2020 július 11 - szombat

Család és bor Kőszegen

A soproni borvidékhez tartozó Kőszegen mindig is jelen volt a borászkodás, ám az évszázadok során nagy gazdaságok nem alakultak ki, megmaradt a családokon, emberi kapcsolatokon alapuló borkészítés. Ennek egyik ékes példája a 2 hektáron gazdálkodó Kampits Családi Pince.

A kézműves borászat 3 dűlőben (Guba-hegy, Kövi-dűlő, Pogányok) 4 különböző helyen rendelkezik saját szőlőterülettel. A szüreteket családilag végzik, boraik alapanyagát 100 százalékban saját maguk dolgozzák fel, így tudják biztosítani a megfelelő időzítést, a gyors és pontos munkavégzést.

Fenntartható és emberléptékű gazdaságot álmodtak magunknak. Apai szeretettel sikerült a gyermekeket is a bor irányába terelni. Mára már az egész család együtt dolgozik: az alapító apa, a családot összetartó anya, és a 3 felnőtt fiú.

Boraik között megtalálhatóak a testes vörösborok, az üde rozé, valamint a fehérbor is. Nem tömegborokat készítenek, hanem kisebb tételű különlegességeket, amelyeket palackozva, folyóborként, illetve bórkostolók alkalmával értékesítenek. Rendelkeznek saját webshoppal, de már az első felhívásra csatlakoztak a Termelői Kosárhoz, hiszen azt szeretnék, hogy nagy gonddal készített boraik minél több emberhez eljussanak.

Forrás: Zágorhidi-Czigány Ákos, Vas megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …