2020 november 24 - kedd

Ismét látogatható a Nógrádi Vadaspark

A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, mintegy 60 kilométerre észak-keletre fekszik Budapesttől. A park 110 hektáron terül el, mely egyéni tulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik.

Napjainkban már bárki betekintést nyerhet az afrikai, ázsiai, vagy akár dél-amerikai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról. Eme hiányosság pótlására hozták létre a Nógrádi Vadasparkot, ahol természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflon kosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése. A vadállományon kívül találkozhatnak a gazdaság területén élő háziállatokkal (macskákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, marhákkal) és gondtalanul élvezhetik a természet közelségéből áradó nyugalmat.

Villányi Péter elmondta, hogy: „A családból jómagam és fiam erdész-vadász végzettségűek vagyunk. A Vadaspark 2002-ben létesült, ekkorra sikerült a földterületeket egy tömbbe vonni. A földek 10-15 AK (aranykorona) értékűek, vagyis hagyományos mezőgazdálkodásra alkalmatlanok. Maradt a legeltető állattartás; végzettségünknél fogva a vadtenyésztés mellett döntöttünk. Vadasparkunkban Magyarország nagyvadfajai találhatóak meg: gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz és vaddisznó.”

A Vadaspark a maga szerény eszközeivel próbálja ezt a magyar csodát bemutatni, az embereket közelebb vinni a természethez. A 110 hektáron belül nincsenek ketrecek, karámok, kerítések, a vadak úgy élnek, mint a természetben. Az elmúlt közel 20 év szeretetteljes gondoskodása folytán olyan kapcsolat alakult ki az állat és ember között, hogy megmutathatják a belső, rejtett életmódjukat, amit viszont a szabad természetben nem tudnak megfigyelni. 

A koronavírus-helyzet okozta helyzet után a vadaspark ismét látogatható! Bejelentkezéssel, nyitvatartással kapcsolatban az alábbi telefonszámokon a lehet érdeklődni:
– Villányi Péter: 36 30 445 6414
– Rásiné Bikkes Mária: 36 70 431 0957

Forrás: Bíró Anna, Nógrád megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Hatékonyabban tisztul a szennyvíz Kaposváron

Nemrégiben átadták a mintegy 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztítót. A beruházás 18 település, …