2021 március 7 - vasárnap

Franc & Franc Fórum Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Bock Borászat konferenciatermében a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartották meg, amely ezúttal a Franc&Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járta körbe hazai és külföldi szakértők előadásában.

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy, mint a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100 százalék cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – készítik attól függően, hogy milyen hosszan érlelik. Ebben az elegáns borban a villányi borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A Villányi borvidéken az ültetvények 15 százalékát teszi ki a cabernet franc. A Villányi Franc premium borként egyéves hordós érlelés után kerül forgalomba, hatezer liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.

A résztvevőket Bock József Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, egyben a rendezvény házigazdája, Debreczeni Mónika, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója, továbbá s Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötték.

A délelőtti program bevezető előadását “Fókuszban a terroir. A Villányi termőtáj egyedi értékei” címmel dr. Czigány Szabolcs, a PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense és dr. Teszlák Péter a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa tartották meg. Ezt „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból címen követte a nap egyik sokak által várt pontja, azaz a 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc kóstolása, amelyet Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója vezetett le. A délelőtti programot dr. Szabó Géza egyetemi docens, a PTE TTK FFI Turizmus Tanszék vezetője és Závodi Bence PhD hallgató közös előadása zárta, „Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton” címmel.

Az ebédszünetet követően „Terroir a palackban” címen, Darrel Joseph, Bécsben élő amerikai borszakíró a fajta jellemző nemzetközi termőtájait vetette össze 3 különböző régióból származó cabernet franc segítségével. A korábbi évek érlelési és erjesztési kísérletei után az idei évben a cabernet franc fajtát érintő borvidéki kutatás az egyes kiemelt dűlők jellegzetességeit mutatta be 10 különböző ültetvényről származó bormintán keresztül. A területek egyedi adottságairól „Franc-ok a dűlőkből” címmel Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője számolt be.

A fórum zárását előzte meg az egyik legizgalmasabb kóstolósor, a muzeális borok Villányból hat tétele. Horkay András szakmai tolmácsolása mellett a következő borok idézték fel az elmúlt évtizedek néhány évjáratát:

 

  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc 2008
  • Polgár Pince Cabernet Franc Barrique – Családi válogatás 2007
  • Weninger & Gere Pincészet Cabernet Franc Selection 2006
  • Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány – Villányi Cabernet Franc 2002
  • Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999
  • Bock Pince Villányi Cabernet Franc 1993

 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot Vanyúr Arnold, Baranya megyei területi felelősünk képviselte a rendezvényen, és egyben tartott tájékoztatást a Vidékfejlesztési Programról, annak előre haladásáról. Vanyúr Arnold elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programra a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban mintegy 1300 milliárd forint került elkülönítésre.

Stratégiai célja a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelése, a vidéki munkahelyek megőrzése, munkahelyek teremtése, illetve a vidék népességmegtartó képességének fokozása érdekében a vidéki életkörülmények javítása. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, pl. az állattenyésztés, a kertészet, az élelmiszer-feldolgozás támogatása kerül előtérbe. A források több mint 50%-ban beruházásokra lettek elkülönítve. A beruházási források 80%-a pedig a kis- és közepes méretű, családi gazdaságok fejlesztéseit szolgálja.

A program 2015. augusztusi jóváhagyását követően teljes forráskerete meghirdetésre került, esetleges új felhívások csak forrásátcsoportosítással, illetve „visszahulló források” felhasználásával történik. A 74 meghirdetett felhívásból 64 már le is zárult, melyek keretösszege közel 1380 milliárd forint. Jelenleg 10 felhívás nyitott, mintegy 192 milliárd forintos keretösszeggel. Eddig 1376 milliárd forintra születtek támogatói döntések. A kötelezettségvállalás mértéke a felszabaduló források mellett is közel 100%-os. Eddig összesen 270 ezer kérelem került elbírálásra, amelyek közül mintegy 193 000 kérelem került támogatásra (a jogosult kérelmek 72%-a).

A program keretében, 2019. november közepéig mintegy 500 milliárd forint kifizetése történt meg. Ebből 101 milliárd forint 2016-ban, 106 milliárd forint 2017-ben, 175 milliárd forint 2018-ban, míg 120 milliárd forint 2019-ben lett kifizetve.

A kifizetések összege a VP felépítését tükrözi, amelynek fontos elemei azok a felhívások, amelyek évente adott összegű kifizetést eredményeznek, akár 3-5 éven keresztül. Ezen forrásokat rövidebb idő alatt, a közösségi jogszabályok alapján nem lehet kifizetni. 22 olyan felhívást tartalmaz a VP, amelyek kifizetése csak több éves ütemezésben, 2023-ig történhet. Ezek keretösszege mintegy 650 milliárd forint, a keret fele.

Az Irányító Hatóság által lefolytatott szabályossági vizsgálatot és jóváhagyást követően 2017. október 30-án kezdődött meg a LEADER Helyi Akciócsoportok által meghirdetett helyi felhívások megjelenése, amelyekre 2017. december 31-től nyílt lehetőség támogatási kérelem benyújtására. A magyarországi 103 db Helyi Akciócsoportnak (a továbbiakban: HACS) összesen 635 db helyi felhívása jelent meg ezidáig, azonban továbbiak megjelenése várható. 2018. év áprilistól a HACS-ok megkezdték a beérkezett támogatási kérelmek ügyintézését, jogosultsági ellenőrzését, illetve a tartalmi értékelést, az Irányító Hatáság által kiállított Támogatói Okiratokat pedig 2019. március 28-tól vehetik át a kedvezményezettek. 2019. november közepéig összesen 4 840 db támogatási kérelem esetében, összesen 19,6 milliárd forint támogatási összeg tekintetében történt kötelezettségvállalás.

Tekintettel arra, hogy hosszabb idő telt el a kérelmek benyújtása és a döntéshozatal között, mely során sok esetben megnövekedtek az építőipari árak, ezért a Vidékfejlesztési Program keretében rugalmas lehetőséget biztosítanak az egyes beruházások változtatására. A megdrágult – beruházásokhoz nem tudnak hozzárendelni több forrást, de lehetőséget biztosítanak a műszaki tartalom változtatására, mellyel elérhető a költségek csökkentése. A kapcsolódó változás-bejelentések átlagos ügyintézési határideje 33 nap. A VP teljes időszakában a beruházási pályázatokhoz kapcsolódóan változás-bejelentési kérelmek 93%-a feldolgozott státuszú.

Az IH figyelemmel kíséri a pályázatokra beérkező igényeket, mert lehetőség van a maradványösszegek átcsoportosítására, illetve az esetlegesen „visszahulló” források felhasználásra. A felszabaduló források terhére a korábban benyújtott kérelmek kötelezettségvállalása zajlik. Emellett 2018. év második felében új felhívások jelentek meg, illetve új felhívásokat terveznek meghirdetni 2019 második félévében is, mint a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása, vagy a minőségrendszerek promóciója, a REL beruházások, a termelői csoportok támogatása.

Share Button

Olvasson tovább

Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Október 2. és 4. között rendezik meg a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepet Kecskeméten a …