2019 szeptember 20 - péntek

Hírek az Európai Vidékfejlesztési Hálózat tevékenységéről

Társadalmi beilleszkedés vidéki térségekben

Az EVH által március 17-én megrendezésre került workshop keretén belül a résztvevők a Vidékfejlesztési Programokban rejlő lehetőségeket és jó gyakorlatokat vizsgálták, amelyekkel a vidéki térségekben lezajló társadalmi beilleszkedés hatékonyságának javítása érhető el. Az eseményen különös figyelmet fordítottak a társadalmi beilleszkedés javításának LEADER és hálózatépítési eszközeire, gyakorlataira. Az elhangzottak megerősítették a HACS-ok és a Vidéki Hálózatok szerepét a társadalmi beilleszkedés segítésében.

A fiatal gazdák igényeit fedi fel egy részletes tanulmány

Egy Európai Unió által finanszírozott tanulmány több, mint 2200 fiatal gazdával Európa szerte lefolytatott interjú alapján részletes eredményeket közölt a megkérdezettek gazdálkodással kapcsolatos igényeiről. A beérkezett adatokból kiderült, hogy a válaszadók 61 %-a tartja az elérhető földbirtokok vásárlását a munkájuk során megjelenő egyik legnagyobb kihívásnak. Ehhez kapcsolódóan, a megkérdezettek 57 %-a az elérhető földbirtokok bérlését tartja az egyik legnagyobb kihívásnak.

További EU és országos szinten közölt eredmények (angol nyelven) itt érhetőek el.

Inspiráló LEADER rövidfilm Skóciából

A Skót Vidéki Hálózat közzétette új rövidfilmjét, amiben a 2007-13-as programozási időszak 6 leginspirálóbb LEADER projektjét mutatják be. A film a 2016-os Skót LEADER Konferencián került bemutatásra, ahol közel 200 vidékfejlesztésben érintett szereplő gyűlt össze.

A rövidfilm (angol nyelven) itt tekinthető meg.

Ételpazarlás Uniós szinten

A FUSIONS elnevezésű európai projekt közzétette az EU-28-akra vonatkozó ételpazarlási tanulmányát és az ételpazarlás kiszámítását segítő kézikönyvét. Az eredmények azt mutatják, hogy az Unió területén előállított étel 20 %-a a szemétben végzi, ami nagyjából 88 millió tonnát jelent éves szinten. A kézikönyv célja, hogy segítse a tagállamokat ételpazarlásuk felügyeletében és annak csökkentésében.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat áprilisi hírlevelének eredeti (angol nyelvű) változata itt érhető el.

 

Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …