2020 november 30 - hétfő

Hegyesi Éléstár

A Makói Kistérségben elhelyezkedő Királyhegyes Községben él és gazdálkodik, Deák Szilvia állattenyésztő agrármérnök, sajtkészítő, aki Hegyesi Éléstár márkanév alatt, kézműves finomságokat készít. A fiatal hölgy, szülői támogatással, egyes egyedül hozta létre kisgazdaságát, ahol jersey szarvasmarhát és őshonos baromfit tart és tenyészt.

A mai világban és korábban is ritka esetnek számított az, hogyha egy hölgy, állattenyésztésbe és sajtkészítésbe kezd. A Hegyesi Éléstár létrehozásával, Szilvia megvalósítja álmait, mely a Keszthelyi Egyetemen végzett tanulmányai alatt alakult ki. Makóról származik és 2015-ben nyújtotta be Fiatal Gazda pályázatát, melynek megvalósítása, jelenleg is tart. 13 hektár bérelt területet művel, melynek egy része szántóföld, másik része kaszáló. Az idei évben elérte, hogy az állattartáshoz szükséges abraktakarmányt maga termeli meg. Az egész gazdaságot maga viszi, intézi a fejéstől, a telepen belüli takarmánymozgatáson át, a sajtkészítésen, és az értékesítésen keresztül. Édesapja a traktor kezelésében segít és közreműködik a szántóföldi munkálatok elvégzésében. Jelenleg 12 szarvasmarhát tart, ebből 6 fejős tehenet. Napi kétszeri fejéssel, átlagban 60 liter tejet állít elő, melyet teljes egészében feldolgoz. A telepén a jószágok szabad tartásban élnek, naponta két alkalommal fej, a kialakított fejő állásban. A tejet, közvetlen fejés után lehűti, mely egyébként, a jersey szarvasmarhafajta jellegéből adódóan, 6% körüli zsírtartalommal rendelkezik, ezért sajtjai finom tejszínes, krémes állományúak. Elsősorban gyúrt sajtokat készít, parenyicát, sajt tekercseket, mozzarellát, különféle ízesítéssel. De a friss sajtokkal, krémsajtok készítésével is foglalkozik, így készít, fehérpenészes sajtot, mely kedvelt csemegének számít, a vevői körében. Termékei között megtalálhatóak a joghurtok, házi vaj, orda és a túró is. Mind kiváló alapanyagai a házi süteményeknek, persze magukban is fogyaszthatók. A baromfival pedig szerepel, a Gödöllői Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesületének törzstenyészeti programjában is. Értékesít árú és tenyésztojást, tovább tartásra pedig csibéket és kakasokat.

A Hegyesi Éléstár mint márkanév 4 éve létezik. Megalkotásakor fontos volt, hogy a település neve szerepeljen benne, hogy a vevők, földrajzilag is tudják hova kötni finomságait, illetve az éléstár jelzi azt, hogy nemcsak sajtkészítésről van szó, hanem már jelenleg is készít szörpöket, illetve más élelmiszer termékek készítését is tervezi, úgymint húskészítmények, savanyúságok. Célja az, hogyha a jövőben egy vevő felkeresi, akkor többfajta kézműves termékkel ki tudja szolgálni, igazi éléstárként működjön. Szervez sajtkóstolókat, mely alkalmakkor a kézműves sajtokhoz, házi kenyeret, zöldség és gyümölcsleveket társít, köszönhetően, más termelőkkel való együttműködésének. Azt vallja, hogy a kistermelők ily módon is tudják egymás tevékenységét támogatni. Sajtkészítő műhelyében megtalálhatóak a kézműves eszközök, mint egyedi kerámia nyélű kések, illetve egyéb kerámiák, tálak, és tányérok. Családi összefogással, a falusi szálláshely és vendégasztal kialakítása a célja.

Kézműves finomságait a környező települések, kézműves piacain értékesíti, illetve aktív a közösségi médiában, mely alkalmas felület, a termékei népszerűsítésére, a vevők elérésére. Honlappal is rendelkezik, melyet a jövőben fejleszteni kíván.

A látogatásom alkalmával, egy fiatal, tervekkel, jövőképpel rendelkező, agrárszakembert ismertem meg, aki szakmáját alázattal és teljes elhívatottsággal végzi. Sok sikert tervei megvalósításához.

További információ: https://hegyesi-elestar.webnode.hu/; https://www.facebook.com/hegyesielestar/

Benkő Zsolt

Csongrád megyei területi felelős

 

 

Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …