2020 július 11 - szombat

Virágos május és termelői piac Pannonhalmán

Virágba borultak Pannonhalma utcái az elmúlt hetekben, de a „virágosításnak” még nincs vége a levendulatermesztésről és a Pannonhalmi Bencés Főapátságról leginkább ismert városban.  A „virágosítás” várhatóan színt és vidámságot hoz a lakók életébe a koronavírus-járvány okozta nehezebb napokban.

Helyi összefogásnak köszönhetően facsemetéket és levendulát ültettek Pannonhalma több pontján, a napokban pedig újabb több mint ezerötszáz növény érkezett, amelyek nagy részét a ligetben fogják elültetni. A városfejlesztő csapat ötletének köszönhetően a május végére a város „főutcáján” a villanyoszlopokat is virágok díszítik majd.

A „virágosítás” megvalósítása mellett a pannonhalmi önkormányzat és a városfejlesztő cég egy térségi jelentőségű kezdeményezésen is dolgozik. Pannonkamra fantázianéven egy termelői piacot szeretnének létrehozni, ahol a környékbeli termelők helyben, közvetlenül értékesíthetik termékeiket helyieknek és a Pannonhalmára látogatóknak egyaránt. A zöldségektől kezdve a kézműves termékeken át sokfélét árulhatnak a kistermelők, őstermelők.

A városfejlesztő csapat nem csak kereskedelmi színteret szeretne adni a térségnek, hanem egy vidéki, vásári forgatag hangulatát elhozni az árusoknak és vásárlóknak egyaránt. Terveik szerint a környéken működő népművészeti csoportok, hagyományőrzők bevonásával színesítenék a piaci napokat. Az önkormányzat és a városfejlesztők azon dolgoznak, hogy a vidéki kistermelőket összekapcsolják a vásárlókkal, emellett találkozási pontot és „vidékies” vásári élményt nyújtsanak az odalátogatók számára.

A piac megnyitásához minden előkészület megtörtént, a koronavírus-járvány alakulásától függően fogják megtartani a megnyitót.

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …