2020 július 11 - szombat

Dunaszentmiklós, egy apró sváb község

Dunaszentmiklós a Gerecse északnyugati részénél megbújó, mindössze 450 lelket számláló kis község Komárom-Esztergom megyében. A megye egyik legkisebb népességű települése Neszmély, Tardos és Szomód szomszédságában található. A falu Szent Miklós tiszteletére emelt templomról kapta nevét, melyhez 1913-ban illesztették a Duna előtagot.

A vidék, mint a környék többi települése is, már a civilizáció korábbi szakaszaiban is lakott volt, ám a legjelentősebb honfoglalást megelőző régészeti leletek a rómaiaktól maradtak ránk. A falut első ízben, 1382-ben említik egy oklevélben, ekkor Zenthmiklósi Mihály és felesége birtokaként tartják nyilván, később a tatai bencéseknek is voltak itt földterületeik. A Bécs felé vonuló török had, hasonlóan a többi faluhoz, a községet is elpusztította. Több mint kétszáz évig kihalt volt a vidék, míg 1733-ban gróf Eszterházy József katolikus német telepeseket költöztetett a birtokába került faluba. Az összetartó sváb közösség mind a mai napig ragaszkodik a tradíciókhoz. A helyiek napjainkban is elevenen őrzik nyelvi és zenei kultúrájukat, több hagyományőrző csoport is működik.

A főként földművelésből és erdőgazdálkodásból élő falubeliek száma azonban csak lassan növekedett és Dunaszentmiklóst ma is a megye harmadik legkisebb községeként tartják számon. A II. világháború után a sváb lakosság egy részét kitelepítették, a többség azonban visszatért, amint erre lehetősége adódott. Az évszázados mezőgazdasági hagyományok napjainkban is élnek, hiszen az itteniek zöme magángazdaként, vagy a közeli városokba ingázva teremti elő a szükséges anyagiakat.

Forrás: Mocsi Ádám, Komárom-Esztergom megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …