500 fő vonult fel a városon keresztül. Az immár 41 éves halasnapoknak ez lassan már elválaszthatatlan nyitánya a közönség nagy örömére. A felvonulók a Kovács Pál Művelődési Központtól indultak el a fesztivál fő helyszínére, a Halastérre. Ezt követően a nyitóünnepségen Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere és Szabó István, Szolnok alpolgármestere is köszöntőt mondott, hiszen a fesztivál idei díszvendége Szolnok városa volt. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely két tánccsoportja mellett külön gasztronómiai kiállítással is részt vesz a rendezvényen.  Az rendezvény védnökei Nagy István agrárminiszter és Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője volt.

A három nap alatt koncertek, főzőverseny, légi bemutató is szerepelt a programok között.  A hazai könnyűzenei élet sztrájai közül fellépett többet között a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár. Rajtuk kívül több művészeti együttes is fellépett, ezzel is tovább emelve a rendezvény színvonalát.

Idén is megrendezésre került a Tiszai Halételek Gasztrofesztiválja, és az érdeklődőknek a Halételek utcáján a térség jellegzetes ízeivel volt lehetőségük megismerkedni, és megkóstolni az elkészített halászlét és az ízletes sült halat. A szombati nap hagyományosan a főzőversennyel indult, ahol baráti társaságok és különböző szervezetek csapatai mérték össze halfőző tudásukat, és mérkőztek meg a halászlé és az egyéb halétel kategória bajnoki címéért. A verseny minden évben a legnagyobb érdeklődéssel kísért program, amihez óriásháló segítségével látványhalászat is kapcsolódott.

A rendezvény sok látogatót vonzott a térségből, akik a halételek mellett különféle helyi termékekkel is megismerkedhettek, így elmondható, hogy a fesztivál elérte a fő célját hiszen a hal népszerűsítése mellett elősegítette a hazai termelők által készített kiváló minőségű termékeknek a piacra a jutását és nem utolsósorban a helyi közösségek összekovácsolását is nagyban támogatja.

A képek forrása: haon.hu és szoljon.hu

Share Button

Olvasson tovább

Tájjellegű pásztoreszközök készítése

Makói lakóhelyén felkerestem Dr. Keczel Tamást, aki immáron több mint 25 éve készít karikás ostorokat. …