2020 május 26 - kedd

Ezerjófű Gyógynövénykert

Benkő Zsolt felkereste az Ezerjófű Gyógynövénykertet, melyet az algyői Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület tart fenn. A kert, a helyi Tájház udvarán található. A házigazdák Berek Ágota és Kiss Tibor bemutatták a szervezet tevékenységét, és a gyógynövénykertet.

A tevékenységüket 2009-ben kezdték. Elnökük Berek Ágota fitoterapeuta, reflexlógus vezetésével tartottak előadásokat, egészségmegőrzés és védelem témakörében. A gyógynövények és a biztonságos otthoni felhasználásuk volt a legkedveltebb téma, ezért elhatározták, hogy gyógynövénykertet hoznak létre, mely 2010-ben elkezdődött. 2011 óta végzik munkájukat egyesületi formában. Jelenleg kb. 200-220 fajta növényt nevelnek, illetve összesen 270-280 fajta növénnyel foglalkoznak. Céljuk a növényekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos, elveszett tudás, a hétköznapi életünkbe való beillesztése. A kert két tagból áll. A gyakorlókert lehetőséget ad arra, hogy a hozzájuk érkezett vendégek, csoportok tagjai, metszőollót használva, maguknak vágnak a növényekből, ezeket összekötve csokrokat készítenek. A bemutató kertben, 10 ágyás található, melyben élőhely szerint kerültek telepítésre a gyógynövények. Külön a vadon élők és külön a termesztettek. A termesztett fajtákat tovább szelektálták, dísznövények, melyek egyben gyógynövények is, fűszernövények, gyümölcsöt termő, és különleges, más kontinensről származásuk szerint. A Tájház udvarán, a gyógynövénykert mellett elhelyezkedő, egykor romos épületet, 2014-ben újították fel, mely így alkalmassá vált, az EzerJóHáz kialakítására. Itt gyógynövény bemutató tér jött létre. A helyiségben sok-sok növény, már szárított formában, feldolgozva, lezárt tároló üvegekben található.

Szolgáltatásaik széleskörűek. Szerveznek, illetve tartanak a témában előadásokat, foglalkozásokat, tanfolyamokat, kertvezetést, és nyári táborokat. Rendszeresen fogadnak osztályokat, ismertető és fejlesztő programként, gyógynövény felismerést, totót, puzzle-t, szag alapján történő növény felismerést, száraz-friss növénypárosítást, és közös süteménysütéseket tartanak. Az EzerJóHázban és viszonteladókon keresztül termékeiket forgalmazzák teakeverékek, monoteák, fűszerek és fűszerkeverékek formájában. Kapcsolatrendszerük széleskörű. Évek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi Fehér Ignác Általános Iskolával, ahol Ezerjófű szakkör működik, illetve az algyői óvodával is, így nincs algyői gyermek, aki valamilyen szinten ne ismerné a gyógynövényeket. Ezen felül kapcsolatokat ápolnak többek között, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Mezőgazdasági Karával, az Egyetem Füvészkertjével, a szegedi Szentgyörgyi Albert Agórával, a Csongrád Megyei Önkormányzattal, az Agrárkamarával, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. 2017 novemberében került be az Egyesület ismeretterjesztő tevékenysége, maga a kert, a Megyei Értéktárba, mint regionálisan nagy jelentőségű, kiválóan gondozott, gyógynövény kert.

Közösségépítő tevékenységet is végeznek, évek óta aktívan részt vesznek a település közösségi életében. Évente megközelítőleg 8 ezer emberrel kerülnek kapcsolatba.

Az Ezerjófű Egyesület és tagjainak elhivatott tevékenysége kapcsán ki kell emelni, az ismeretátadást, az értékmegőrzést, a közösségépítést, mely a gyógynövényes centrum létrehozásával, működtetésével mutat jó és követendő példát.

További információ: http://www.ezerjofuegyesulet.hu/

Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …