2020 augusztus 5 - szerda

Még nem késő jelentkezni a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programra

Július 12-ig lehet jelentkezni a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételére.

Az Európai Bizottság 2020. március 19-én ideiglenes keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság teljes mértékű kihasználását a gazdaságnak a COVID-19 járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából. Mindez lehetővé teszi a vállalkozások likviditásának biztosítását, ezzel pedig azt, hogy a COVID-19 járvány alatt és azt követően is fennmaradjon a gazdasági tevékenység folytonossága.

Az állami támogatási intézkedések formája lehet közvetlen, visszafizetendő előlegek, adókedvezmények, vagy hitelgaranciák formájában nyújtott támogatás, kedvezményes hitelkamatlábak, hitelintézeteken, vagy más pénzügyi intézményeken keresztül nyújtott garancia, vagy hitel formájában nyújtott támogatás, illetve rövid lejáratú exporthitel-biztosítás.

Az ezzel összefüggésben az agrárminiszter által kihirdetett AM rendelet lehetővé teszi a nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozóknak és élelmiszer-feldolgozóknak, hogy támogatást kapjanak. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás keretösszege 8 milliárd forint, mértéke – a támogatás alapját képező állományba tartozó – foglalkoztatottakként legfeljebb 125 000 forint.

A támogatási kérelmet július 12-ig elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz ezen a linken keresztül: https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/ . Az átmeneti támogatásra való jogosultságról a Magyar Államkincstár legkésőbb 2020. december 31-éig dönt. Támogatás igényléssel kapcsolatos további kérdéseivel forduljon bizalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársaihoz.

Forrás: MNVH ÁT, fotó: Freepik

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …