2020 július 11 - szombat

Idén online tartották meg a Nemzeti Jászkun Emléknapot

Jász-Nagykun-Szolnok megye büszkén és elkötelezetten őrzi hagyományait. A jászkun kapitány megválasztása mai napig is élő hagyomány, a történelmi közösség fontos eszköze.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a koronavírus elleni védekezés jegyében ezúttal online ünnepséget szervezett a Megyeházán Mária Terézia nevéhez fűződő redemptio 275. évfordulója tiszteletére. Ez az ünnep évről-évre arra emlékezteti a megye lakosait, hogy olyan léptékű tettekre, mint a redemptio, csak azok a népek, népcsoportok, nemzetek képesek, akik sohasem voltak szolgalelkűek és tartásukat akkor sem veszítették el, amikor a történelem igába kényszerítette őket. Mint ismert, a redemptio során a jászkun kerület pénzért vásárolta vissza a törököktől a háború során elveszített korábbi kiváltságaikat 1745-ben.

A rendezvény minden esetben a jász és a kunok hagyományőrzést, a helyi identitástudat megőrzésért célozza. Ifj. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy “a 275 évvel ezelőtti esemény a kiváltságaink és előjogaink, ezzel szabadságunk visszavásárlása, lovas katonáink hadba küldésének vállalása. Üzen a mának és a jövőnek is, hiszen az itt élőknek tartása van, Jász-Nagykun-Szolnok megyét büszke, öntudatos emberek lakják, akiknek a múlt tisztelete mellett fontos a jövő építése.”

Forrás: Dr. Barancsi Ágnes, Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …