2020 május 26 - kedd

Két Kakas Agroturisztikai Központ és Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac Imremajor – Balatonfenyves

Hazánkban 11 Imremajor elnevezésű település létezik. Ezek egyike, a balatoni nyaralók és a természetet kedvelők, számára egyre ismertebbé váló, Balatonfenyveshez tartozó külterületi település, Imremajor, mai népszerű nevén: Majorka, ahol a község közel 2200 fős lakosságának csaknem 10%-a él.

Közismert, hogy a major elnevezés tanyát, gazdaságot, kisbirtokot, uradalmat jelölő településnév, ahol kisebb számban, alapvetően gazdálkodással foglalkozó emberek élnek. A Balaton nagybereki Imremajor is ilyen településrész azzal a különbséggel, hogy a korábban gazdálkodásra kiválóan alkalmas terület. Az egyébként igazi idilli környezet az ökoturisták, a természetet kedvelők, a nyugalmat keresők, a pihenni vágyók számára. A Balatontól mindössze 3 kilométerre lévő, ős fasorral szegélyezett odavezető út egyik oldalán a Berket átszelő csatornák egyike, mellette a major és a faluközpont jellegzetes közlekedési eszközének a kisvasútnak a pályája találhatók, a túlsó oldalon pedig mezők, nemes vadban gazdag erdők, és az ősi lápvidék láthatók.

A múlt:

A Balaton délnyugati partján elterülő, sokak által ismert és kedvelt Balatonfenyves, a minden évszakban nyugalmat árasztó kis üdülő település több mint 100 éve létezik. Névelődjét, a szomszédos Balatonmáriafürdőt – korábbi nevén Máriatelepet-, a Balaton északi partján, a filoxéra járvány által elszegényedett szőlősgazdák alapították 1896-ban, a Millennium évében. A település határa a Fonyód melletti Alsóbélateleptől a Kis-Balaton lápvizét a Balatonba vezető bereki Nagyárok vonaláig, Balatonkeresztúrig húzódik.

A balatoni Nagyberek, központjában Imremajorral, a Balatonfenyves-Somogyszentpál-Táska-Buzsák települések által körülhatárolt területen található.

Az Imremajor településnév az 1920-as években itt élő Hunyady Imre gróf földbirtokos nevéhez kötődik, aki a Balaton vízterületének visszahúzódása után visszamaradt nagybereki ősmocsár lecsapolásában jeleskedett. A visszamaradt és a levegőtől elzárva elszenesedett növényi gyökér szár maradvány réteget, a tőzeget már ez idő tájt rendszeresen bányászták a nagybereki térségben, amelyet elsősorban fűtésre, de talajjavításra is használtak. A Berek legnagyobb tőzegüzeme és bányája a fonyódi tőzeg-és lápgazdaság volt, amelyik az egész huszadik században működött és biztosított megélhetést, munkalehetőséget az itt élők számára. A kiszárított, téglára vágott tőzeget keskeny nyomtávú vasúton szállították Balatonfenyvesre, ahonnan vonaton továbbították az egész országba.

Történelmi távlatból tekintve a Nagyberek és így Imremajor életében az 1949-50-es években zajló állami gazdasági ide-oda szervezések követhetetlensége folytán nehéz az akkori tényeket reálisan értékelni. Tény viszont, hogy abban az időben ezt a területet a „Dunántúl éléskamrája”-ként, tartották számon. A rendszerváltozást megelőzően hosszú évtizedekig az itt működő állami gazdaság valójában a törvénytelen szocializmus egyik kirakatba állított mintagazdasága volt, ahol egy, a volt szovjetunióbeli Gulaghoz hasonló büntetőtábor is működött az állami gazdasághoz hasonlóan ugyancsak „sikeresen”. A rendszerváltás után a német tulajdonú Hubertus Agráripari Bt. lett a majd’ tízezer hektáros fenyvesi területet évtizedekig kezelő, művelő, több mint ezer embert foglalkoztató Balatonnagybereki Állami Gazdaság jogutódja. A privatizáció során a cég 1993-tól 99 évre tartós haszonbérletbe vette a szántókat, mezőket, mocsarakat, erdőket, a területen lévő ingatlanok – istállók, víztározók, telepek, irodák, lakóházak – jó részét pedig olcsón megvette.

