2020 május 30 - szombat

Tiszacsegei Halászlé Fesztivál

Az idén július 6-án 12. alkalommal került megrendezésre a Tiszacsegei Halászlé Fesztivál. Hajdú-Bihar Megye egyetlen Tisza-parti városa, Tiszacsege alig négyezer-ötszáz fős kisváros, azonban a rendezvény idején több, mint tízezer idelátogatóval növekszik a lélekszám. Nemcsak az ország több településéről, de a határ menti országokból is ellátogatnak ide, hogy megkóstolják a tiszacsegei korhely halászlevet, amely már a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba is helyet kapott.

Az idén először az Agrárminisztérium is támogatja a rendezvényt, mely fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt. A rendezvény pedig a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásában részesült. A rendezvény idejére a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is képviseltette magát külön sátorral kitelepülve, amelyben Weidel Walter és Bíróné Nagy Csilla fogadta az érdeklődőket

A Csege Csárda szakácsai hatezer adag halászlét és négyezer sült pontypatkót készítettek, melyekért hatalmas kígyózó sorokban állva türelmesen várták, hogy sorra kerüljenek az idelátogatók. A Csárda évről évre hagyományőrző jelleggel rendezi a július első szombatján lévő halászléfőző fesztivált és a szeptember első szombatján megrendezésre kerülő Harcsapaprikás főző Fesztivált is.

A speciális recept alapján készülő hagyományos és a korhely halászlét hatalmas üstökben készítették és a hazai halfogyasztás népszerűsítése érdekében ezen a napon fél áron kínálták a sült halakkal együtt. Ezen a napon így a négyezer pontypatkó mellett egy mázsa, a Duna-deltából származó keszeget és kárászt is megsütöttek a szervezők. A Tisza-parti település nem csak a csegei halászléjéről vált híressé, hanem a kiváló gyógyhatású termálvízéről és a Tiszai táj természeti értékeivel is különleges lehetőségeket kínál a Tisza-tó szomszédságában a Hortobágyi Nemzeti Park és Bükki Nemzeti Park határán.

A rendezvény ideje alatt helyi termék készítők, kézművesek kínálták portékáikat, míg a Tisza-parton felállított nagyszínpadon kora délutántól késő estig helyi művészeti csoportok, énekesek, táncosok léptek fel, valamint számos családi és gyermek program nyújtott kikapcsolódási lehetőséget a vendégeknek.

Képek forrása: Haon.hu, Csegecsárda.hu

Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …