2020 november 24 - kedd

Helenkár Méhészet Kerekegyházán

Negyvenéves méhészeti tapasztalattal, őstermelőként, családi vállalkozásban működik a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán a Helenkár Méhészet. Telephelyük az alföldi városban található, de a fajtamézek érdekében vándorló méhészetet is működtetnek.

Minden évben az időjárástól, illetve a méhek számára elérhető vetési területtől függ, hogy milyen mézet termelnek, tehát évről-évre változó mennyiségben van az akácméz mellett repce, hárs, selyemfű, galagonya, vegyes és napraforgó méz. A méhészetben lépes mézet, propoliszt és virágport is előállítanak, a piaci igényeknek megfelelően.

Helenkár Dóra az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás igénybevételével vándorméhészet kialakítására pályázott sikeresen, így fiatal gazdálkodóként 300 méhcsalád termelésbe állításával, és a tulajdonos mezőgazdasági egyéni vállalkozóvá válása révén életképes gazdaságot tud működtetni. A fiatal gazda számára, aki a félkeretes rakodó kaptártípussal dolgozik, nagyon fontos a rend és a tisztaság a kaptárokban és környékén is.

Évről-évre több méhész, illetve turistacsoport keresi fel a kerekegyházi méhészetét, emellett kiállításokon, gasztronómiai rendezvényeken is megtalálhatóak termékei. Igény szerint külföldi vendégeket is fogad kóstolókkal egybekötött szervezett program keretében. A méhészeti tevékenység bemutatása és kipróbálása mellett lehetőség van méhészeti termékek vásárlására is.

Termékeik megvásárlására telephelyükön, Kerekegyházán van lehetőség.

Forrás: Tóth Márta, MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Hatékonyabban tisztul a szennyvíz Kaposváron

Nemrégiben átadták a mintegy 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztítót. A beruházás 18 település, …