A jelen:

Imremajort, a sokáig hányattatott sorsú települést, a lényegében 2006-óta tevékenykedő, de formailag 2008-ban alakult, Majorka a Balaton Nagyberekért Közhasznú Alapítvány hathatós erkölcsi támogatásával a helybéli lakosok hozták rendbe, a mai állapotába, miután sehonnan-köztük az önkormányzattól- sem kaptak igazi segítséget az életkörülményeik javításához. Az Alapítvány tevékenysége során sikerült Imremajort a Balaton turisztikai életébe bekapcsolni. Ezért a helybéliek összefogtak és együtt megújították a közösségi területeket, bokrokat vágtak ki, fákat ültettek, tisztították a major melletti főcsatornát, rendbe tették környezetüket.

2014-2015 évben Majorka a Balaton Nagyberekért Közhasznú alapítvány főpályázóként a KÉT KAKAS Agroturisztikai Központ címen benyújtott és elnyert pályázatot a 104/2013. (XI. 14.) VM rendelet alapján, turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatás jogcímen 24.998.944,- Ft-ot nyert el. (2014.05.15.)

A megvalósítás helyszíne Balatonfenyvestől 3 km-re Hunyady Imre-major Központjában (Hunyady udvar) valósult meg, négy évszakos nyitva tartással.

A létesítmény funkciói: A földszinten információs, programajánló, recepció, iroda, pihenőszoba, népi konyha, búbos kemence, bemutatótér, népi fafaragó műhely, szociális helyiségek.

Első lépésként a “KÉT KAKAS Agroturisztikai Központ“, mint környezetéhez illő új beruházás kerül megvalósításra, amely a népi kézműves mesterségek bemutatására, képzésére, valamint piacképes termékek létrehozására alkalmas.

Ezt követte a Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac kialakítása a Hunyady udvarban. A kialakított piac célja az őstermelői, térségi értékesítési lánc kialakítása alkalmas hely megvalósítása volt, ahol Helyi és térségi termelők és kézművesek mutatják be és kínálják portékáikat.

A kialakított piac célja az őstermelői, térségi értékesítési lánc kialakítása alkalmas hely megvalósítása volt, ahol Helyi és térségi termelők és kézművesek mutatják be és kínálják portékáikat.

Termékek:

Tejtermékek – sajt, joghurt;

Méz

Csilis élelmiszerek – szószok, lekvárok; Textil termékek – táskák, díszek, koszorúk

Füstölt húsáruk

Kürtöskalács
Zöldség, gyümölcs

Szörpök, ivólevek, savanyúságok, lekvárok, zöldségkrémek, birssajt, csatnik, medvehagyma

Hidegen sajtolt olajok, lisztek (tökmag-mák-dió)

Egészséges, bioélelmiszerek!

Kerámiák, Mandalák, Levendula termékek – ajándéktárgyak

Égetett fadísztárgyak, faesztergált termékek

Ezen felül Imremajor, amely előtt a Balatonnal, a háta mögött a legendás Nagyberek őstermészeti rezervátumával, a közeli nemzetközi hírű csisztapusztai termálfürdővel, a fenyvesi szabad stranddal, szabadidős-, kulturális-és sport programokkal, valamint az egyedülálló Berek Safari terepjárós túrával, a bakancsos-, kickbike-, és kerékpár túrákkal, kiadó nyaralókkal várja az ideérkezőket, és teszi felejthetetlenné az itt eltöltött időt.

Nedevics Tamás

Somogy megyei területi felelős

 

Képek forrása: balatonnagyberek.hu

 

 

Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …