2020 szeptember 20 - vasárnap

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos csoport mutatta be öt tájegység táncait, szokásait, viseleteit, délután a fehérvári királyok menetében a 21 tagú óriásbáb-család kíséretében felvonult öt hagyományőrző csoport és két régi zenét játszó együttes, a napot pedig az Alba Regia Táncegyüttes műsora zárta a Zichy-színpadon.

Hagyomány már a Székesfehérvári Királyi Napok programjainak sorában, hogy augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen „Dunán innen, Dunán túl” címmel Népművészeti fesztivált rendeztek. Öt hagyományőrző csoport – a Tördemic Néptáncegyüttes Badacsonytördemicről, a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, valamint az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület – kapott meghívást a fesztiválra, hogy szűkebb hazája szokásait, viseleteit, táncait megismertesse a fehérvári közönséggel. A délelőtti program során a látogatók közelről szemügyre vehették a gyönyörű ruhákat, felpróbálhatták a főkötőket, szoknyákat, akár táncolni is beállhattak a csoportok tagjai közé. A fesztivál lényege éppen ez, hogy már a tájegységek népi kultúrájával találkozzanak a fehérváriak és a városba érkező turisták. A délutáni, színpadi műsorban a csoportok az általuk képviselt terület – a Balaton felvidék, a Sárköz, a Rábaköz, a Galga mente és Vas megye – szokásait mutatták be, a közönség láthatott például lakodalmast, de az egykori toborzást, a rekrutálás szokását is megismerhették a nézők.

A nemzeti ünnep programjainak évek óta elmaradhatatlan része a fehérvári királyok menete is, amelyet a 21 tagú óriásbáb-család tagjai mellett a történelmi hagyományőrző csoportok megjelenése tett látványossá, emlékezetessé ebben az évben is. A hagyományőrzők között a Borostyánkő Nemzetség Hagyományőrző Egyesület, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Fehérvári Huszárok Egyesülete vonult végig a városon a Szent István térig, mellettük a Sub Rosa Régizenei Együttes és a Bordó Sárkány Régizene Rend zenészei kísérték az óriáskirályokat az ünnepi közgyűlés helyszínére.

A napot az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi gálaműsora zárta, melynek keretében a határon túli magyar területeik táncait is láthatta a rekordszámú közönség a Zichy-színpadon. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában együtt lépett fel 300 táncos. A gála két felvonásosban mutatta be az együttes ikonikus koreográfiáit az 1970-es évektől az 90-es évekig. A nagyszabású múltidéző műsor előtt Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Székesfehérvári Királyi Napok népes közönségét. Az államalapítás és Szent István király ünnepén az Alba Regia Táncegyüttes példaként szolgált arra, hogyan lehet a magyar kultúrát megőrizni, és az egyik legkifejezőbb kulturális örökségünket generációról generációra továbbadni.

Képek forrása: https://www.szekesfehervar.hu

Share Button

Olvasson tovább

Pályázati lehetőség kerékpárosbarát fejlesztésekre

Az Érték és Minőség közösségi marketing program turisztikai célú továbbfejlesztése címmel jelent meg a Balaton …