2020 július 8 - szerda

XIII. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok

2019. július 13-14-én ismét a gyógynövényeké volt a főszerep a Bükk egyik legszebb falujában, Bükkszentkereszten. Az immár 13. alkalommal megrendezésre került gyógynövényünnep két házigazdája Gyuri bácsi, a bükki füvesember, és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa idén is neves előadókkal, vezetett túrával, gyermekprogramokkal és tanácsadással várta a gyógynövények szerelmeseit. A Gyógynövénynapok már nem csak a gyógynövények híveit vonzza Bükkszentkeresztre, de a zölden gondolkodó fiatalokat is. Az ökológiai lábnyom csökkentése, a minimalizmus, az újrahasznosítás egyre égetőbb kérdéssé válik, ezért ezek a témák is kiemelt fókuszt kaptak az eseményen.

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok annak idején – Gyuri bácsi kezdeményezésére – családias rendezvényként indult, mára pedig több ezer embert megmozgató, országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a Bükk festői dombjai által körbe ölelt kis faluban, ami mindig is jelentős gyógyüdülőhelynek számított, ilyenkor minden az egészségről szól. Az ország minden részéről érkeztek fesztiválozók, és álltak sorba egy-egy dedikálásért Gyuri bácsihoz, Lopes-Szabó Zsuzsához vagy Orbán Zoltánhoz, simogatták a Spider mentőcsoport mentőkutyáit, nyugdíjasként is beálltak jógázni, együtt énekeltek Navratil Andrea népdalénekessel vagy akár esőben is bevállalták a gyógynövénytúrákat.

A szervezők idén is igyekeztek úgy összeállítani a kétnapos programot, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. 2 helyszínen 15 neves előadót hallgathatott meg közönség nemcsak a gyógynövények áldásos hatásairól, a komplementer medicináról vagy a madárvédelemről, hanem a mentőkutyák mindennapjairól is. A gyerekekre is gondoltak a szervezők, számos érdekes program várta a kisebbeket: Mackó kórház, népi játékok, kézműves foglalkozás, arcfestés. Illetve a látogatók az előadások mellett az Egészségügyi Szűrőkamion ingyenes vizsgálatain és személyre szabott gyógynövényes tanácsadáson is vehettek részt.

Az előadások során Szabó Gyuri bácsi arról beszélt, hogy mennyi méreganyagot halmozunk fel a testünkben, amik megbetegítenek vagy éppen gátolják a teherbeesést, és milyen gyógynövények segíthetik a méreganyagok kiürülését. Dr. Hegyi Gabriella professzorasszony előadását a hagyományos orvosi eljárások és a gyógynövényes gyógyítás kettőséről, egymásra hatásáról a bükki füvesember még másnap is elismerően emlegette. Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a Györgytea vezetője nem csak részletesen bemutatta több mint 20 hazai gyógynövény egészségvédő hatását, de Polyák Ágnes botanikus közreműködésével friss, bükki gyógynövényeket is vihettek haza a fesztiválozók.

Für Anikó színésznő és környezetvédő, Orbán Zoltán, az MME szóvivője, Pottyondi Ákos földműves és Nagy Réka (Ökoanyu) egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy a 24. órában vagyunk a bolygónk megvédése szempontjából. Für Anikó, aki a Duna TV ökológiai magazinját, a Talpalatnyi zöldet vezette 13 évig, most elszavalta az Emberek c. Vörösmarty verset, mely megdöbbentően aktuálisnak tűnt („Az ember fáj a földnek…”). Orbán Zoltán is jelezte, hogy ma már a magát mindenhatónak tartó emberiségtől kell megvédeni a természetet. Pottyondi Ákos minimalizmusra buzdított, védve az archaikus földművelési formákat és a nagycsalád tiszteletét. Nagy Réka a személyes felelősségérzetről beszélt, és bemutatta, mennyi teljesen felesleges vegyszert használunk mindennapi takarítás vagy szépségápolás közben.

