2023 január 27 - péntek

Új, ingyenes portál köti össze a mezőgazdasági termelőket a vevőkkel

A piaci kereslet és kínálat összekapcsolása érdekében az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat bevonásával egy internetes platformot indított, amely hosszútávon kívánja segíteni a közvetlen termelői értékesítést.

A koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását a kormány prioritásként kezeli – ehhez széleskörű összefogásra van szükség.

A magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató. A cél az élelmiszertermelési kapacitások fenntartása, a járványügyi védekezés megerősítése, ezzel az élelmezésbiztonság és exportpotenciál megőrzése. Ezt segíti legújabb lépésként a Termelői Kosár elnevezésű honlap elindítása, amelyet a mezőgazdasági és élelmiszeripari termények és termékek értékesítésének segítése érdekében hozott létre az agrártárca megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

A vidékfejlesztésben érdekelt kormányzati szervezetek közös célja, hogy a magyar termelők gyorsan és hatékonyan tudják értékesíteni termékeiket, ezzel segítve a mezőgazdaság és élelmiszeripar növekedését, az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását, valamint a rövid ellátási lánc erősítését.

A honlap használata egyszerű, rövid regisztráció után a termelők maguk tölthetik fel kínált terményeiket. A vásárlók pedig több szempont alapján, könnyen kereshetnek a jelenleg több mint 200 termelő által kínált közel 600 termék között. A vásárlók térképen, illetve kategória bontásban válogathatnak a termelők és a termékek között.

A honlapüzemeltetők célja egy kínálatában és szolgáltatásaiban is folyamatosan bővülő honlap fenntartása.

Ahhoz, hogy a Termelői Kosár beváltsa a hozzá fűzött reményeket, a termelőknek is akad tennivalója kínálatuk folyamatos frissítésével.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …