2020 július 5 - vasárnap

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 tavasz óta életvitelszerűen tanyán lakik és ettől az évtől kezdve vált főállású őstermelővé. A gazdaságához tartozó tanyai lakóépületet 1890-ben építette az ükapja vályogból, azóta 5 generáció lakta a házat.. A kertészeti ágazatát saját erőből szeretné fejleszteni. Termelői főtevékenységét 2013-tól indította el, 3 db fejős kecskét és 1 db bakkecskét és 2 db hízó sertést vásárolt. Minden évben 5 db kb. 160-180 kg-os sertést hizlal saját célra és eladási szándékkal. Jelenleg 2 db fejős anyakecskével is rendelkezik. Évek óta próbálgatja, tanulja a kecsketejből készített termékek (túró, sajt, orda, joghurt, krémsajt) elkészítési fortélyait. Kizárólag csak saját célra termel, élelmiszeripari produktumait még nem értékesítette eddig. 2013 óta szívességi földhasználóként gazdálkodik, 9,7 ha szántón, melynek AK értéke 5,6AK/ha, gyenge minőségű.

Vállalkozása erősségei: tanyasi családban született így kellő kitartással, szakmai, gyakorlati önbizalommal rendelkezik. A szülei biztos támaszként állnak mögötte mind anyagi, mind szakmai szempontból is. Az állatok számára a saját előállítású takarmány, kaszált fűszéna ármérséklő hatású. HACCP minőségbiztosítási rendszer működik a sajtüzemében. A kecsketej magas esszenciális aminosavtartalma miatt mindig piacképes. A kézműves sajtok iránt magas piaci igény mutatkozik. Egyenlőre csak saját kecsketej termék előállítás folyik, de a termék minőség, élelmiszerbiztonság és a higiénia jellemzi a gazdaságát. A gabona fő- és melléktermék valamint az élő sertés felvásárlói az életvitelszerű lakóhelyének közelében található, így elenyésző szállítási költségekkel kell csak számolnia. Tavasztól őszig környezetkímélő un, mid-tech technológiai színvonalat tart, pl. talajművelés során gépkapcsolásokat használ, csak preventíven használ vegyszerek.

Fejlesztése: jelenleg saját szántó és legelő területtel, emellett 2 db fejőskecskével és 5 db sertéssel rendelkezik. Saját önerőből fejőgépet vásárolt, 2019-ben 10 anyakecskével bővítette az állományt, valamint vásárolt egy mini rakodógépet, amely az ólak, karámok tisztán tartásában, széna bálák rakodásában, takarmány pakolásában nyújt segítséget. A tanyán belül megkezdte a felújítási munkákat a 40nm-es fejőállás valamint a 15nm-es feldolgozó helység átalakítását. A feldolgozóban víztisztítóval ellátott folyóvizes mosogatót alakított ki. 2019-től kecsketej, sajt, orda feldolgozását biztosító kisüzemet hozott létre, így nem csak magát a friss tejet, hanem az abból készült termékeket is értékesíteni tudja.
Kisüzemi fejlesztésének várható pozitív vidékfejlesztési hatásai: A beruházás nagyban hozzájárul a többlábon állási modelljünk kiépítéséhez, a hosszú távú fenntarthatóságához, likviditásához. A megtervezett méret sok munkával bár, de stabilan biztosítaná a megélhetést, tovább lépés lehetőségét. A mai fogyasztói szemlélet szerint egyre hangsúlyosabban keresik a vevők a kiváló minőségű, nyomon követhető, ellenőrizhető minőségű, kézműves magyar élelmiszereket. A növekvő igények fokozott létjogosultságot kölcsönöznek a kézműves termékek előállítói számára, nő a kézműves termékek iránti kereslet. Tervem, hogy más kézműves élelmiszer előállítókkal (pl. lekvárosok, méhészek, aszalványozók, stb) együtt jelenjen meg portékáival. A széles és kuriózum termék skála csalogató lehet a vásárlók felé.

A kecske tej és a belőle előállított termék bizonyítottan gyógyhatású “készítmény”. Közismert homeopátiás hatása, anti-allergén tulajdonságokkal rendelkezik, beltartalmi paraméterei alapján különféle betegségek csillapítására alkalmas. Orvos gyógyászatilag ismert tény, hogy a csecsemőket is lehet kecsketejjel itatni. Az egészségtudatos szemlélet erősödésével kedvelt termékké válhat. Az egészséges táplálkozás iránti tudatos vásárlói igények egyre nőnek a helyi piacon, háztartásokban az éttermekben. Személyes találkozókat, konzultációkat is biztosít az partnerei számára, így lehetőség adódik a kölcsönös vevő orientált eszmecserére, személyes kívánságok, javaslatok közlésére.

Takács Adrienn által eszközölt fejlesztés hiánypótló beruház a településen, hiszen kevesen foglalkoznak a környéken kecsketejből készült termék előállítással a kistérségben, eladásra szinte senki sem termel. A fogyasztói igények egyre jobban nőnek a termékek iránt.

Dr. Barancsi Ágnes 

MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős

 

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Jász-Nagykun-Szolnok megye kosarában Lilla Mézei

Kun Lilla, a kisgyermekes, fiatal tanyagazda hölgy méhegészségügyi felelősként és méhészmesterként segíti a Jász-Nagykun-Szolnok megyében …