2020 július 11 - szombat

Új üvegházak és automatizált munkafolyamatok Majsai Kertészetben

A Majsai család Békés megye egyik meghatározó kertészetét üzemelteti. Az elmúlt három év nyertes pályázatai kapcsán a cég termesztő felülete megduplázódott, valamint a legmodernebb üvegházas technológiákat sikerült megvalósítaniuk, ezáltal a legjobb körülményeket biztosítják a dolgozóiknak és a növényeiknek. Egy 1600 négyzetméteres csomagolóüzem is szerves része a cégnek, amelyben egész évben optimális klimatikus viszonyok között folyhat a csomagolás. 

A fejlődésükben a Vidékfejlesztési Program nyitotta meg a lehetőséget, hogy új fajtákat tudjanak a piacokra eljuttatni. A fejlesztés első lépéseként 6 méter magas új acélvázas üvegház készült, majd egy teljesen automatizált csomagolósorral gyarapodtak. A második lépcsőben két darab 2,5 hektáros modern üvegház épült. A beruházásnak köszönhetően jelenleg 12 hektár területen történik a fűtött termesztés. Ezek az üvegházak a legkorszerűbb technológiával vannak felszerelve és maximálisan kielégítik a paradicsomtermesztés minden igényét, de új termesztett növényként a kígyóuborka is helyet kap a modern üvegházban.

A Majsai Kert jelenleg 130 embernek ad munkát. A technológiára jellemző a kézi munkaerő igénye és a növények nevelésében való szakértelem. A fejlesztéseknek köszönhetően dolgozóik nehéz fizikai munkát nem végeznek, a házak egy elektromos behordó rendszerrel vannak ellátva, így csupán a paradicsom rekeszbe történő szedése a fizikai megterhelés. A behordórendszer a gépsorhoz eljuttatott árut méri, csomagolja, raklapra helyezi és bepántolja. A házaikban nyáron nincs 40 °C-os hőség, ugyanis a magas légtérnek köszönhetően a növény a saját klimatikus körülményeit az intenzív párologtatással lehűti 32 °C-ra. 

A Majsai Kert Kft. a TRIVEGA Kft., mint TÉSZ egyik pillére. A TÉSZ partnere több multinacionális cégnek, külföldi csatornákkal is rendelkezik. Ez az összefogás és nagy volumenű minőségi árualap biztosítja számukra egész éven keresztül a teljes értékesítés lehetőségét.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Fitt Lekvár: nem csak jó, de finom is

Kungli Ferenc vállalkozása árutermelő ültetvénynek indult, a működést azonban a kiszámíthatatlanul alakuló felvásárlási árak, valamint …