Az egészségtudatos táplálkozás is többször szóba került. Dr. Halmy Eszter elhízáskutatótól például megtudhattuk, hogy egy átforgolódott éjszaka után akár 500 felesleges kalóriával is többet ehetünk másnap. Kautzky-Szemők Adrienn a különféle rejtett ételérzékenység-fajtákról beszélt. Soltész Erzsébet dietetikus tudatosította a hallgatóságban egy-egy kedvenc étele-itala cukortartalmát (pl. kifli, gyümölcsjoghurt, tejeskávé, gyümölcslé, Zero Cola), majd Gajdos Zoltán táplálkozási szakemberrel közösen meg is vendégelte a látogatókat – valóban egészséges – zabpelyhes kókuszgolyóval, gyümölcssalátával.

Volt néhány olyan előadás, amely miatt az ember úgy érezhette, hogy azonnal meg kell változtatnia az életét. Ilyen volt Rakonczay Gábor, a hatodik óceánátkelésénél tartó, Guinness-díjas evezős előadása, akinek alapelve, hogy a határaink pedig mindig sokkal kijjebb vannak, mint hisszük. (Aki 13 évesen azt mondta a szüleinek, hogy lemegy játszani, majd titokban lefutotta élete első maratonját, annak el is hisszük.) A miskolci Spider speciális mentőcsoport vezetője, az egykori, legendás Mancs mentőkutya gazdája, Lehoczki László is példát mutatott a lehetetlennek tűnő helyzetek megoldására. „Nincs senki és semmi, ami el tudna ettől a szakmától távolítani”, mondta tanítványa és nevelt lánya, Nikolett, aki 14 éves korától vesz részt a speciális mentők munkájában. Dr. Sári Erzsébet előadása is sokat segített abban, hogy radikálisan máshogy nézzünk rá az életünkre. Tanácsa – Vigyázzunk a szívünkre! – komplexen értendő: szerinte az a legveszélyesebb, ha megkeményítjük a szívünket, ha haragot, félelmet, kétségbeesést őrizgetünk magunkban, mely bármikor megbetegíthet bennünket. Ha viszont szakember segítségével egy más kontextusból, más szemüvegen keresztül tudunk ránézni az életünkre, megszabadulhatunk ezektől a traumáktól.

A Gyógynövénynapok fontos üzenete mindenki számára, ha meg akarjuk erősíteni az immunrendszerünket, bízzuk magunkat a gyógynövényekre, és engedjük el a negatív érzéseket. Ha kimerültünk, higgyünk benne, hogy egy hosszabb erdei séta során a természet mindig fel fog tölteni minket. De viszonozzuk a természet nagylelkűségét mi is! Minden kis lépés számít: vegyük észre és állítsuk le a saját túlfogyasztásunkat, ne keringjünk zombiként a bevásárlóközpontokban, vásároljunk piacon, őstermelőktől, használjunk textilszatyrot és kulacsot, álljunk meg egy percre, ha a sokadik farmert akarjuk beszerezni, és inkább csináljunk egy ruhacserét a barátainkkal. Tiszteljük a tizenéves környezetvédőket, akik ma mintha tisztábban látnának az idősebb korosztálynál, és támogassuk őket. Ami pedig a személyes sorsunk szempontjából a legfontosabb: figyeljünk oda a saját testünkre, érzéseinkre, törekedjünk az álmaink megvalósítására, még akkor is, ha az elején csak mi hiszünk bennük.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is képviseltette magát, külön sátor várta az érdeklődőket. Bíró Anna, az MNVH Nógrád megyei területi felelőse válaszolt a vidékfejlesztést érintő kérdésekre. A gyerekek ajándéktárgyakat, (lufit, színes ceruzát, zsírkrétát) kaptak ajándékba, a felnőttek pedig válogathattak az MNVH ingyenes kiadványai közül.

Fotók: Koncz János

Share Button

Olvasson tovább

Jász-Nagykun-Szolnok megye kosarában Lilla mézei

Kun Lilla kisgyermekes, fiatal tanyagazda, méhegészségügyi felelős és méhészmesterként segíti a Jász-Nagykun-Szolnok megyében tevékenykedő méhészeket. …