2020 július 11 - szombat

KörösKosár bevásárlóközösség

A KörösKosár bevásárlóközösség a békéscsabai székhelyű Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kezdeményezésére helyi termelők és helyi kisközösségek együttműködésével jött létre. Mégpedig azzal a céllal, hogy a bevásárlóközösség nyújtotta platformon keresztül egymásra találjon az egyre növekvő tudatos fogyasztói réteg.

Egyre többen vannak azok, akik a vásárlásaik során az egészséges, helyben megtermelt, környezetkímélő módon előállított minőségi élelmiszereket és egyéb kézműves termékeket részesítik előnyben, valamint az a helyi termelői kör, akik saját kis gazdaságaikban szelíd módszerekkel és nagy odafigyeléssel állítják elő termékeiket.

A webshopon keresztül leadott rendeléseknek megfelelően minden héten önkéntesek bevonásával készülnek el és adják át az élelmiszerkosarakat. Kezdeményezésük elsősorban nem gazdasági, kereskedelmi, hanem közösségi alapokra épül. A közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket.

Emellett lényegesnek tartják a jelenlétet és részvételt a szemléletformáló programokon, a különböző termelői kostolók szervezését és a nyitott gazdálkodás biztosítását. Nem terhelik az árakat kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége. A közös programok által a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is, amelyek megosztása erősíti a közösségi élményt is.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …